Visa tai – tik bambėjimo liūne įklimpusi klaidinga nuomonė. Žinoma, nuolat valgyti šviežią tuną būtų tikrai nemenka prabanga. Vis dėlto, apstu pigesnių, tačiau gardžių ir sočių alternatyvų, kuriomis galima labai lengvai paįvairinti kasdienį meniu, neišsemiant visų piniginės išteklių, o ir prie keptuvės negaištant brangaus laiko.

Kai teko keliauti po Portugaliją, vienas skaniausių kelionės atradimų buvo sardinės. Kepamos paprastai keptuvėje ar ant grotelių, patiekiamos su marinuotų svogūnų salotomis, bulvėmis ar gardžia duona, jos viliojo visur: nuo apšiurusių pakelės užeigų iki restoranų. Uoliai kirsdama lėkštę po lėkštės vis aimanuodavau, kodėl Lietuvoje nėra tokios alternatyvos – nebrangios, paprastai paruošiamos ir labai gardžios žuvies.

Klydau. Išeitis man tiesiog prieš akis iškilo viename sostinės turguje kalno šviežių strimelių pavidalu. Mano sutuoktinis – prisiekęs žvejys – iškart pasakė: „Perkam. Ir perkam daug“. Grįžus namo stojome prie viryklės ir jau po valandėlės krimtome ką tik iškeptas strimeles. Nemeluosiu: skoniu jos tikrai prilygo atostogų įspūdžių ir prisiminimų, pagardintų sardinėms, o gal netgi jas pranoko.

Strimelės

Taigi, jei pasiilgote žuvies – pirkite (arba žvejokite, čia jau kaip kam) strimeles. Prekyvietėse jos nebrangios, o skaniausios paruoštos labai paprastai: nuvalytos (skusti, žinoma, nereikia), apvoliotos miltuose ir – į aliejų. Garantuoju, kad mažiau nei už porą eurų šeima iki soties prisikirs skaniausios žuvies. Šalia labai tinka patiekti virtų bulvių ir bent valandą marinuotų svogūnų.

O jei neapskaičiavote jėgų ir, gobšumui užvaldžius, šių mažų žuveliokų prisikepėte tiek, kad nevaliojate suvalgyti netgi į talką pasikvietę kaimynus, štai dar vienas ekonomiškas patarimas – marinuokite. Kai taip atsitiko mūsų namuose, kelias minutes panaršiusi internete paruošiau marinatą iš acto, cukraus, druskos, vandens, pipirų ir lauro lapų, į stiklainius statmenai sukišau keptas strimeles, užpyliau marinatu ir maždaug pusantros paros palikau šaldytuve ramybėje. Rezultatas buvo toks, kad nuo šiol strimelių nuolat išsikepame daugiau – tam, kad dalį būtų galima marinuoti.

Beje, sutuoktinis pabrėžė dar vieną labai svarbų strimelių privalumą – šių žuvelių ištekliai dideli, tad nei turgavietėse, nei meškeriotojų žūklių metu jų pritrūkti neturėtų. Tegyvuoja strimelės!