Savivaldybės atstovai aiškinasi, ar šios aplinkybės buvo žinomos Vilniaus savivaldybės viešajai įstaigai „Vilniaus festivaliai“, per kurią ir buvo skirta parama, ir neatmeta svarstyti kasmetinės paramos LNOBT nutraukimą.

Savivaldybės duomenimis, iš viso LNOBT rengtiems įvairių žymių pasaulyje orkestrų ir atlikėjų koncertams 2010-2017 metais iš Vilniaus biudžeto skirta per 200 tūkst. eurų. Iš jų - 30 tūkst. eurų pernai vykusiam Londono simfoninio orkestro koncertui, kurį organizavo LNOBT vadovo Gintauto Kėvišo sūnaus įmonė. Sprendimas priimtas dar 2015-aisiais, tačiau jau atėjus naujajai Remigijaus Šimašiaus liberalų paskirtai administracijai. Beje, parama, kaip ir ankstesniais atvejais, skirta ne tiesiogiai, o per „Vilniaus festivalius“.

Savivaldybės pateikti dokumentai rodo, kad 2015-aisiais jau buvo numatytos ir konkrečios koncertų sąmatos. Kaip BNS patvirtino „Vilniaus festivalių“ direktorius Remigijus Merkelys, sąmatas rengia koncerto organizatoriai ir šiuo atveju tai daryti turėjo vieninteliai įgalioti Londono simfoninio orkestro atstovai Lietuvoje - Kipre registruota bendrovė „Riverside music“, kurios akcininkas yra G.Kėvišo sūnus Martynas. Savo interesų deklaracijoje G.Kėvišas skelbia, kad kitos, Lietuvoje registruotos bendrovės „Riverside music“ akcininkė yra ir jo žmona Rūtelė Kėvišienė.

Pats G.Kėvišas anksčiau žurnalistams teigė ne iš karto sužinojęs, kad koncertą organizuos jo sūnaus įmonė ir vos tik tai sužinojęs nusišalino. Tyrimą atlikusi Viešųjų pirkimų tarnyba buvo priešingos nuomonės ir konstatavo, kad G.Kėvišui šis faktas buvo žinomas iš anksto, o nusišalinimas buvo formalus.

Savivaldybė tenkino ne visus prašymus

Dėl paramos keturiems koncertams LNOBT į savivaldybę kreipėsi dar 2015-ųjų birželį. Kreipimąsi, adresuotą naujai išrinktam merui Remigijui Šimašiui, pasirašė pats G.Kėvišas. Jame prašyta paremti LNOBT 2016-2017 metais planuojamus koncertus, tarp jų - du G.Kėvišo sūnaus įmonės „Riverside music“ vėliau suorganizuotus pasirodymus: Londono simfoninio orkestro koncertą su dirigentu Antonio Pappano (Antonijumi Papano) bei smuikininku Nikolajumi Znaideriu, taip pat Didžiosios Britanijos Karališkojo filharmonijos orkestro koncertą su dirigentu Charles Dutoit (Šarliu Diuto). Vis dėlto 30 tūkst. eurų skirta tik Londono simfoniniam orkestrui atvežti į Vilnių - bendra koncerto sąmata siekė 180 tūkst. eurų, likusi dalis surinkta iš rėmėjų, teatrui skiriamo finansavimo. Parama, kaip teigia savivaldybė, skirta ne tiesiogiai LNOBT, o per savivaldybės įsteigtą viešąją įstaigą „Vilniaus festivaliai“. Jai vadovauja Remigijus Merkelys.

Prieš 15 metų įvairių kultūrinių renginių rėmimui sukurtos įstaigos „Vilniaus festivaliai“ vadovas pabrėžia, kad toks pinigų skyrimas kultūriniams renginiams yra įprasta savivaldybės praktika nuo pat šios įstaigos įkūrimo. Jis sako žinantis, kad LNOBT į savivaldybę kreipėsi dėl tiesioginės paramos, tačiau to padaryti administracija negali, nes tuomet tektų rengti viešąjį pirkimą.

„Tokiu atveju procedūros labai užtruktų ir galbūt tuomet išvis neišeitų paramos skirti. Savivaldybėje yra per 300 įstaigų, per kurias savivaldybė remia įvairius kultūros, socialinius, edukacinius projektus“, - BNS aiškino R.Merkelys.

Dar vienas LNOBT kreipimasis į savivaldybę gautas 2016-ųjų gegužę. Šįkart - direktoriaus pavaduotojos Laimos Vilimienės vardu. Ji prašė Vilniaus vicemero Lino Kvedaravičiaus 30-čia tūkst. eurų paremti Didžiosios Britanijos Karališkojo filharmonijos orkestro su dirigentu Charles Dutoit (Šarliu Diuto) koncertą. Beje, šį koncertą, kurio numatyta sąmata -vėl 180 tūkst. eurų, taip pat organizavo G.Kėvišo sūnus. Remiantis savivaldybės pateiktais dokumentais, pageidaujama parama nebuvo skirta.

Paramą skyrė ir ankstesnės valdžios

Savivaldybės atstovai BNS informavo, kad Vilniaus miestas paramą LNOBT skiria nuo 2010-ųjų, įgyvendindamas projektą „Garsiausi pasaulio orkestrai Vilniuje“. 2010-aisiais miestui vadovavo merai konservatoriai Vilius Navickas ir iš jo postą perėmęs Raimundas Alekna. 2010-aisiais 100 tūkst. litų (apie 29 tūkst. eurų) parama skirta vienam - Niujorko filharmonijos orkestro koncertui. 2011-2014 metais, kuomet sprendimus priiminėjo dabartinio Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) lyderio mero Artūro Zuoko administracija, skirta apie 500 tūkst. litų (145 tūkst. eurų), R.Šimašiaus vadovavimo metu 2015 ir 2016 metais buvo patvirtinta po 30 tūkst. eurų parama kasmet.

Be pernai ir užpernai įvykusių Milano La Scalos, Lonono orkestro koncertų, planuota dar 30 tūkst. skirti Vienos filharmonijos orkestro koncerto organizavimui, tačiau, kaip informavo savivaldybė, paramos neprireikė ir ji nebuvo skirta.

Parama kasmet numatoma savivaldybės biudžete, pasiūlymą rengia savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto komitetas. Jo vadovas, mero bendrapartietis liberalas Vytautas Mitalas sako, kad komitetas neturėjo jokios informacijos, jog pinigai skiriami G.Kėvišo sūnaus įmonei.

„Ne, neturėjome tokios informacijos svarstydami klausimą komitete (...). Kad G.Kėvišas yra „Vilniaus festivalio“ meno vadovas, man atrodo, yra faktas, kad gerbiamas Kėvišas bendradarbiauja su „Vilniaus festivaliais“. Tai, aš manau, kad bus pradėtas, ir aš inicijuosiu tyrimą, kuris ir atsakys, ar iš tiesų „Vilniaus festivaliai“ žinojo, ar nežinojo ir ką tai reiškia, kokią atsakomybę jiems tai užtraukia“, - sakė V.Mitalas.

Mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas sako, kad R.Šimašius šiuo metu yra Vokietijoje ir situacijos kol kas pakomentuoti negali. „Bet manau, kad dabar svarstysime, ar sprendimą peržiūrėti“, - teigė jis.

„Vilniaus festivalių“ vadovas sako nežinojęs, kad parama teko G.Kėvišo šeimos įmonei

Pats R.Merkelys taip pat sako nežinojęs, kad pernai per jo vadovaujamus „Vilniaus festivalius“ savivaldybės skirti 30 tūkst. eurų pagal LNOBT sutartį atiteko G.Kėvišo šeimos įmonei, kuri savo ruožtu atsiskaitė su Londono orkestru ir atlikėjais.

„Mes renginio bendradarbiavimą vykdėme su LNOBT, jokių kitų duomenų, vidinių detalių, kiek už lėktuvo bilietus buvo mokama, koks buvo viešbučio apmokėjimas, kitos išlaidos - tokių detalių neturėjome“, - sakė jis.

R.Merkelys pabrėžia, kad „Vilniaus festivalių“ steigėja ir vienintelė dalininkė yra savivaldybė, o vienintelė sąsaja su tuometinio Lietuvos nacionalinės filharmonijos vadovo G.Kėvišo 1997-aisiais sumanytu muzikos renginiu „Vilniaus festivalis“ yra pavadinimų panašumas. Nuo „Vilniaus festivalių“ įkūrimo jiems vadovaujantis R.Merkelys taip pat sako nepamenantis, koks buvo G.Kėvišo, tuomet buvusio tarp sostinės tarybos valdančiųjų, indėlis kuriant įstaiga.

„Kiek aš prisimenu, tai buvo berods mero Artūro Zuoko ir mūsų kultūrininkų, kokių 5-6, iniciatyva, jie įtikinėjo merą, kad reikia tokios įstaigos. Čia Kėvišo vadimens negaliu prisiminti ir pasakyti, ar jis buvo lemiamas, ar labai didelis“, - pasakojo R.Merkelys.

Su pačiu G.Kėvišu BNS nepavyko susisiekti. Jis žinute informavo, kad šiuo metu yra užsienyje ir grįš tik po savaitės.

Kaip skelbta anksčiau, pagal sutartis su „Riverside music“ LNOBT pernai surengė solistų Angelos Gheorghiu (Angelos Georgiju), solisto Marius'o Brenciu (Mariaus Brenciu) ir dirigento Cipriano Teodorascu (Kipriano Teodorasku) koncertas, Londono simfoninio orkestro su dirigentu Antonio Pappano (Antonijumi Papano) ir smuikininku Nikolajumi Znaideriu koncertas, taip pat Didžiosios Britanijos Karališkojo filharmonijos orkestro su dirigentu Charles Dutoit (Šarliu Diuto). Iš viso „Riverside music“ sumokėta 390 tūkst. eurų, kokia dalis atiteko atlikėjams, nei LNOBT, nei pats G.Kėvišas neskelbia.

G.Kėvišas sutarties nepasirašė - tai už jį padarė pavaduotojas Naglis Stancikas. Tokią praktiką nepalankiai įvertino Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), pažymėdamos, kad nusišalinimas tebuvo formalus ir neužtikrino sprendimų skaidrumo. Po tarnybų išvadų G.Kėvišo pasiaiškinimo pareikalavo kultūros ministrė Liana Ruokytė - Jonsson, Seimo opoziciniai konservatoriai ragina G.Kėvišą trauktis iš pareigų, taip pat prašo Valstybinės mokesčių inspekcijos įvertinti G.Kėvišo šeimos narių turto ir pajamų pagrįstumą. LNOBT vadovas yra deklaravęs turtą ir pajamas, tačiau deklaracija nėra vieša.