Praėjusią savaitę Ministrų kabinetas patvirtino sąrašą profesijų, kurias turintys specialistai iš užsienio Lietuvoje galės įsidarbinti lengviau.

Užsienietis gaus leidimą laikinai gyventi Lietuvoje, jei darbdavys įsipareigos jį ne trumpesniam nei vienerių metų laikotarpiui įdarbinti pagal sąraše esančią profesiją ir mokėti bent perpus už vidutinį didesnį atlyginimą. Į sąrašą neįtrauktų profesijų specialistams taikomas trijų vidutinių darbo užmokesčių (VDU) reikalavimas.

Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius anksčiau yra sakęs, kad užsieniečiui negalės būti mokamas mažesnis atlyginimas nei tokios pat profesijos atstovui lietuviui.

„Jeigu lietuvis uždirbs, pavyzdžiui, dviejų vidutinio darbo užmokesčio dydžio atlyginimą, tai ir užsienietis atitinkamai turės uždirbti dviejų vidutinio darbo užmokesčio dydžio atlygį, nepaisant to, kad įstatyme numatytas minimalus dydis yra 1,5 vidutinio darbo užmokesčio“, – naujienų agentūrai BNS anksčiau sakė M. Sinkevičius.

Tačiau šis ministro teiginys niekuo nepagrįstas.

Kaip DELFI išaiškino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) ryšių su visuomenės skyriaus atstovai, išduodant leidimą laikinai gyventi Lietuvoje bus žiūrima į tai, ar laikomasi šio reikalavimo:

Darbuotojui mokamas mėnesinis atlyginimas, kuris yra ne mažesnis nei 1,5 Statistikos departamento paskutinio paskelbto šalies ūkio darbuotojų vidutinio mėnesinio bruto darbo užmokesčio dydžio.

Taigi, niekas į tai, ar, pavyzdžiui, programuotojui iš užsienio bus mokama būtent už kitų programuotojų 1,5 didesnė alga nežiūrės.

„Tačiau darbdavys, žinoma, gali skirti didesnį atlyginimą pagal šakos ar įmonės atlyginimų lygį, tik jis turi būti ne mažesnis nei nustatoma šiuo įstatymu“, – rašoma SADM atsakyme.

DELFI paaiškinimo apie savo teiginį prašė ir paties M. Sinkevičiaus, tačiau jo patarėjas ryšiams su visuomene Mindaugas Janulionis pasiūlė atsakymo paieškoti SADM.

„Kadangi klausimas liečia ne Ūkio ministerijos parengto Trūkstamų Lietuvoje profesijų, kurioms reikalinga aukšta profesinė kvalifikacija, sąrašo nuostatas, bet Užsieniečių teisinės padėties įstatymo taikymo ir kontrolės procedūras, į klausimą, kaip tai paveiks užsieniečių darbo apmokėjimo tvarką galėtų plačiau atsakyti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija“, – atsakė jis.

Dauguma uždirba daugiau nei 1,5 VDU

DELFI atlikta 27 profesijų darbuotojų algų analizė parodė, kad tik 9 iš jų uždirba mažiau nei 1,5 VDU.

Statistikos departamento duomenimis, 2016 metų trečiąjį ketvirtį VDU šalies ūkyje (be individualių įmonių) sudarė 793,3 euro (bruto). Taigi, remiantis įstatyme „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ esančia formuluote užsieniečiams reikėtų mokėti bent 1 189,95 euro algą.

Remiantis „Sodros“ duomenimis apie skirtingų profesijų gaunamas vidutines menesines pajamas, matyti, kad dauguma trūkstamų darbuotojų Lietuvoje jau uždirba daugiau nei 1,5 VDU.

Atkreipiame dėmesį, kad „Sodros“ sistemose profesijos yra koduojamos profesijų pogrupių detalumu, todėl kai kurios iš 27 konkrečių profesijų patenka į tą pačia pajamų grupę.

Kaip matyti iš lentelės, programinės įrangos kūrėjai uždirba gerokai daugiau nei juos apsaugoti turintis 1,5 VDU saugiklis.

Užsienietis kompiuterių sistemų projektuotojas, jei sutiktų, galėtų Lietuvoje dirbti už daugiau nei trečdaliu mažesnę algą.

Tuo metu, jei visoms profesijoms ir toliau būtų taikomas 3 VDU (2379,9 euro) reikalavimas, tada visiems užsieniečiams tektų mokėti daugiau nei šiuo metu vidutiniškai uždirba tų profesijų atstovai Lietuvoje.

Vadina dempingu

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas įspėja, kad 1,5 VDU saugiklis gali sustabdyti minėtų profesijų darbuotojų algų augimą.

„Realiai, tai čia atsiranda tų aukštos kvalifikacijos specialistų darbo užmokesčio dempingas“, – DELFI sakė jis.

Pašnekovas teigė, kad kai Vyriausybė paskelbė 27 profesijų sąrašą ir numatė tik 1,5 VDU saugiklį, iškart pasakė, kad jis nepakankamas.

Artūras Černiauskas

„Mes už tai, kad tie aukštos kvalifikacijos darbuotojai atvažiuotų, bet reikėtų sektorinio saugiklio. Turėtų būti 1,5 VDU pagal sektorių. Jei paimtume informacinių technologijų specialistus, tai jiems reikėtų skaičiuoti ne visos šalies vidurkį, bet būtent jų sektoriaus VDU. Tai būtų gerokai didesnis atlyginimas, galbūt užtektų net ir 1 VDU jiems“, – svarstė A. Černiauskas.

„Investuotojų forumo“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė iš dalies sutiko su A. Černiausko pasiūlymu dėl sektorinio saugiklio, tačiau pabrėžė, kad kol šių darbuotojų trūksta, to jų derybinė galia dėl atlyginimo dydžio bus stipri.

„Tai, kad profesijos yra sąraše, reiškia, kad jų darbuotojų trūksta. Tai reiškia, kad Lietuvos ekonomika bus apsaugota nuo to, kad ji neturės tokių specialybių žmonių“, – sakė ji.

Rūta Skyrienė

R. Skyrienė taip pat priminė, kad „Investuotojų forumo“ apklausa parodė, jog pusė šalies investuotojų teigia, kad jiems trūksta talentingų darbuotojų.

„Jeigu mes norime išlaikyti Lietuvos ekonomikos augimą, mes turime užtikrinti, kad tokių specialybių žmonių bus, – aiškino pašnekovė. – Nebūtinai atvažiuos imigrantas, galbūt dėl gerų atlyginimų sugrįš tie patys lietuviai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (316)