Klausimas štai kur: dėl ko vargintis ją skaityti? Knyga pirmą kartą atspausdinta 1653 metais, jos senoviška anglų kalba ir neįprasta pasakojimo struktūra šiuolaikiniam skaitytojui (o ypač ne angliakalbiui) gali tapti šiokiu tokiu iššūkiu. Tačiau pernelyg išsigąsti neverta: naujasis patrauklus leidimas puikiai telpa į žvejybinės liemenės kišenę, o išsamūs paaiškinimai lydi per visą knygą ir padeda susigaudyti jau praeitin nugrimzdusiose kalbos formose.

Upėtakis

„The Compleat Angler“ – tai ilgas trijų veikėjų „Žvejo“, „Medžiotojo“ ir „Sakalininko“ dialogas, vykstantis kelios mylios į šiaurę nuo Londono. Visas į skaitymą įdėtas pastangas su kaupu atperka kerintys aprašymai ir tikro žūklės meistro pamokymai. Peno mintims ir įdomybių ras tiek upėtakininkai, tiek karpininkai, tiek lašišininkai: aprašomi kone dvidešimties skirtingų žuvų charakteriai. Walton'as dievino žvejybą – „Ramesnio, tylesnio ir nekaltesnio poilsio būdo nei žvejyba Dievas nėra sukūręs“ – ir mėgavosi mokydamas pradedančiuosius, kaip prie savo kabliuko privilioti žuvis ir kaip jas skaniai paruošti (apie „pagavai – paleisk“ principą anuomet niekas nebuvo girdėjęs).

Vandens malūnas

Štai ešeriui, tai akiplėšiškai žuviai sugauti geriausia naudoti kirminą, žuvelę arba mažą varliuką. O štai lydekai paruošti I. Waltonas rekomenduoja įdaryti ją marinuotomis austrėmis, ančiuviais, apelsinais ir česnaku, baigus kepti, aptepti raudonu vynu ir sviestu.

I. Walton'as žūklę laikė tobulai bendruomeniška veikla ir daugelis jo knygoje vaizduojamų scenų turi pamoksliškos vertės, vertingų įžvalgų apie gyvenimą ir moralę. Vienas ar su savo bendrakeleiviais klajodamas paupiais jis sutikdavo ir pakalbindavo įvairių žmonių: nuo dainuojančių melžėjų iki svetingai nusiteikusių pakrantės užeigų savininkų. Tačiau svarbiausias dalykas, dėl kurio „The Compleat Angler“ yra kur kas daugiau nei eilė nuotaikingų išvykų aprašymų, tai gilios žinios apie supančią gamtą ir ypač su žvejyba susijusias ekosistemas. Pagal savo gamtos pažinimą I. Walton'as šimtmečiais lenkė savo gyvenamą laikmetį.

Muselinė žvejyba

Knyga labiau skirta pasinerti nei suryti vienu prisėdimu, kupina malonumo ir gerų jausmų. „Joks žmogus negimė menininku ar meškeriotoju“, rašė I. Walton'as, tačiau pats išmoko būti jais abiem.

Elektroninę tekstinę knygos versiją nemokamai galite atsisiųsti ir iš interneto.

Arba galite pasižiūrėti dokumentinį menininko ir rašytojo natūralisto James Prosek filmą.