Praėjusią savaitę „Švyturys-Utenos alus“ paskelbė, kad atsižvelgdami į nuo kovo 1 dienos 112 proc. padidėsiantį alaus akcizo tarifą ir su tuo susijusį alaus rinkos susitraukimą, reorganizuoja gamybos ir logistikos padalinius Klaipėdoje ir perskirsto gamybos pajėgumus.

Pranešta, kad darbo neteks 20 žmonių.

2017 metų vasario 9 dieną „Švyturys-Utenos alus“, „Sodros“ duomenimis, turėjo 397 darbuotojus. Kaip DELFI informavo R. Viršilas, 57 jų dirba Klaipėdoje, tad po reorganizacijos uostamiestyje liks 37.

Likę įmonės darbuotojai dirba Utenoje, kur veikia „Utenos alaus“ darykla, arba biure Vilniuje.

Mažinimas prasidėjo anksčiau

R. Tamašauskas DELFI teigė, kad etatų mažinimas Klaipėdoje prasidėjęs jau prieš kurį laiką.

„Kalbama apie tai, kad Klaipėdoje yra nutraukiama „Švyturio“ produkto gamyba, – pasakojo profsąjungos vadovas. – Bus paliekama tik restoranas ir „Raudonų plytų“ alus gaminamas.“

Kad darbuotojų „Švyturys-Utenos alus“ mažėja parodo ir „Sodros“ duomenys. Pavyzdžiui, lygiai prieš metus, 2016-ųjų vasario 13 dieną joje dirbo 433 asmenys (dabar – 397).

Gamins „craft“ alų

„Alaus rinką, joje dirbančių žmonių ir susijusių verslų artimiausias perspektyvas tiesiogiai lemia Seimo narių sprendimai, kurie, kaip jau įsitikinome, ne visada buvo prognozuojami“, – DELFI sakė R. Viršilas.

Jis akcentavo, kad Klaipėdos darykla nebus uždaryta.

„Klaipėdą matome kaip mūsų „craft“ alaus gamybos centrą, tam jau pradėjome daryti investicijas ir ruoštis“, – sakė jis.

„Švyturys-Utenos alus“ vadovo teigimu, rinkai traukiantis 20–25 proc., tiek alaus pramonėje tiesiogiai, tiek ir su ja susijusiems verslams, kur Lietuvoje dirba apie 12 tūkst. žmonių, reikės mažiau darbo jėgos.

„Pavyzdžiui, norint nuvežti 100 TLTR alaus reikia penkių sunkvežimių, o 20 proc. mažesniam kiekiui gabenti pakaks jau keturių. Atitinkamai reikia mažiau ir vairuotojų. Taigi besitraukiančioje rinkoje mažėja ir darbo vietų“, – aiškino R. Viršilas.

Raimondas Tamošauskas

Vyksta derybos

Tačiau R. Tamašauskas sakė, kad iš esmės visa alaus gamyba bus perkelta į Uteną.

„Čia yra kapitalistas, kuris skaičiuoja, kur jam pigiau gaminti, nežiūrėdamas. Jeigu „Švyturys“ gamintų savo produkto visą kiekį, kiek jo Lietuvoje yra parduodama, tai mums trūktų dar trijų pamainų tikriausiai Klaipėdoje“, – sakė jis.

Pašnekovas teigė, kad jo ir Utenoje veikiančioms profsąjungoms priklauso daugiau nei pusė gamyboje dirbančių darbuotojų.

„Dar yra prekybos skyrius ir administracija – apie 100 žmonių“, – pridūrė jis.

R. Tamašauskas taip pat pasakojo, kad šiuo metu yra numatyta vasario 20 dienos data. Tada abi profsąjungos ir „Švyturys-Utenos alus“ vadovybė susitinka derėtis dėl to, kokiomis sąlygomis atleidžiami darbuotojai paliks įmonę.

Kalbos sklando nuo 2000-ųjų

„Švyturio“ profsąjungos vadovas prisiminė, kad kalbos apie vienos seniausių alaus daryklų Lietuvoje uždarymą sklido dar 2000 metais.

„Privačiuose pokalbiuose aišku, tai daugiau grasinimai buvo. 2004–2005 metais drąsesnių kalbų jau buvo, o dabar taip, pagaliau atėjo po 17 metų“, – kalbėjo jis.

Vis dėlto R. Viršilas teigė, kad pertvarkius Klaipėdos daryklą, joje bus koncentruota „Švyturio tradicinės kolekcijos“ alaus rūšių bei „craft“ „Raudonų plytų“ alaus gamyba.

„Visuomenei jau pristatėme daryklos rekonstrukcijos projektą – istorinį krašto paveldą ir modernų industrinį stilių sujungsiantį pastatą. Vien į šį objektą investuojama iki 7 mln. eurų ir pirmąjį alų išvirti žadame dar šių metų rudenį“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (347)