„Neabejoju, kad mums visiems tebėra aukščiausias politinis prioritetas saugoti mūsų santykius su Jungtinėmis Valstijomis nuo priešų“, – D. Tuskas sakė žurnalistams Europos Sąjungos viršūnių susitikime Maltoje.

Antradienį D. Tuskas savo pareiškime ES lyderiams D.Trumpą kartu su Rusija, Kinija, islamo ekstremizmu ir vidaus populizmu pavadino didžiausiomis „grėsmėmis“ Bendrijai per jos 60 metų gyvavimo istoriją.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as sakė, kad visiškai nepriimtina, jog JAV prezidentas darytų spaudimą Europos Sąjungai savo pareiškimais.

Pentadienį į klausimą, kuris kelia didesnę grėsmę Europos Sąjungai: Rusijos vadovas Vladimiras Putinas, ar D.Trumpas, D. Tuskas atsakė: „Manau, kad vienintelė reali grėsmė yra ta, kad mes galime būti nepakankamai vieningi susidurdami su iššūkiais“.

„Mums naujoji geopolitinė padėtis galbūt dar nėra grėsmė, o tik iššūkis, bet ji gali pavirsti realia grėsme, jeigu nebūsime pakankamai vieningi“, – pridūrė buvęs Lenkijos premjeras.

Tuo metu susitikimo šeimininkas Maltos ministras pirmininkas Josephas Muscatas penktadienį pareiškė, kad ES lyderių susirūpinimą kelia kai kurie D.Trumpo priimti sprendimai. Bet jis patikino, kad „antiamerikietiško pojūčio“ nėra.