Gyvenimo aprašymas yra neatsiejama darbo paieškos proceso dalis, kuriai turėtų būti skiriamas didžiulis dėmesys. Atliktas tyrimas parodė, kad darbdaviai ar personalo atrankos profesionalai vienam CV apžvelgti vidutiniškai sugaišta šešias sekundes. Vos šešios sekundės, skirtos susidaryti įspūdį apie jus, jūsų patirtį, atsakomybes ir gabumus,- sakoma pranešime spaudai. Tad, koks turi būti CV ir kuri informacija bei detalės jame svarbiausios, kad per šešias sekundes sugebėtumėte suvilioti savo būsimą darbdavį.

Tvarka, tvarka ir dar kartą tvarka

Kad ir kaip neteisinga tai būtų, tačiau pirmąjį įspūdį apie žmogų visuomet susidarome iš jo išvaizdos: kaip jis apsirengęs, susišukavęs, ar avi švarius batus. Lygiai taip pat kiekvienas darbdavys, paėmęs į rankas jūsų CV, atkreipia dėmesį į jo „išvaizdą“: ar gyvenimo aprašyme naudojamas vienodas šriftas, ar sulygiuotos eilutės, ar nėra gramatinių klaidų, ar nėra dizaino akibrokštų. Tai nėra sąmoningas veiksmas ir darbdavys specialiai nestudijuoja šių dalykų, tačiau kiekvieno žmogaus akis automatiškai tai pastebi.

„Dažnai nutinka, kad stipraus kandidato CV yra atmetamas dėl netinkamai jame pateiktos informacijos. Tiesiog nesąmoningai vieni CV mums yra patrauklesni nei kiti, kaip ir žmonės“, – pasakoja psichologas dr. Mantas Tvarijonavičius, ugdymo kompanijos GoodPeople.lt partneris.

Svarbu atrasti šabloną, kuris nebūtų per daug apkrautas, spalvotas, o būtų paprastas, tvarkingas ir logiškai sudėliotas. Europass gyvenimo aprašymas, kurio formatas naudojamas visoje Europoje, yra puikus instrumentas, kuriuo nemokamai gali naudotis visi. Jei neturite ypatingų dizaino sugebėjimų ar nepretenduojate į kūrybingumo reikalaujančią poziciją, tai pagelbės kuriant tvarkingą ir estetiškai priimtiną CV be didelių pastangų.

Pritaikykite CV pagal kiekvieną darbo skelbimą

Kiekvienas darbdavys, kaip ir kiekvienas žmogus, mėgsta jaustis, kad yra ypatingas. Kaip galima tai parodyti pildant CV? Nepatingėti ir skirti keletą minučių korekcijoms bei pritaikyti savo gyvenimo aprašymą pagal pretenduojamą poziciją. Pavyzdžiui, jei norite gauti IT specialisto poziciją, nebūtina minėti, kad dirbote restorane. Tokiu atveju, daug labiau pravers jūsų patirtis ir žinios, kurias įgavote programavimo mokymuose ar net studijų laikais lankytuose kompiuterinio raštingumo kursuose. Tai pasufleruos, jog planuojate savo ateitį ir toks karjeros pasirinkimas yra natūralus.

Atrinkite tik svarbiausią ir aktualiausią informaciją

Su pirmuoju patarimu susijęs ir antrasis, kuriuo teigiama, kad ne tik svarbu būti lanksčiam ir savo CV pritaikyti prie kiekvieno skelbimo, bet ir apskritai išgryninti pateikiamus faktus.

„Esu matęs nemažai gyvenimo aprašymų, kuriuose suminėtos visos asmens darbovietės nuo dešimtos klasės. Iš vienos pusės, darbo patirtis dar būnant mokykloje rodo, kad žmogus yra darbštus, tačiau jei norite gauti darbo vietą, kur reikia strateginio mąstymo, daug svarbiau išdėstyti savo patirtį strateginiais klausimais ir pabrėžti atitinkamas stiprybes. Kartais mažiau yra daugiau. Šis posakis puikiai tinka gyvenimo aprašymui“, – teigia dr.Mantas Tvarijonavičius.

Turint jau užpildytą Europass CV jį koreguoti galima labai lengvai. Be to, atnaujinus ar pridėjus naujos informacijos, pati CV forma neišsikraipo ir nereikia sukti galvos dėl to, kad gyvenimo aprašymas kiekvieną kartą atrodytų tvarkingas.

Nerizikuokite savo reputacija

Nors CV nebūtina nurodyti savo socialinių paskyrų, surinkus interneto naršyklėje bet kurio žmogaus vardą ir pavardę jas surasti yra vieni niekai. Net neabejokite, kad praėjus pirminę atranką, jūs būsite patikrintas socialinių medijų kontekste.

„Akivaizdu, kad šiais laikais socialiniuose tinkluose apie žmogų, jo asmenybę ir net charakterį galima labai daug sužinoti. Kiekvienas pretendentas, ieškantis naujos darbo ar net praktikos vietos, turėtų kritiškai peržiūrėti viešai apie jį randamą informaciją ir ją pakoreguoti. Susikurti savo reputaciją yra sunkus ir ilgas darbas, tačiau ją susigadinti galima per keletą sekundžių netinkamu įrašu ar nuotrauka internete“, – perspėja dr.Mantas Tvarijonavičius.

Globalus pasaulis reikalauja globalių įrankių

Šiandien jau nėra retenybė darbo, stažuotės ar savanoriavimo ieškoti užsienio šalyse. Tačiau angliško CV turėjimas praverčia net ir Lietuvoje. Nemažai tarptautinių bendrovių, įsikūrusių mūsų šalyje, prašo savo CV atsiųsti anglų kalba, kartais to reikalauja ir lietuviškų įmonių vadovai, jei pretenduojama į poziciją, kurioje reikės bendrauti su partneriais ar klientais užsienyje.

Ukrainietė Uliana Domasheva jau nuo studijų laikų naudojasi Europass CV ir sako, kad būtent dėl to, jai pavyko gauti darbą Indijoje ar stipendiją ISM universitete Lietuvoje.

„Iš savo patirties galiu teigti, kad šis dokumentas tinka ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Tai yra didelis palengvinimas, nes darbdaviai nežiūri į tai, iš kurios šalies tu esi, jie tave mato kaip Europos gyventoją. Be to, Europass CV yra tartum kokybės garantas. Tikiu, kad būtent jo dėka stodama į ISM magistrantūros studijas, gavau stipendiją“, – sako U. Domasheva ir tikina, kad tai jos pagrindinis įrankis ieškant naujų galimybių bet kurioje šalyje.

Žinoma, jokio formato ir dizaino gyvenimo aprašymas nepatrauks darbdavio, jei jame nebus reikiamos patirties ar kvalifikacijų. Todėl išnaudokite kiekvieną galimybę įgyti naujų kompetencijų, sudalyvauti seminare ar tiesiog imtis papildomo darbo srityje, su kuria siejate savo ateitį. Kiekviena patirtis, kuri jus išskirs iš viso būrio kitų kandidatų, gali būti lemiama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)