Visi žino, kad reikia pasidomėti įmone, kurioje norite dirbti, nevėluoti į pokalbį ir mažų mažiausiai – rodyti entuziazmą. Bet yra smulkių klaidelių, kurias pretendentai į darbą neretai daro.

„The Independent“ pateikia tokių klaidų sąrašą:

1. Nekreipia dėmesio į reikalavimus drabužiams.

Daugelyje įmonių yra protokolas, taisyklės, kaip darbuotojams rengtis. Savaime suprantama, tikimasi, kad ir jūs ateisite į pokalbį apsirengę tokiu stiliumi. Tiesa, renkantis drabužius darbo pokalbiui galima ir persistengti.

Įdarbinimo agentūros „Instant Impact“ vadovas Robas Blythe‘as sako – jūsų drabužiai demonstruoja jūsų supratimą apie kompanijos kultūrą.

„Dažna vyrų ir moterų klaida – jie persistengia, eidami į pokalbį verslą pradedančioje įmonėje. Jei vilkėsite kostiumą verslą pradedančioje technologijų įmonėje, užuot atrodę profesionaliai, tik nemaloniai išsiskirsite“, – teigia jis.

2. Vėluoja arba ateina per anksti.

Jokiu būdu negalima vėluoti į pokalbį dėl darbo. Jei nesugebate laiku ateiti į darbo pokalbį, kaip įtikinsite potencialų darbdavį, kad kasdien pasirodysite darbe laiku?

Beje, ateiti per anksti irgi nepatartina.

Įdarbinimo agentūros „CV-Library“ įkūrėjas Lee Bigginsas teigė: „Darbdaviai derina pokalbius su kandidatais su savais darbais, tad jei ateisite gerokai per anksti, jie gali pasijusti skubinami ar apskritai tuo metu negalėti dalyvauti pokalbyje. Visada patartina ateiti 10–15 min. anksčiau – turėsite laiko nusiteikti, jei reikia, nueiti į tualetą, išgerti arbatos. Be to, tai rodo, kad gebate planuoti savo laiką, neateinate nei per vėlai, nei per anksti.“

3. Neteisingai traktuoja kūno kalbą.

Svarbu užmegzti su darbdaviu draugišką pokalbį, pademonstruoti, kad esate mielas, mandagus žmogus. Bet per didelis familiarumas gali atstumti – juk darbdavys ne jūsų bičiulis bare. Tai reikia ne tik turėti galvoje, bet ir siųsti teisingus signalus kūno kalba. Pavyzdžiui, jei pasibaigus darbo pokalbiui, kartu su darbdaviu einate pro duris, neplokite jam per petį.

4. Ateina be užrašų.

Jei kelias dienas ruošėtės darbo pokalbiui, patartina atsinešti užrašus, kurie būtų fizinis to atspindys. Vienas darbdavys sakė, kad visada žavisi, jei kandidatas ateina su užrašais. „Kandidatas elgiasi gana įžūliai, jei ateina tuščiomis rankomis ir mano, kad atsimins visas idėjas ir turimą informaciją apie kompaniją. O jei aš norėčiau patikrinti, kokius faktu ir skaičius potencialus kandidatas žino?“.

Tiesa, jokiu būdu nesėdėkite nuolat įbedę akis į savo užrašus – tai atrodo nepatikimai, be to, trukdo užmegzti ryšį su darbdaviu.

5. Rodo per didelį susidomėjimą ne tuo, kuo reikėtų.

Darbo pokalbio pabaigoje kandidatų prašo užduoti atsakyti į klausimus. Netinkami atsakymai gali sudaryti prastą įspūdį. „Reed“ įdarbinimo agentūros vadovas Jamesas Reedas įspėja nesidomėti neesminiais dalykais.“

„Darbdaviui surasti darbuotoją yra problema, kurią reikia išspręsti, – sakė J. Reedas. – Visi kiti rūpesčiai – antraeiliai. Atsakydami į klausimus daugelis kandidatų suklysta. Atsakymai turėtų parodyti, kaip jūsų sugebėjimai ir patirtis pasitarnaus įmonei, o nei kaip puikiai jums tiktų šis darbas. Daugeliui kandidatų darbas atrodo priemonė, siekiant savo ekonominio pagerėjimo ar psichologinio tobulėjimo, jie pamiršta, kad darbas visų pirma reikalingas kažkam kitam. Toks nesusivokimas atsispindi jų atsakymuose.“

6. Ruošiasi darbo pokalbiui lyg klausimų ir atsakymų vakarui.

Pasiruošti darbo pokalbiui būtina, tik yra pavojus, kad per daug pasiruošus galite pamesti pokalbio esmę, o tai ne mažiau svarbu.

Įdarbinimo agentūros atstovas Richardas Hoggas teigė: „Per darbo pokalbį žmonės dažnai susitelkia tik į savo tinkamumą šiam darbui, nemezga santykio su potencialiu darbdaviu. Iš tiesų darbdavys bus kur kas labiau linkęs samdyti žmogų, su kuriuo bus lengva bendrauti, nes tai – požymis, kad jis pritaps organizacijoje. Nesakyčiau, kad reikia be perstojo plepėti, tačiau atsiminkite – darbdaviai neieško roboto.“

7. Rašo per daug laiškų praėjus darbo pokalbiui.

Pasibaigus pokalbiui dėl darbo ir praėjus jauduliui, gali kilti pagunda viską pamiršti. Ir vis tik patartina parašyti neilgą elektroninį laišką ir padėkoti.

„Profesionalu išsiųsti trumpą laišką po darbo pokalbio, padėkoti darbdaviams už jums skirtą laiką, paminėti pora faktų, rodančių, kad per pokalbį buvote dėmesingi, atidūs. Pavyzdžiui: „Man labai patiko, kaip jūsų įmonėje daroma...“, – pataria Bigginsas.

Kita vertus, nereikėtų persistengti ir siuntinėti elektroninius laiškus, net jei jums atrodo, kad taip parodysite, kaip aktyviai siekiate šio darbo. Paklauskite, kada galėtumėte tikėtis atsakymo dėl sprendimo priimti ar nepriimti jus į šį darbą, nerašykite anksčiau šios datos. Jei žadėtos žinios nesulaukėte, dvi – tris dienas palūkėkite, o tada mandagiai pasiteiraukite elektroniniu paštu. Kantrybė – dorybė, niekas nenori būti skubinamas duoti atsakymą, jei dar nėra pasirengęs jo duoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)