Netukus tvoros ir gyvatvorės užgrobtoje valstybinėje žemėje bus nugriautos ir bus pradėtas tiesti dviračių takas vilniečiams.

Įsitraukė visas institucijų desantas

Trečiadienį DELFI žurnalistai apsilankė teritorijoje Birutės gatvėje su Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi, ketvirtadienį ryte bus pradėti tvorų bei gyvatvorių valstybinėje žemėje griovimo darbai.

Dalyje teritorijos jau yra sužymėti kuoliukai, kur bus tiesiamas dviračių takas. Kai kur sužymėti ir medžiai, kurie trukdo dviračių takui, tačiau, pasak savivaldybės atstovų, buvo nuspręsta kai kuriuos vertingiausius medžius palikti ir juos apeiti tiesiant dviračių taką. Kai kurie savininkai jau spėjo susimažinti savo valdas ir užsitverti jas tvoromis, tačiau tujų gyvatvorių ir tvorų valstybinėje žemėje jie patys nepašalino.

Pažeidimus teritorijoje prieš kurį laiką buvo nustačiusi Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT), bet savininkai jų nepašalino. Dėl kai kurių pažeidimų ir tvorų valstybinėje žemėje jau vyko ir teisminiai ginčai, kuriuos savininkai pralaimėjo. Keli savininkai po teismų sprendimų tvoras pašalino.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) akiratyje taip pat buvo atsidūrusi ši teritorija. Inspekcija, ištyrusi atvejus, nustatė, kad žemė yra užimama želdiniais, o metaliniai tinkleliai greta jų yra žemi, todėl nelaikomi statiniais.

Neaišku, ar jei teritorijos nebūtų prireikę Vilniaus savivaldybei dviračių tako tiesimui, į ją būtų atkreiptas toks dėmesys ir valstybinė žemė būtų atlaisvinta. Tačiau dabar tvoras užsimota griauti.

Visi Vilniaus žemgrobiai sulauks laiškų

Vilniaus meras R. Šimašius DELFI teigė, kad greitai apskritai visi Vilniaus žemgrobiai sulauks laiškų iš savivaldybės su reikalavimu pašalinti tvoras įvairiose miesto vietose.

„Mintys yra susijusios su dviračių takų plėtra. Čia yra puskilometrio trūkstama jungtis, kurią reikia nutiesti. Kai pradėjome žiūrėti tiesimo darbus, buvau net nustebęs, kad čia tokia barzda su ilga istorija nelegaliai užtvertų tvorų. Ir NŽT ir VTPSI kažkaip žiūri į tvorą, bet mato ne tvorą. Mes praėjome ir akivaizdu, kad ten visur yra tvoros, nes įeiti negalima ir yra prisidurta prie savo sklypo. Nevyniojant į vatą, tai yra žemės užgrobimas ne kažkas kito. Tas dalykas turi pasibaigti“, - kalbėjo R. Šimašius.

Vilniuje valstybinės žemės užgrobimo bėda yra didelė ne tik Neries pakrantėje, vien Pavilnių ir Verkių parkuose NŽT nustatė 155 pažeidimus, susijusius su valstybinės žemės užėmimu bei netinkamu naudojimu. Paklaustas, kodėl Vilnius virto žemgrobių miestu, meras teigė, kad netrukus tokie žmonės sulauks laiškų iš savivaldybės.

„Yra ta pati NŽT neveiklumo istorija, ji yra atsakinga už valstybinės žemės tvarkymą ir valdymą. Manau, kad savivaldybė tikrai geriau susitvarkytų su tuo. Labai tikiuosi, kad NŽT bus bent jau bendradarbiaujanti institucija. Apie jūsų minėtus 150 ir daugiau atvejų, mes esame padarę analizę.

Mes baigiame rengti laiškus visiems tokiems žmonėms, kurie yra užgrobę žemę Vilniuje. Su labai aiškia instrukcija, ką daryti: kaip nusigriauti ir kodėl nusigriauti, kaip išsimatuoti, jeigu kyla abejonių, jeigu yra įsiterpusių sklypų, kur galima oficialiai nusipirkti, reikia nurodyti sąlygas, kaip galima tai padaryti. Visi šie žmonės šiais metais sulauks laiškų, duosime terminus jiems susitvarkyti ir po to bus ir veiksmai“, - aiškino R. Šimašius.

Kas tie paslaptingieji milijonieriai?

DELFI jau rašė, kad teritoriją Neries pakrantėje valstybinės žemės sąskaita yra pasididinę nemažai įtakingų žmonių.

Sklypą ten turi verslininkas, riešutų ir džiovintų vaisių platintojos, bendrovės „Arimex“ įkūrėjas Arnas Jurskis.

Jau skelbta, kad kitas sklypas, Registrų centro duomenimis, priklauso trims bendrasavininkams: Snaigei Urbonei, Aurimui Rageliui ir Vytautui Rageliui. Visi šie trys asmenys turi po įmonę, kuriai vadovauja.

S. Urbonė – apskaitos, audito įmonės UAB „Meka“ vadovė, A. Ragelis – automobilių nuomos įmonės UAB „Machas“ direktorius, V. Ragelis – apskaitos, audito, konsultacijų paslaugų įmonės UAB „Apskaita“ vadovas. Visos šios tris įmonės turi vos kelis darbuotojus („Meka“ - vieną darbuotoją, „Machas“ – du, „Apskaita“ – taip pat du) taip pat šios įmonės yra įsikūrusios tuo pačiu adresu – Širvintų g. 34 A. Beje, šis pastatas daug panašesnis į gyvenamąjį namą, o ne į kontorą.

Dar vienas sklypas, Registrų centro duomenimis, priklauso verslininkui Vygantui Sliesoraičiui. V. Sliesoraitis yra energetikos bendrovės „Enerstena“ vadovas, taip pat dirba įmonių „Kauno regiono keliai”, „Alma Littera” ir „Kelprojektas” valdybos nariu. Jis taip pat yra buvęs bendrovių „Žemaitijos pienas”, „Yglė” ir „Panevėžio statybos trestas” valdybų nariu. V. Sliesoraitis yra ėjęs UAB „Kardiolita“ direktoriaus, DNB banko regiono vadovo, SEB banko padalinio vadovo pareigas.

Sklypas teritorijoje, Registrų centro duomenimis, priklauso ir nekilnojamojo turto įmonės „SKR Baltic“ vadovui Sauliui Skrėbei. Jis ne kartą yra pats mindęs teismų slenkstį dėl įtartinų žemės naudojimo klausimų.

Kitas sklypas, Registrų centro duomenimis, priklauso „Tele2” vadovui Petrui Masiuliui su žmona. Tačiau, P. Masiulio teigimu, tvora šalia jo sklypo priklauso ne jam, jis nežino, kas yra tvoros savininkas, ir kai pirko sklypą, tvora jau stovėjo. Dabar šis namas yra parduodamas.

Registrų centro duomenimis, šioje teritorijoje yra ir vienu turtingiausiu laikyto Lietuvos verslininko Bronislovo Lubio našlės Lydos Lubienės sklypas. Tiesa, šis sklypas iš visų šiek tiek išsiskiria. Vieninteliam šiam sklypui buvo leista nusipirkti šalia esantį valstybinės žemės gabalėlį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (337)