Planuojama, kad „Švyturio“ alaus darykloje iš dviejų (sezono metų trijų) pamainų liks tik viena pamaina, atitinkamai sumažės ir logistikos padalinys Klaipėdoje. Per abu – gamybos ir logistikos – padalinius tai reiškia 20 darbo vietų sumažėjimą. Įmonė pradėjo konsultacijas su „Švyturyje“ veikiančiomis profesinėmis sąjungomis dėl šių darbo vietų panaikinimo.

Pasak pranešimo, atleidžiamiems darbuotojams įmonė samdys profesionalius konsultantus, padėsiančius susirasti naują darbą, jiems įmonės lėšomis pagalbą teiks įdarbinimo agentūra, bei bus apmokėtas savanoriškas sveikatos draudimas vieniems metams. Įmonė skaičiuoja, kad vidutinis atleidžiamo darbuotojo atlyginimas prieš mokesčius siekia 1011 eurų, bendras biudžetas išeitinėms kompensacijoms sudarys apie 400 tūkst. eurų. Valstybei mokesčių pavidalu atiteks daugiau kaip pusė šios sumos.

Įmonės analitikai prognozuoja, kad dėl padidėjusių mokesčių ir išaugusios alaus kainos legali alaus rinka jau šiais metais trauksis maždaug ketvirtadaliu. Planuojama, kad šiemet bendrai bus parduota apie 60 mln. litrų alaus mažiau nei 2016 metais.

„Užimame apie 40 procentų rinkos, tad vien mūsų įmonė kitais metais pagamins 24 mln. litrų alaus mažiau nei pernai. Aišku, kad mažesniam kiekiui pagaminti reikia mažiau darbuotojų, mažiau krovėjų ir mažiau transporto. Privalome pertvarkyti gamybą taip, kad ji būtų efektyvi esant naujoms verslo realijoms“, – pranešime spaudai sakė „Švyturio-Utenos alaus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas.

Rolandas Viršilas

Įmonės vadovas pabrėžė, kad gamybos padalinys Klaipėdoje yra sumažinamas, o ne naikinamas, tad gamyba šioje darykloje ir toliau vyks pagal pakoreguotus planus. „Švyturyje“ nuo šiol bus koncentruota „Švyturio tradicinės kolekcijos“ alaus rūšių bei vadinamojo „craft“ „Raudonų plytų“ alaus gamyba.

Pasak R. Viršilo, reorganizuojami ne tik gamybos ir logistikos padaliniai – metų pradžioje visoje įmonėje sumažinta apie 20 darbo vietų visuose padaliniuose, įskaitant ir Vilniaus biurą. Tinklalapio rekvizitai.lt duomenimis, bendrovėje šiuo metu dirba 397 darbuotojai.

„Skaudu, kai reikia atsisveikinti su gerai dirbančiais žmonėmis vien dėl išorinių verslo sąlygų pasikeitimų. Tačiau šio Seimo politikams nusprendus, kad akcizas didės penkiolika kartų daugiau, nei buvo patvirtinta anksčiau, akivaizdu, jog tai turi įtakos įmonėms ir darbo vietoms“, – sakė R. Viršilas.

R. Viršilo teigimu, kol kas sunku prognozuoti, kaip, traukiantis alaus rinkai ir į tai reaguojant aludariams, keisis su jais susijusių verslų, žaliavų tiekėjų situacija, tačiau efektas turėtų būti matomas jau šį pavasarį, įsigaliojus naujiems akcizų tarifams.

Pasak „Švyturio-Utenos alaus vadovo, taip drastiškai pakeldama akcizą, valstybė praras ženklią dalį kitų mokesčių – sumažėjus gamybai, kris visos grandinės gamintojų ir tiekėjų mokamo PVM surinkimas, mažės gyventojų pajamų mokesčiai, įmokos Sodrai ir pan. Skaudžiausiai šie pokyčiai palies būtent šalies regionus, nes alaus daryklos visos yra įsikūrusios regionuose.

Seimas pernai gruodžio mėnesį akcizus alui nuo š. m. kovo 1 d. padidino 112 proc., nors ankstesnė socialdemokratų Vyriausybė buvo numačiusi 8 proc. alaus akcizo kilimą 2017m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (253)