"Manau, kad Lietuva ir Lenkija, šis duetas, o gal dar ir Latvija, tarpusavyje koordinuodamos veiksmus, galėtų padaryti gerą darbą ir Europos Sąjungai, ir Baltarusijai", - sakė ji.

Europarlamentarė komentavo Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko Justino Karoso pasisakymą, jog nepasiteisinus "izoliacijos politikai" ES santykiuose su Baltarusija galėtų išbandyti "balansavimo politiką".

J.Karosas pasiūlė ES deleguoti vieną valstybę abipusiams kontaktams su Baltarusija užmegzti. Jo nuomone, tokia valstybe dėl savo geografinės padėties ir ekonominių ryšių galėtų būti Lietuva. Tokią idėją jis pateikė pirmadienį Lietuvoje vykusios 14-osios Baltijos jūros parlamentinės konferencijos, vienijančios 12 valstybių parlamentarus, delegatams.

L.Andrikienė BNS pažymėjo, jog nepaisant politikos "balansavimo" Baltarusijos režimui negali būti daromos nuolaidos. "Nemanau, kad nuolaidos režimui prisidėtų prie demokratijos stiprinimo kaimyninėje valstybėje", - sakė Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto pavaduojanti narė.

L.Andrikienės teigimu, Lietuva ir Lenkija šiuo metu ir taip yra neformalūs ES valstybių lyderiai santykiuose su Minsku, prie šių dviejų valstybių galėtų prisidėti ir Latvija.

Lietuva, turinti 650 kilometrų sieną su Baltarusija, pastarąjį A.Lukašenkos valdymo dešimtmetį laikosi "kritiško dialogo" politikos Minsko atžvilgiu - ignoruoja aukštus režimo pareigūnus, prisijungia prie tarptautinės kritikos, tačiau palaiko pragmatišką pasienio, transporto ir ekonomikos bendradarbiavimą, įgyvendina šviečiamuosius projektus Baltarusijos opozicijai, žiniasklaidai, studentams ir intelektualams.

Prieš žmogaus teisių ir demokratijos pažeidimų prisidėję aukšti Baltarusijos pareigūnai nėra įleidžiami į Europos Sąjungos teritoriją. Toks sprendimas buvo priimtas, atsakant į pernai spalį Minsko surengtus parlamento rinkimus ir referendumą, po kurio buvo pakeista Baltarusijos konstitucija ir A.Lukašenka gavo teisę balotiruotis į prezidento postą trečiajam laikotarpiui.

Antradienį Europos Parlamento Užsienio reikalų komitete diskutuojant dėl padėties Baltarusijoje komiteto narys Vytautas Landsbergis pasiūlė apriboti įvažiavimą į ES visiems šios šalies Vyriausybės ir parlamento nariams. V.Landsbergis kritikavo Europos Komisijos sprendimą paremti Vokietijos radijo "Deutsche Welle" transliacijas į Baltarusiją, nes jas ketinama rengti rusų kalba.

Pasak europarlamentaro, taip būtų pratęsta Rusijos imperijos, o vėliau SSRS vykdyta kalbinės hegemonijos politika, mažinant baltarusių kalbos vartojimą.