„Svarbiausi turėtų būti vaiko interesai. Nuo mamos lengviausiai atsiskiria būdamas 4 m., nes tuo laiku išauga jo poreikis bendrauti su bendraamžiais. Lietuvos Vyriausybė leidžia mamai auginti vaiką namie iki 3 m. Todėl artėjant šiam amžiui pediatrai pradeda būtinus vaikučio sveikatos tyrimus”, - sako gydytoja pediatrė Virginija Lukšienė, patarianti, kaip apsaugoti darželinuką nuo ligų.

Kokio amžiaus vaikas tampa atsparesnis ligoms ir mama be baimės gali dairytis geresnio darželio?

Pagal šiuo metu galiojantį Lietuvos profilaktinių skiepų planą vaikai baigiami skiepyti maždaug 1,5 m. Nuo svarbiausių infekcinių ligų: kokliušo, difterito, stabligės, poliomelito, hepatito B ir hemofilus influensae, tymų, kiaulytės, raudonukės visi vaikai skiepijami nemokamai. Kol neatlikti visi skiepai, vaiką vesti į darželį rizikinga.

Už kuriuos skiepus turi mokėti tėveliai?

Gyva kokliušo, difterito, stabligės vakcina yra nemokama, tačiau už išvalytą (neląstelinę) tėveliai turi sumokėti. Išvalyta vakcina patartina silpnesnės sveikatos, jautresniam vaikučiui, nes ji turi mažiau šalutinių poveikių. Prieš vedant vaikutį į kolektyvą medikai taip pat pataria jį paskiepyti nuo vėjaraupių ir hepatito A (vakcinos taip pat mokamos).

Ar skiepyti vaiką nuo gripo?

Gripas - vienintelė virusinė liga, nuo kurios yra sukurta vakcina. Žinoma, būtų puiku darželį lankysiantį vaiką paskiepyti, nes kiekvienais metais dėl šios ligos yra daugybė aukų, jis sukelia labai sunkių komplikacijų (plaučių uždegimą ir kt.). Vakcina nepavojinga, vaikutį galima skiepyti jau nuo 6 mėn. Tai padaryti ypač patartina, jei šeima gyvena, tarkim, su ligomis dažnai susidarančių medikų bendrabutyje. Tačiau jei šeimoje niekas niekada neserga gripu, vargu ar gydytojas įkalbinės vaiką skiepyti. Apie skiepą tėveliai pagalvoja tik tada, jei vaikas praėjusią žiemą būna sunkai sirgęs gripu.

Ar šeimos gydytojas, pediatras siunčia vaiką pas gydytojus specialistus?

Pagal šiuo metu galiojantį sveikatos ministro įsakymą vaikas iki 3 m. turi būti parodomas ne tik pediatrui ar šeimos gydytojui, bet ir chirurgui, akių bei dantų gydytojui. Jei vaikutis yra labai jautrus, blogai miega, jis siunčiamas ir pas gydytoją neurologą. O jei mažylis turi daugiau ožiukų - ir pas psichologą.

Ar reikia atlikti kokius nors tyrimus?

Vaikučiui kas dveji metai, t. y. 1 m. ir 3 m., atliekamas šlapimo, bendrasis kraujo tyrimas, patikrinama, ar mažylis neturi askaridžių, spalinukių. Jei mama nori 3 m. nesulaukusį vaikutį vesti į darželį, būtina atlikti abu tyrimus dėl kirminų, kad jų turintis vaikas neužkrėstų kitų darželinukų. Kiti tyrimai atliekami atėjus reikiamam laikui. Darželyje paprastai reikalaujama vaiko sveikatos pažymos. Joje gydytojas nurodo vaikučio ūgį, svorį, atliktus skiepus ir tai, ar konsultavę gydytojai specialistai atrado kokią nors lėtinę ligą, parašo, kokiomis infekcinėmis ligomis sirgo.

Kokiam vaikučiui reikia specialaus darželio?

Vaiko raidos centras (psichologinė pedagoginė tarnyba) labai daug vaikučių, turinčių kalbos sutrikimų, siunčia į logopedinį darželį. Sutrikusio intelekto, neurologinių bėdų turintiesiems taip pat yra specialus darželis. O jei šeimoje yra sergančiųjų atvira tuberkulioze, vaikutis turi lankyti specializuotą darželį. Taip pat yra darželių, galinčių suteikti ortopedinę pagalbą. Juos lanko vaikučiai, kuriems nustatyta pilnapadystė, ydinga laikysena arba kitos judamojo atramos aparato bėdos. Šiems vaikeliams šalia įprasto ugdymo yra skiriamos kineziterapijos ir kitokios procedūros. Veikia ir darželiai sutrikusios regos, žvairuojantiems vaikams. Tėveliams nereikia vaiką vežioti į polikliniką dėl akyčių mankštos. Ją mažylis reguliariai atlieka darželyje. Be to, čia visi vaikučiai dėvi akinukus ir niekas nesipravardžiuoja.

Apie kokias vaiko ligas būtinai reikia pasakyti auklėtojai?

Epilepsija sergančio arba temperatūros traukulių turėjusio vaiko mama tikrai turėtų įspėti auklėtoją, kas gali nutikti vaikui. Auklėtoja turi žinoti ir apie alergiją, kokio maisto vaikučiui negalima duoti. Vieni vaikai yra jautrūs šokoladui, kakavai, o kiti pienui, kurio darželyje paprastai duoda pavakariams. Tada auklėtoja vaikas įpils arbatos ar paprasčiausio vandenuko. Kai kur dar išlikusi negera tradicija į darželį atnešti gimtadienio tortą. Juk ne visi gali juo vaišintis. Limonadai taip pat nebūtini, jie tik sukuria šventės įvaizdį, jų priedai yra nepageidautini vaiko sveikatai.

Ar reikia pasidomėti būsimos vaiko „darbovietės” gyvenimo ritmu?

Mama, prieš vesdama vaiką į darželį, turėtų pasidomėti, kada darželinukai valgo, ilsisi, žaidžia, ar jos atžalėlės dienos režimas atitinka darželio dienotvarkę, ar ši neprieštarauja šeimos interesams. Vaikas iki 5 m. turėtų miegoti 12-12,5 val. Tad anksti į darželį vedamas turi nevakaroti kartu su tėveliais iki 11 val. Prie naujo režimo vaikas pripranta ne iš karto. Tad vaikutis, miegoti ėjęs kartu su suaugusiaisiais, paguldytas 9 val. vakaro, vargu ar tuoj pat užmigs. Reikia laiko.

Vaikas taip pat turi būti pratęs laiku valgyti pusryčius, pietus ir vakarienę, lengvus pavakarius ir priešpiečius, kad kartu su visais darželinukais sėstų prie stalo. Tačiau jei darželis yra kitame miesto gale ir mažylis keliamas labai anksti, patartina vaikui duoti ką nors užkąsti. Nustatyta, kad prabudęs vaikas turėtų papusryčiauti maždaug per valandą. Pusryčiaujant vėliau labai sumažėja cukraus kiekis kraujyje, vaikas blogai jaučiasi. Žinoma, jei darželis už lango, jis pavalgys su draugais.

Ar atsisakyti darželio, jei vaikas dieną nemiega?

Paprastai 3-5 m. m. vaikas dieną noriai miega. Vyresniam šis poreikis gali dingti. Bet darželyje nebus verčiamas miegoti, už bausmę statomas į kampą ir uždaromas į spintą. Čia sudaroma grupė, kurioje auklėtoja su miegelio nenorinčiais vaikučiais žaidžia.

Ar nevalgus mažylis, mamos nuolat įkalbinėjamas valgyti, darželyje neliks alkanas?

Mažylis, nuėjęs į darželį, dažniausiai valgo gerai. Net nevalgaus vaiko mama iš auklėtojų išgirsta, kad matydamas savo valgančius bendraamžius lėkštes ištuština, nes atsiranda apetitas. Vaikui reikia kolektyvo.

Ar prieš vedant į darželį grūdinti vaiką?

Vaikus grūdinti reikia nuo kūdikystės. Anksčiau poliklinikose būdavo „varlynukai”, kuriuose mažieji buvo pratinami prie vandens, stiprinama sveikata, mokomi plaukti, nardyti. Šie vaikai augo daug sveikesni. Laimei, kai kurie tėveliai ir dabar susiranda baseiną, kuris priima šeimas net su kūdikiais. Nuo 2-2,5 m. vaiką galima gan drąsiai maudyti atvirame vandens telkinyje - ežere ar jūroje. Grūdinti reikia pradėti šiltuoju metų laiku, iš pradžių kūnelį aptrinant vėsiu vandeniu suvilgytu rankšluosčiu. Ilgainiui vandens temperatūra mažinama. Vėliau vaikas apipylinėjamas šiltu vandeniu. Vyresniam vaikui tinka kontrastinis šilto ir drungno vandens dušas. Vandens procedūras reikia atlikti kasdien, nereikia bijoti, net jei vaikas turi temperatūros. Jei mama baiminasi, ji gali sergantį vaiką tik aptrinti vėsiu rankšluosčiu. Vasarą mažiukas turi pabėgioti basas ant žolės, smėliuko, medinių grindų.

Ar stiprinti vaiko imunitetą?

Jei vaikas linkęs dažniau sirgti, gydytojas gali patarti duoti imunitetą stiprinančių vaistukų. Į vaikų kolektyvą keliausiantis nuo rugsėjo jų vartoti galima jau vasarą. Savo pacientams, kurie nespėdavo imunitetą sustiprinti, nes vis susirgdavo, patariau jau nuo birželio vartoti preparatų, kuriuos reikia gerti keletą mėnesių darant vieno mėnesio pertrauką. Šie vaistukai yra tarsi geriamoji vakcina, sauganti organizmą nuo komplikacijų, kurias sukelia dažniau pasitaikančios peršalimo ligos.

Ar reikia būsimam darželinukui papildų?

Augančiam vaikui, kad jis mažiau sirgtų ir organizmas gautų statybinių medžiagų, ir šiaip reikia kalcio, geležies, vitaminų. Darželis - vaikui nauja aplinka, todėl jis patiria įtampą, stresą. Tad organizmui reikia daugiau B grupės vitaminų. Tačiau riekia pasitarti su gydytoju ir atsižvelgti į metų laiką. Vasarą vaikui galima nupirkti papildų be vit. C (jo gauna su šviežiais vaisiais ir daržovėmis), bet turinčių kalcio, geležies ir B grupės vitaminų.

Kodėl kai kurie vaikučiai, pradėję lankyti darželį, dažnai serga?

Darželyje mažyliai „pasidalija” įvairiausi virusais. Tačiau vaikutis gali užsikrėsti ir nuo brolių, tėvelių. Kad jo organizmas išmoktų apsiginti nuo virusinių ligų, ligos sukėlėją jis turi atpažinti ir reaguoti apie 60-100 kartų. Tad nieko baisaus, jei vaikas pasloguoja, pakosėja ar 3-4 kartus per metus sukarščiuoja. Tėveliai turi gerai į tai reaguoti. Jei vaikas serga 6-10 kartų, reikėtų susirūpinti, ar jis visada po ligos nueina į darželį visiškai pasveikęs.

Gal dažnai ligų varginamam vaikui geriau samdyti auklę?

Vaikui reikia kalbos, įvairių įgūdžių ugdymo, bendravimo su bendraamžiais, kad žaisdamas galėtų mėgdžioti tėvelius ir „parepetuoti” vėlesnius savo gyvenimo vaidmenis. Tad būtų gerai, kad auklė bendrautų su mažyliu, ne tik valgydintų ir migdytų. Bet gal geriau jos paslaugų paprašyti tik tada, jei vaikas įsisirgo, o mamai jau reikia eiti į darbą?

Ar vesti vaiką į darželį, jei jis tik sloguoja ir kosti?

Geriau vaiką išvesti į darželį dar tebekosėjantį po ligos, nei jai prasidėjus. Anksti pastebėta ir pradėta gydyti liga būna lengvesnė ir trumpesnė, nes įtrynimai, šiltos arbatėlės neleidžia ligai „įsisiūbuoti”. Puikiai gelbsti ir nosies plovimas jūros vandeniu. Jo įpurkšti ir iššnypšti nosytę retsykiais reikia ir nesergant, kad slogai užėjus vaikas nemaištautų. Mažulėliui mama padeda, o didesnis vandens iš flakono pats puikiai įsipurškia. Labai svarbu, kad vaikas tinkamai išsišnypštų nosį. Jei jis šnypščia iš karto abiem šnervėmis, gali įtrūkti ausų būgnelis, prasidėti ausų uždegimas.

Kiek laiko turi praeiti po ligos, kad vaikas vėl galėtų eiti į darželį?

Visos virusinės ir infekcinės ligos turi savo eigą. Organizme pasigamina pakankamai antikūnų tik 10-12 parą. Kosuliukai ir sloga sulig ta diena gali nesibaigti, tačiau komplikacijų tikimybė tikrai sumažėja. Tad jei vaikas neturėjo labai aukštos temperatūros, gali drąsiai žygiuoti į darželį, nors dar ,,užgulusi“ nosytė ir vargina drėgnas kosuliukas palaksčius ar pakirdus iš miego.

Ko turėtų mamos pamokyti vaiką, kad jis mažiau sirgtų?

Geri higienos įgūdžiai - labai svarbi ligų profilaktika. Vaikutis turi žinoti, kad grįžus iš kiemo ir pasinaudojus tualetu, paglosčius šunį ar katę, einant valgyti būtina plauti rankytes. Žinoma, tėveliai turi rodyti pavyzdį, stengtis diegti vaikui švaros ir tvarkos poreikį. Vaikui reikia pasakyti, kad nestovėtų arti čiaudinčio ir kosinčio draugo. Būtų puiku mažylį pamokyti tinkamai apsirengti, kad sušalęs pats užsivilktų megztuku, o sušilęs nusivilktų. Išleisdama vaiką į darželį turi būti pasiruošusi orų permainoms ir bendrauti su auklėtoja, paaiškinti jai, ar jis yra „šaltmiriukas”, ar užsigrūdinęs, kaip yra pratęs rengtis. Juk auklėtoja vaiką gali apvilkti visais spintelėje rastais drabužiais. Tada mama, atėjusi pasiimti vaiko, ras jį suprakaitavusį, sušilusį. Mažylis susirgs, nors auklėtoja norėjo tik gero.