DELFI primena, kad sausio pradžioje Žemės ūkio ministerija pradėjo Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktoriaus Danieliaus Kuprio tarnybinį tyrimą.

Ministerija neatskleidžia tyrimo išvadų, tačiau informuoja, kad NŽT vadovą paprašė įvertinti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK):

„Dokumentų neviešiname, kol nėra ministro įvertinimo. Ministras įvertins po VTEK sprendimo. Tai gali įvykti po savaitės – dviejų“, – taip situaciją pakomentavo ministerijos atstovai.

VTEK informavo vasario 7 d. gavusi ministerijos sudarytos komisijos galimam tarnybiniam nusižengimui ištirti išvadą dėl NŽT direktoriaus D. Kuprio veiklos. Šią tarnybinio veiklos patikrinimo išvadą VTEK ketina svarstyti vasario 15 d.:

„Jei VTEK pripažintų, kad asmens veikos įvertinimas neatitinka įstatymo nuostatų, tuomet VTEK turėtų teisę pavesti ŽŪM tyrimą atlikti pakartotinai arba atlikti tyrimą pati. Jei VTEK nuspręstų, kad tarnybinio patikrinimo išvada atitinka įstatymo nuostatas, ŽŪM turės teisę priimti motyvuotą sprendimą dėl D. Kuprio veikos“.

Kodėl nupūtė dulkes?

Sausio 25 d. dar vykdant direktoriaus tyrimą, NŽT Varėnos skyriaus vedėjas Alvydas Vencevičius surašė jam adresuotą tarnybinį pranešimą, kurio kopiją gavo ir redakcija.

Pranešime D. Kuprys buvo informuotas, kad „pagal asmens prašymą“ Varėnos r. Sarapiniškių kadastro vietovėje 2012 m. spalį nuomai jam buvo suprojektuoti devyni 18,51 ha bendro ploto žemės ūkio paskirties žemės sklypai.

Suprojektavus visus sklypus, dėl dviejų buvo pasirašyta nuomos sutartis. Kiti neišnuomoti, nes jų „kadastro duomenų bylos atmestos nurodant atmetimo priežastį“.

„2016 m. rugpjūčio mėnesį likusių neišnuomotų žemės sklypų kadastro bylos buvo rastos ir paimtos“ iš vieno specialisto ir perduotos patikrinti kitam specialistui. Jau rugpjūčio 5 d. jos buvo patikrintos, o rugsėjo 29 d. to paties A. Vencevičiaus įsakymu „asmeniui išnuomoti likę žemės sklypai“ ir „parengtos valstybinės žemės nuomos sutartys“.

A. Vencevičius DELFI patvirtino, kad NŽT direktoriui D. Kupriui adresuotame tarnybiniame pranešime minimas asmuo yra tas pats D. Kuprys.

Vedėjas taip pat patvirtino, kad jis pasirašė sutartis dėl minėtų likusių valstybinės žemės sklypų nuomos, tačiau nuomininkas, t. y. jo viršininkas, sutarčių nėra pasirašęs.

Paprašytas paaiškinti, kodėl jis parengė ir pasirašė naujas sutartis dėl valstybinės žemės nuomos savo vadovui, A. Vencevičius aiškino, kad tiesiog buvo „nupūstos dulkės“:

„Jeigu plačiau tą istoriją, jei tą tarnybinį pranešimą turite, tai ten yra išdėstyti metai, jei neklystu, 2012 m. kreiptasi į Varėnos skyrių su prašymais išnuomoti laisvą valstybinę žemę. Buvo atliktos procedūros, suprojektuoti sklypai, apmokėta už projektavimo darbus ir t.t.

Kaip ten ir parašyta, 2013 m. bylos buvo patikrintos, nustatyti kai kurie netikslumai, trūkumai, paprastai pagal visą tvarką, trūkumus turi pataisyti bylą rengęs matininkas. Kai kurie dalykai buvo pataisyti, kai kurie nepataisyti. Dalis trūkumų buvo mažareikšmiai.

Na ir po to, vienu žodžiu, kaip čia pavadinti, paaiškėjus, kiek kokių darbų pas darbuotojus yra atliktų, neatliktų, radus, kad yra tam tikrų bylų skaičius, kur reikalinga, kaip sakoma, nupūsti dulkes ir jas toliau paleisti į gyvenimą, tai tarp tų bylų papuolė ir tarnybiniame pranešime minimos bylos (t. y. D. Kuprio, – aut. past.)“.

Anot vedėjo, iš naujo patikrinus bylas nustatyta, kad jas registruoti galima: „Registrų centras įregistravo be problemų. Ten nesidengė su jokiais kitais sklypais ir pagal visas procedūras, grįžus bylai, buvo parengtos sutartys. Buvo mano pasirašytos ir pateiktos būsimam nuomininkui, ar kaip čia jį pavadinti, esamam nuomininkui, pasirašyti toliau, kad būtų galima tas sutartis toliau registruoti Registrų centre“.

A. Vencevičius taip pat informavo, kad žemė kurios nuomos sutarčių D. Kuprys nepasirašė, yra tame pačiame kaime, kuriame direktorius žemę jau nuomojasi. Esą nuo 2012 m. tie sklypai stovėjo nenaudojami, dirvonavo. Jis tai gali tvirtai sakyti, nes „buvo mūsų žmonės nuvažiavę, bet tie dalykai nefiksuoti“.

NŽT Varėnos skyriaus vedėjas patikino, kad tokių bylų, nuo kurių reikia „nupūsti dulkes“, tikrai yra ir daugiau, tačiau kiek tiksliai, jis negalėjo pasakyti.

Į klausimą, kodėl tarnybinį pranešimą viršininkui rašė apie jo paties žemę ir tuo metu, kai šio atžvilgiu vykdomas tarnybinis patikrinimas, V. Vencevičius atsakė taip:

„Todėl, kad apie šitą darbuotoją (tikrinusį bylas 2012 m., – aut past.) yra tokio šiek tiek tarnybinio aplaidumo ar nesugebėjimo tvarkytis su savo reikalais. Pas jį yra turbūt daugiausia neatliktų darbų“.

Direktorius, bet kartu ir ūkininkas

Pats D. Kuprys DELFI negalėjo atsakyti, kodėl jam pavaldus Varėnos skyriaus vedėjas nusprendė jam išnuomoti valstybinę žemę: „Dėl situacijos bus aiškinamasi“.

Tačiau NŽT direktorius patikino, kad pradėjęs eiti tarnybos vadovo pareigas, siekdamas išvengti galimų spekuliacijų dėl galimo interesų konflikto ar nešališkumo, jis jokios valstybinės žemės neišsinuomojo ir jokių nuomos sutarčių nepasirašė.

„Nuo to laiko, kai esu paskirtas NŽT vadovu, nesu sudaręs jokių žemės nuomos sutarčių. Taip pat norėčiau atkreipti jūsų dėmesį, kad tai yra gerai žinoma ir asmenims, kurie jums pateikė tokią informaciją. Todėl galima daryti prielaidą, kad tokios informacijos pateikimu sąmoningai siekiama suklaidinti jus ir visuomenę“, – pakomentavo D. Kuprys.

Beje, 2016 m. liepą, likus kelioms savaitėms iki tos dienos, kai Varėnos skyrius iš naujo nusprendė, kad D. Kupriui galima išnuomoti anksčiau neišnuomotus valstybinės žemės sklypus, jis pats kreipėsi į Žemės ūkio ministeriją prašydamas leidimo vykdyti „papildomą (antraeilę) ūkininkavimo veiklą“.

Ministerija tuo metu atsakiusi, kad toks leidimas jam nėra būtinas, tačiau apie ūkininkavimą jis esą turėtų nurodyti privačių interesų deklaracijoje.

VTEK interneto puslapyje skelbiamoje D. Kuprio interesų deklaracijoje kaip jos pildymo data nurodyta 2016 m. gruodžio 31 d. Komisija DELFI anksčiau yra informavusi, kad interesų deklaraciją privalu pateikti per mėnesį pradėjus eiti pareigas valstybės tarnyboje.

Be kita ko, NŽT vadovaujantis D. Kuprys nurodęs, kad nuo 2011 m. jis vykdo žemės ūkio veiklą, jo žmona ūkininkauja nuo 2015 m.

Tais pačiais metais sutuoktiniai iš Nacionalinės mokėjimo agentūros yra gavę 7,5 tūkst. Eur paramos. 3,8 tūkst. Eur buvo gauta 2016 m. rugsėjį vienai bendrovei pardavus grūdus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)