Pasak skaitytojos, nemalonioje situacijoje ji atsidūrė Lentvaryje, Klevų al. 4 esančioje „Norfos“ parduotuvėje.

„Viskas įvyko vasario 6 d. (pirmadienį). Prie kasos, norint susimokėti už prekes, buvo nepriimta kupiūra, nes ji buvo su nuplyšusiu galiuku. Paklausus, kodėl negalima tokia kupiūra atsiskaityti, kasininkė pasakė, kad negali tokios priimti“, – prisiminė moteris.

Natalijos teigimu, darbuotoja nurodė, kad kupiūros nepriima, nes „pinigų tikrinimo aparatas rodo signalą“.

„Tada kasininkei buvo atsakyta, kad jeigu ji mano, kad pinigai netikri, gali kviesti policiją, ji nieko neatsakė, o pakvietė apsauginį, kuris buvo be uniformos, nunešė pinigus į savo patalpą, o grįžęs pasakė „tokių geriau neimti“. Manome, kad kupiūrą jie atsisakė priimti ne dėl to, kad aparatas signalizavo, o dėl to, kad ji buvo nuplyšusi. Tada kasininkė iškvietė vadovę. Atėjusi vadovė kupiūrą nunešė į savo patalpas, o grįžusi pasakė, kad negali priimti, kadangi paskambino buhalterei ir ji liepė nepriimti. Paklausus, kaip buhalterė gali spręsti, nematydama kupiūros gyvai, vadovė atsakė, kad nesimato „numerių“, – rašė Natalija.

Kaip sakė skaitytoja, kokių numerių trūksta, ji nesuprato, nes ant kupiūros matėsi visi serijiniai numeriai ir vandens ženklai. Tuomet vadovė atsakė, kad „nors ir yra numeriai, vis tiek nepriimsim.“

Pirkėjos teigimu, dėl atsiradusių nepatogumų parduotuvėje ji sugaišo papildomą valandą, o išsirinktas prekes teko iškrauti.

DELFI kreipėsi į „Norfos“ atstovą spaudai Darių Ryliškį, kuris pripažino, kad darbuotojai pasielgė neteisingai.

„Mūsų darbuotojai šioje situacijoje buvo neteisūs. Atsiprašome pirkėjo. Bendrovės administracija papildomai informuos kasininkus, kaip elgtis, kilus įtarimams, kad pinigų banknotai yra padirbti ar sugadinti“, – nurodė jis.

Lietuvos bankas: jei įtariamas padirbimas, reikia kviesti policiją

Kaip DELFI paaiškino Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento Politikos, emisijos ir kontrolės skyriaus viršininkas Egidijus Paleckis, pardavėjas, jeigu jam kyla abejonių dėl banknotų mokumo (t.y. mokėjimams pateikti pinigai yra sugadinti, sutepti, suplėšyti, suklijuoti, pardavėjui sunku identifikuoti pateikto pinigo apsaugos požymius), turi teisę jų nepriimti.

Vis dėlto, aprašytuoju atveju neaišku, kodėl pardavėjas nepriėmė banknoto: ar todėl, kad nuplėštas jo kamputis, ar todėl, kad jam kilo įtarimas, jog banknotas yra padirbtas.

„Jei tik dėl kampučio – jis turėjo priimti banknotą, o jei įtarė, kad banknotas yra padirbtas – turėjo informuoti policiją“, – nurodė E. Paleckis.

Pasak banko atstovo, Lietuvos bankas reguliariai rengia mokymus grynųjų pinigų tvarkytojams, supažindindamas juos su eurų banknotų ir monetų tikrumo ir mokumo požymiais tam, kad būtų užkirstas kelias padirbtų pinigų plitimui, ir kad tokiais atvejais kaip šis kasininkai drąsiai galėtų priimti banknotus.

Lietuvos bankas, kaip ir kiti euro zonos centriniai bankai, nemokamai keičia eurų banknotus, kai pateikiama daugiau nei 50 proc.eurų banknoto. Jei pateikiama 50 proc. arba mažiau kaip 50 proc. banknoto, toks banknotas gali būti keičiamas Lietuvos banke, jei jo pateikėjas įrodo, kad trūkstama dalis buvo sunaikinta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)