Seimo pavasario sesijoje planuojamų svarstyti darbų sąraše atsidūrė Vidaus tarnybos statuto pakeitimo įstatymo projektas. Nors teisės aktas šiuo klausimu dar neregistruotas, klausimą svarstyti numatoma dar birželį.

„Numatyti nuoseklų kasmetinį vidaus tarnybos sistemos pareigūnų darbo užmokesčio padidinimą, siekiant, kad 2020 metais pareigūnų darbo užmokestis būtų ne mažesnis kaip 1000 eurų, atskaičius mokesčius“, – esminis pakeitimas įvardijamas oficialiame dokumente.

Palies visus pareigūnus

E. Misiūno teigimu, programa, pavadinta „Viešojo saugumo pareigūnų gerovės“, šiuo metu dar rengiama. Tačiau jau žinoma, kad ji esą palies visus statutinius pareigūnus – ir ugniagesius, ir su valstybės sienos apsauga dirbančius, ir policininkus.

„Būtent ten ir numatytas tikslas, kad 2020 m. 1000 eurų „į rankas“ būtų žemiausiais darbo užmokestis. Mes turime tikslą paskaičiuoti, kiek reikės lėšų iš biudžeto, kaip galime iš vidinių resursų sutaupyti – tobulinant struktūras, atsisakant dubliuojamų, nebūdingų policijai funkcijų ir panašiai“, – pasakojo E. Misiūnas.

Anot jo, šiuo metu vidutinė pirminės grandies pareigūnų alga yra apie 600 eurų.

„Aišku, policijoje ji vienokia, šiek tiek didesnė, sienos apsaugos srityje – šiek tiek mažesnė“, – sakė ministras.

Eimutis Misiūnas

Susipažinęs su situacija mano, kad realu

Pasak pašnekovo, pirminei grandžiai priklauso paprasti pareigūnai, antrinei – tyrėjai ir kai kurie vadovai, o tretinei – vadovai.

„Šiai dienai, atsižvelgiant į skaičiavimus, kiek yra pareigūnų, kokios sąlygos jiems algas kelti, reikia papildomų 77 milijonų eurų, jei norime atlyginimus padidinti, pavyzdžiui, nuo balandžio 1 dienos. Tačiau jei imsimės struktūrinės, sisteminės reformų, tikriausiai, tiek pinigų iš biudžeto nereikės“, – įtarė ministras.

Įvardyti tikslią sumą, koks bus minimalus atlyginimo dydis, jo teigimu, nuspręsta, nes planai – realūs.

„Aš, kaip ministras, jau susipažinęs su situacija, manau, kad tokį tikslą galima pasiekti“, – sakė E. Misiūnas.

Gali kilti reikalavimai

Jo teigimu, kartu neišvengiamai būtų keliama ir kartelė tiems, kurie nori pareigūnais, gali didėti ir kvalifikaciniai reikalavimai.

„Mums vis dėlto reikia keisti požiūrį į tai, kad pareigūnu gali tapti bet kas. Norime kelti darbo prestižą ir tinkamai įvertinti už sudėtingą ir pavojingą darbą“, – sakė ministras.

DELFI primena, kad, pavyzdžiui, nuo šių metų liepos 1 dienos policininkų atlyginimai jau didėja 100 eurų ir daugiau, jiems taip pat bus perkami nauji automobiliai ir atnaujinta uniforma.

Pirminės grandies policijos pareigūnai gaus ne mažiau kaip 700 (dabar 600), vidurinės grandies – ne mažiau kaip 850 (dabar – 700) eurų į rankas, pranešė Policijos departamentas.

Policijos departamentas pranešė, kad Policijos tarybos posėdyje nuspręsta, kad nuo kitų metų liepos 1 dienos didės policijos pareigūnų atlyginimai, bus perkama ne mažiau kaip 500 naujų automobilių, neperšaunamos liemenės, bus skirta daugiau lėšų pareigūnų aprūpinimui, atnaujinta pareigūnų uniforma. Kitais metais taip pat planuojama nupirkti apie 1500 neperšaunamų liemenių, įmaučių balistiniams paketams.