Mėnesinės ne tik leidžia daryti išvadą dėl galimo nėštumo, bet ir suteikia galimybę daryti itin svarbių įžvalgų apie hormonų pusiausvyrą, o juk būtent hormonai atsakingi už visų organizmo sistemų tinkamą funkcionavimą.

Tiesa, moterų būna skirtingų, todėl visoms tinkamų normalumo nustatymo taisyklių kažin ar pavyktų rasti. Vis dėlto svarbu atkreipti dėmesį į tam tikrus reikšmingus pokyčius, ypač vertinant kraujo spalvą, rašo womanshealthmag.com. Štai šeši dalykai apie mėnesinių kraujo spalvą, susiję su sveikata.

Šviesiai rožinės spalvos išskyros

Gali būti, kad jūsų organizme – nepakankamas estrogeno lygis. Dar labiau tikėtina, kad problema būtent ši, jei kraujuojama per mėnesines mažiau, nei įprasta, ar itin intensyviai sportuojate. Atlikti tyrimai rodo, kad labai aktyviai sportuojant hormono estrogeno lygis krenta, o tai gali sutrikdyti ir mėnesinių ciklą, o kartais mėnesinės gali visiškai išnykti.

Nors dažnai tokia problema neatrodo pakankamai rimta, žemas estrogeno lygis nesiimant būtinų priemonių gali padidinti osteoporozės riziką. Taigi jei neseniai ėmėte ruoštis maratonui ar pradėjote sportuoti pirmą kartą gyvenime, padidinote treniruočių intensyvumą ir staiga pastebėjote pasikeitusią mėnesinių kraujo spalvą, kraujavimas sumažėjo ar mėnesinės tapo retesnės, būtinai pasitarkite su gydytoju.

Tiesa, pasitaiko ir kitų priežasčių, dėl kurių mėnesinių kraujas tampa šviesiai rožinis. Prasta mityba, policistinis kiaušidžių sindromas, premenopauzė (būklė, kai kiaušidės ruošiasi menopauzei ir ima gaminti mažiau estrogeno) – taip pat galimos pasikeitusios mėnesinių kraujo spalvos priežastys.

Vandeningos mėnesinių išskyros

Gali būti, kad jūsų organizmui trūksta maistingųjų medžiagų. Specialistai teigia, kad labiau permatomos lyg vandeniu skiestos išskyros – galimas rimtesnės mažakraujystės simptomas, ypač jei mėnesinės diena iš dienos tampa vis kuklesnės (paprastai joms įsibėgėjus kraujuojama vis gausiau). Jei po dviejų ar trijų ciklų stebėjimo vis tik tampa aišku, kad situacija būtent tokia, rekomenduojama kreiptis į medikus, kad būtų nustatyta, ar jūsų organizmui netrūksta maistingųjų medžiagų.

Tiesa, kartais taip nutinka, kad organizmui ima trūkti geležies dėl itin gausaus kraujavimo per mėnesines. 2014 m. Suomijoje ištirtos 236 moterys, kurias vargino itin stiprus mėnesinių kraujavimas. 27 proc. tiriamųjų nustatytas geležies trūkumas, o 60 proc. – itin stipri mažakraujystė. Jei vos po valandos jau tenka keisti tamponą ar įklotą, kelis kartus naktį tenka keltis tam, kad pasikeistumėte higienos priemonę, reguliariai jaučiate nuovargį ir mieguistumą, pravartu nedelsti ir atlikti geležies kiekį kraujyje nustatyti skirtą tyrimą.

Tamsiai rudos išskyros

Gali būti, kad užsilikusios senesnės gimdos sienelės dalelės ir kraujo likučiai tik dabar pasišalina iš organizmo. Vis tik panikuoti neverta – vyksta normalus procesas. Specialistai teigia tiksliai negalintys apibūdinti visų organizme vykstančių procesų, bet patvirtina, kad kartais kraujas kuriam laikui lieka ir pašalinamas tik vėliau. Tokiais atvejais dėl oksidacijos proceso jo spalva būna tamsesnė, kraujas tampa rudas, o kartais net ir juodas.

Nors kiekvienu atveju gimdos gleivinė pasišalina skirtingai, dažniausiai dėl tamsiai rudos spalvos kraujo, pasirodančio mėnesinių pradžioje ar pabaigoje, nerimauti nevertėtų.

Tirštos raudonos išskyros su dideliais gumulėliais

Gali būti, kad jums bus diagnozuotas žemas hormono progesterono lygis ir aukštas hormono estrogeno lygis. Nors, medikų teigimu, šiek tiek gumulėlių per didelio nerimo kelti neturėtų, vis dėlto rimtesniais atvejais galima įtarti hormonų disbalanso problemą. Specialistai rekomenduoja sumažinti suvartojamų pieno produktų, sojos ir cukraus kiekį, o tada įvertinti, ar atsirado kokių pakeitimų.

Gimdos fibroidai – dar vienas galimas paaiškinimas. Nors dažniausiai ši problema nėra labai pavojinga, vis tik ji gali būti skausminga. Taigi jei jus vargina skausmingos mėnesinės, per kurias pasirodo išskyrų su gumulėliais, paprašykite ginekologo atlikti tyrimą ultragarsu.

Pilkšvai raudonos išskyros

Gali būti, kad jums bus diagnozuota lytiniu keliu plintanti infekcija. Tokiais atvejais dar vargina ir itin nemalonus kvapas.

Persileidimą patyrusios moterys kartais pastebi pilkšvų audinių atplaišų. Taigi jei įtariate, kad pastojote ar patyrėte persileidimą, kuo skubiau susisiekite su gydytoju.

Ryškios spanguolių raudonumo išskyros

Tokia spalva patvirtina, kad jūsų mėnesinės – reguliarios ir sveikos. Tiesa, svarbu nepamiršti, kad normalumas neturi aiškaus apibrėžimo. Vis dėlto dažniausiai skaisčiai raudonos išskyros – tai signalas, kad viskas vyksta taip, kaip ir turėtų vykti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)