Sveikiausią šių produktų dalį esame įpratę pašalinti, nes ji keičia patiekalų tekstūrą, rašo dailymail.co.uk.

Daržovių lupimas, kuris reikalauja kelių papildomų minučių darbo, gali būti nuobodžiausia maisto ruošimo dalis. Kai tai padarome, turime krūvą nepanaudojamų lupenų, kurios galiausiai atsiduria šiukšlių dėžėje. Tačiau sveikatos ekspertai tikina, kad tai, ką išmetame, iš tikrųjų yra sveikiausia daržovių dalis.

„Daily Mail Online“ pakalbino mitybos ekspertę. Dietologė Mary Jane Detroyer iš Niujorko paaiškino, kodėl turėtume liautis lupti daržoves ir kokia užslėpta nauda slypi jų odelėje. Pasak M. J. Detroyer, yra keletas priežasčių, kodėl vertėtų palikti neluptą odelę. Viena pagrindinių – lupdami daržoves stipriai apvagiate savo organizmą.

Bulvių, morkų ir agurkų žievelės yra labai naudingos sveikatai.

„Žievelė turi daug ląstelienos ir ta ląsteliena yra netirpi, ypač jeigu žievelė spalvinga, – aiškino mitybos specialistė. – Dažniausiai didžioji maistinių medžiagų dalis slypi daržovių žievelėje“.

Vienas pavyzdžių yra agurkas. Tamsioje jo žievėje slypi didžioji dalis antioksidantų, taip pat ir vitamino K. O štai bulvės lupenose yra tokių maistinių medžiagų kaip geležis, kalcis, kalis, magnis, vitaminas B6 ir vitaminas C. Ir nei kiek nemažiau nei likusioje bulvėje.

„Kai žmonės ruošia bulvių košę, dažniausiai mano turintys nuskusti šias daržoves. Vis dėlto, jie gali išvirti lupenas ir sumaišyti jas su likusia koše“, – pataria M. J. Detroyer ir priduria, kad daržovių odelėje yra antioksidantų, kurie veiksmingai kovoja prieš laisvuosius radikalus. O laisvieji radikalai yra grupė atomų, kurių dideli kiekiai gali pakenkti mūsų organizmui, pavyzdžiui, sukelti širdies ligas. Tuo tarpu vitaminai C ir E, aptinkami daugumoje daržovių, apsaugo mūsų organizmą nuo naikinamojo laisvųjų radikalų poveikio juos neutralizuodami.

Be to, spalvingesnės daržovės, tokios kaip morkos ir paprikos, savo žievelėje turi fito-medžiagų, pasižyminčių antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis ir kepenis valančiomis savybėmis.

Kaip teigia M. J. Detroyer, žmones lupti daržoves dažniausiai verčia baimė, kad jų odelėje sukauptas didelis kiekis herbicidų ir pesticidų. Mitybos ekspertė tikina, kad šią problemą išspręsti galima daržoves gerai nuplaunant. „Dauguma žmonių galvoja, kad būtina daržoves nušveisti su muilu ir vandeniu, kad būtų pašalinti visi chemikalai, tačiau pakanka nuplauti juos vandeniu ir purvo atsikratysite“, – sako pašnekovė.

„Jeigu pakanka pinigų, rekomenduoju investuoti į ekologišką produkciją, taip galėsite atsikratyti baimės, – toliau kalba M. J. Detroyer. – Vis dėlto, augalinių produktų valgymas gerokai pranoksta neigiamus dalykus, kuriuos žinome apie pesticidus ir herbicidus“.

Mitybos specialistė teigia, kad apsisprendžiant ar lupti daržoves daug kas priklauso nuo to, kaip valgėte daržoves augdami ir ar jautrus jūsų skonis. Kai kurias odeles net ir patys dietologai linkę nulupti, pavyzdžiui, morkų, nes jų žievelė „pakeičia tekstūrą“.

M. J. Detroyer nežino, kokios daržovės odelė gali pakenkti žmogui. Ji sako: „Net ir kietą odą turinčios daržovės. Kai kepu baklažaną, kepu jį su odele. Arba kai verdu kvapųjį moliūgą, taip pat imu jį su žievele. Galų gale, tai labai naudinga, todėl visada rekomenduoju 50 procentų dienos normos gauti iš augalinės kilmės maisto produktų“.

Trys receptai, pagal kuriuos gamindami galite nelupti daržovių

1. Bulvių košė

Bulvės odelėje yra daugiau maistinių medžiagų – geležies, kalcio, kalio, magnio, vitaminų B6 ir C – nei tame pačiame kiekyje likusios bulvės. Tad verčiau nelupkite bulvių ir virkite jas su odele, o vėliau sutrinkite viską kartu.

2. Burokėlių tirštasis kokteilis

Burokėlių žievelė yra puikus antocianinų šaltinis, o tai yra galingas antioksidantas, užkertantis kelią raukšlių formavimuisi. Jeigu nusprendėte paruošti tirštąjį kokteilį, verčiau burokėlio nelupkite. Jeigu sunkiai virškinate žalius burokėlius, galite prieš tai juos išvirti.

3. Cukinijų traškučiai

Šis užkandis tapo populiaria bulvių traškučių alternatyva. Cukinijos odelėje kai kurių maistinių medžiagų (vitaminų C ir K, kalio, ląstelienos) koncentracija didesnė nei pačioje cukinijoje. Taip pat tai puikus nuo onkologinių ligų apsaugančių antioksidantų karotenoidų šaltinis.

Tiesiog supjaustykite cukinijas ilgais šiaudeliais ar nestorais griežinėliais ir pagardinkite juos alyvuogių aliejumi bei prieskoniais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)