Mėgėjiška žūklė – vienas populiariausių hobių, laisvalaikio praleidimo būdų Lietuvoje. Meškerioti yra lengva pradėti, nedidelės pradinės išlaidos. Vienoje iš agentūros „Vilmorus“ apklausų daugiau nei 0,5 milijono Lietuvos gyventojų teigė, kad bent kartą yra bandę žvejoti. Nuolat žvejojančių žmonių Lietuvoje yra apie 200 tūkstančių.

MĖGĖJIŠKOS ŽŪKLĖS EKONOMINĖ NAUDA

Gamyba

Lietuvoje veikia 9 gamybos įmonės, dirba 68 žmonės.

2012 metais pagaminta produkcijos už maždaug 1 mln. eurų;

Dalis produkcijos eksportuojama, naudojamos vietinės žaliavos.

Didmeninė prekyba

36 įmonės, 179 darbuotojų;

Pardavimai 2012 metais – maždaug 15,2 mln. eurų;

Mažmeninė prekyba

Daugiau nei 200 parduotuvių, apie 500 darbuotojų;

Pardavimai 2012 metais 38 mln. eurų;

Žūklės prekių skyriai taip pat yra ir didžiausiuose šalies prekybos centruose.

Paslaugos

Leidžiami 4 mėnesiniai žūklės žurnalai;

3 savaitinės TV laidos;

Veikia specializuotas interneto portalas KABLYS.lt;

Išlaidos reklamai, transportavimui, paslaugoms – daugiau nei 0,3 mln. eurų;

Sektoriaus sumokami mokesčiai siekia apie 13.5 mln. eurų (darbuotojų pajamų ir socialinio draudimo mokesčiai ir pridėtinės vertės mokestis).

MĖGĖJIŠKOS ŽŪKLĖS PERSPEKTYVOS

Trofėjiniai laimikiai. Atkūrus ir saugant gamtos išteklius garsinti Lietuvą trofėjiniais laimikiais, pritraukiant turistus iš kitų šalių.

Turizmas. Atvykstantis turizmas sukurtų papildomą pridėtinę vertę, papildomas pajamas savivaldybėms, kaimo turizmo sodyboms, maitinimo, paslaugų ir pramogų įstaigoms. Svarbi ūkio šaka. Pajamos iš mėgėjiškos žūklės gali tapti svarbia ūkio šaka prisidedančia prie šalies materialinės gėrovės. Norint, kad 0,5 milijono žmonių taptų nuolatiniais žvejais, reikia gerinti mėgėjiškos žūklės sąlygas. Sukūrus galimybes kokybiškai praleisti laisvalaikį gamtoje, meškeriotojų gausės, taip pat augs šio sektoriaus sukuriamos pajamos.