„Galiu tik pasakyti, kad prie mūsų sienų tokių pratybų, su tokiu karių skaičiumi ir tokia ginkluote nėra buvę“, - BNS Seime po komiteto posėdžio ketvirtadienį sakė V.Bakas.

Lietuvos karinė žvalgyba turi tikslius duomenis apie planuojamų pratybų mastą, tačiau, pasak jo, šie skaičiai yra įslaptinti.

V.Bakas tvirtino, jog prašys žvalgybos institucijų pateikti šią informaciją kasmet viešinamame grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime: „Aš manyčiau, kad šitie skaičiai turi būti žmonėms atskleisti“.

Politikas pridūrė, kad „Zapad 2017“ bus puolamojo pobūdžio pratybos.

„Vienareikšmiškai. Rusijos politinis elitas visas pratybas, kurias modeliuoja prie mūsų sienų, modeliuoja ne tik tam, kad pramankštintų kariams raumenis. Yra modeliuojami įsiveržimo scenarijai į Baltijos šalis“, - sakė V.Bakas.
Vytautas Bakas

Po ketvirtadienį vykusio NSGK posėdžio Valstybės saugumo departamento direktorius Darius Jauniškis teigė, jog „Zapad 2017“ šiemet bus pagrindinis iššūkis Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Anot pareigūnų, anksčiau vykusių „Zapad“ pratybų metu taip pat buvo treniruojamasi okupuoti pietinę Lietuvos dalį, taip NATO valstybėms užkertant vienintelį sausumos kelią į Baltijos šalis. Rusija taip pat kaltinta nepateikus realių skaičių apie šiose pratybose dalyvavusius karius ir techniką.

Paskutinį kartą pratybos „Zapad“ vyko 2013 metais. Anot Maskvos ir Minsko, šiose pratybose dalyvavo apie 10 tūkst. karių.

Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą kasmet rengia Valstybės saugumo departamentas ir Krašto apsaugos ministerijai pavaldus Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas.