Štai indiškų patiekalų skonio paslaptį įminti užteks žiupsnelio gerų prieskonių, o japoniškos virtuvės gudrybės slypi kantrybėje, sakoma pranešime spaudai.

Nors dažnas lietuvis naminio maisto neįsivaizduoja be cepelinų, bulvių plokštainio ar blynų, vis dažniau savoje virtuvėje ryžtasi paeksperimentuoti. Mažmeninės prekybos tinklo RIMI atlikta apklausa, kurioje savo nuomonę pareiškė 17,4 tūkst. pirkėjų rodo, kad beveik trečdalis (30 proc.) lietuvių pirmąją vietą egzotinių šalių kulinarijos pasirinkimų sąraše skiria mūsų šalyje jau gana įprastai kinų virtuvei, kurioje dominuoja ryžiai, itin ryškus saldaus ir rūgštaus skonių, minkštos ir traškios tekstūrų balansas.

Kiek mažiau nei penktadalis (17 proc.) jų – renkasi aštresnius Meksikos skonius – kesadiljas (tortilijos suvožtinius), načios su salsa padažu, buritas ir kitus šios spalvingos virtuvės patiekalus, gardinamus čili, jelapeno ar kitais pipirais.

Rečiau, tačiau nemaža svečių šalių skonių mėgėjų dalis, renkasi japonų patiekalus (13 proc.). Populiariausi japoniškos virtuvės produktai – ryžiai, žuvis ir daržovės, vartojama minimalus kiekis prieskonių. Žinoma, lietuvių mėgstamiausias šios virtuvės patiekalas – japoniškas suši.

10 proc. apklaustųjų simpatizuoja indų virtuvei, kuri Lietuvoje sparčiai populiarėja. Vis daugiau lietuvių domisi ir savo patiekaluose naudoja sodrius, aštrius ir namus ryškių aromatų pripildančius prieskonius ir jų mišinius. Šioje virtuvėje vienas patiekalas gali apjungti ir kartumą, ir saldumą, ir aštrumą. Araskite Indiją ragaudami indišką sūrį panyrą, indišką duonelę „naan“, karį, itin paplitusį garnyrą čatnį, gaminamą troškinant saldžius vaisius ir prieskonius.
9 proc. lietuvių, dalyvavusių apklausoje, mėgsta pasilepinti Tailando virtuvės šedevrais – suktinukais „springrolsais“, žaliu ar raudonuoju kariu, ryžių makaronais, pagardintais vištiena ar kitais ingredientais.

Prekybos tinklo kulinarijos vedėja E. Sereičikienė dalijasi indiškos vištienos „Tikka masala“ receptu:

Patiekalui reikės:

450 g vištienos filė
250–300 g „Basmati“ ryžių

Vištienos marinatui:

1 puodelio natūralaus jogurto
1/2 citrinos
1/2 arb. šaukštelio maltos ciberžolės
1/4 arb. šaukštelio prieskonių mišinio „Garam masala“
žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų

„Tikka masala“ padažui:

1 valg. šaukšto tarkuoto imbiero
1 valg. šaukšto smulkinto česnako
1 valg. šaukšto aliejaus RIMI
1 valg. šaukšto sviesto RIMI
1 svogūno
2–4 valg. šaukštų grietinėlės
šviežių kalendrų lapų
1 puodelio vandens
1/2 valg. šaukšto malto kumino
1/2 valg. šaukšto maltos kalendros
400 g pomidorų (be odelės, sukapotų)
1 valg. šaukšto rudojo cukraus
1/2 arb. šaukštelio „Garam masala“
pagal skonį druskos ir juodųjų pipirų

Gaminimas:

Visas marinato sudedamąsias dalis, išskyrus jogurtą, sudėkite į vieną indą ir ištrinkite iki vientisos masės. Supilkite jogurtą ir viską gerai išmaišykite. Sumeskite norimu dydžiu supjaustytus vištienos gabaliukus ir darsyk išmaišykite. Leiskite pastovėti per naktį.

Dideliame puode vidutiniškai įkaitinkite aliejų ir sviestą. Sudėkite tarkuotą imbierą, susmulkintą česnaką ir kepkite 1 min. ant vidutinės ugnies. Įberkite maltos kalendros, kumino, juodųjų pipirų. Pakepkite 20–30 sek. Įdėkite supjaustytą svogūną ir druskos. Kepkite maišydami, iki svogūnai pagels. Pridėkite pomidorų (be odelės, sukapotų).

Virkite, kol pomidorai suminkštės. Suverskite vištieną ir kepkite 3–4 min. Įberkite prieskonių mišinio „Garam masala“, rudojo cukraus ir įpilkite tiek vandens, kad apsemtų vištieną. Troškinkite uždengę 20 min., kol padažas sutirštės. Supilkite grietinėlę. Luktelėkite, kol viskas užvirs, ir nukelkite nuo ugnies. Pabarstykite pjaustytomis kalendromis ir patiekite su „Basmati“ ryžiais.

Skanaus!