Reikia pasakyti, kad žuvies solianka, kaip ir prancūziška „Boillabaisse“, yra labai sodraus skonio, tačiau šios žuvienės viena nuo kitos skiriasi. Jokių negirdėtų prieskonių, nematytų produktų, norint paruošti žuvies solianką, nereikės, išskyrus tai, kad ši sriuba verdama iš… eršketo. Be abejo, vienintelė vieta, kur galima gauti eršketo, yra prekybos centras. Ten eršketai plaukioja akvariume šalia karpių akvariumo, bet nuo jų skiriasi ne tik išvaizda, skoniu, bet ir kaina. Palikime tą eršketą ramybėje, nes senovinę solianką rusai virdavo iš laukinių, o ne fermose išaugintų eršketų – gerą žuvies solianką galima išvirti ir iš kitų žuvų: šamo, ešerių, karpio.

Pirmiausia verdame sultinį. Tam tinka didesnės žuvies galva, mažos žuvys (ešeriukai) ir t. t. Sultinys verdamas kaip jau aprašyta: į puodą dedame žuvį (kuo daugiau, tuo geriau), užpilame vandeniu, kad žuvį vos apsemtų, įmetame lauro lapą, pipirų, svogūną ir verdame.

Kai sultinys baigia virti, galime paruošti kitus produktus. Su sviestu pakepiname kelias sutarkuotas morkas ir smulkiai supjaustytas svogūnų galvutes. Baigiant kepti į keptuvę dedame šiek tiek pomidorų pastos (tik jokiu būdu ne padažo!). Taip pat įmetame keletą supjaustytų raugintų agurkų. Nuo raugintų agurkų labai priklauso žuvies soliankos sūrumas ir rūgštumas. Niekada soliankos nesūdykite iš anksto, pasūdysite tuomet, kai bus sudėti rauginti agurkai.

Solianka

Didesnės žuvies gabalus ar filė ir visas pakepintas daržoves dedame į žuvies sultinį ir paverdame apie dešimt minučių. Pasūdome. Galų gale į solianką įmetame keletą supjaustytų alyvuogių, citrinos griežinėlių, pagardiname krapais ir petražolėmis. Baigus virti puodą nukeliame ir solianką paliekame pastovėti 15–20 minučių.

Kokių proporcijų reikia laikytis? Visų pirma morkų ir svogūnų turi būti daugiau nei įprastoje sriuboje. Sakykim, verdame 5 litrus žuvies soliankos. Tada dedame 4–5 sutarkuotas morkas ir 3–4 supjaustytas svogūnų galvutes. Raugintų agurkų (didelių) gali būti 4–6. Jei norite daugiau rūgštelės, agurkų dėkite daugiau, tik nesumanykite dėti marinuotų agurkų, nes bus ne solianka, o kažkokia marinanka.

Agurkus galima supjaustyti nedideliais gabaliukais arba sutarkuoti burokine tarka. Jie kepinami tol, kol pabąla.

Kas dar? Jei įmesite kokią krevetę, vėžį ar kokios nors egzotikos (moliuskų ir t. t.), nuo to blogiau nebus.

Aptarėme trijų skirtingų žuvienių virimą. Galite rinktis tą, kuris jums patinka, o galite sugalvoti ir savo variantą. Ir tam, kas jums sakys, kad tikroji žuvienė yra ta, kuri verdama iš žuvies, vandens, svogūno, pipirų, lauro lapo, krapų ir druskos, galite drąsiai pažvelgi į akis ir paklausti: „Ar tikrai?“