„Norėdamas bent lašeliu prisidėti prie šiomis dienomis ypatingai eskaluojamų problemų sprendimo, visais klausimais, susijusiais su vaikų teisių pažeidimais ar skyrybų atveju esant smurtaujančiam vyrui, iki birželio besikreipiančius teisinės pagalbos konsultuosiu nemokamai“, – pirmadienį savo feisbuko paskyroje paskelbė advokato padėjėjas.

K. Pužaitis pažadėjo kiek įmanydamas stengtis atskleisti problemos teisinius sprendimus, bendromis jėgomis rasti išeitį iš situacijos, padėti kontaktuoti su valstybinėmis institucijomis, valstybinėmis ir nevalstybinėmis organizacijomis.

„Gėris gimdo gėrį, šaunuolis!“, „Ko nepadaro valdžia, pasidaro Piliečiai!“, „Smagu, kad yra dar žmonių, galinčių padėti iš širdies“, „Kokia puiki iniciatyva, pagarba“, „Va, čia tikras Lietuvos patriotas!“, –iniciatyvą komentavo internautai, linkėdami, kad teisininko žodžiai nesikirstų nuo darbų.
Kęstutis ir Raminta Pužaičiai

Kreipiasi ne tik patiriantys smurtą, bet ir skriaudžiamųjų kaimynai, giminės

Kaip DELFI sakė pats K. Pužaitis, jis negalėjo patikėti savo akimis, jog įrašą feisbuke peržiūrėjo per 230 tūkst. žmonių, skambina ir rašo ne tik patiriantys smurtą artimoje aplinkoje, bet ir skriaudžiamųjų pažįstami, kaimynai, giminės.

Norinčių pasikonsultuoti tiek daug, kad teisininkui teko atsiprašyti interesantų, kurie nesulaukia atsakymų, ir priminti, kad pirmenybę teiks būtent smurto aukoms – vaikams ir moterims, kurios skiriasi su smurtautojais.

Akivaizdu – žmonės tiesiog neturi su kuo pasitarti

„Žmonės klausia, kaip jiems elgtis, ką daryti, kaip padėti, kaip prieiti. Ne kaip teisininko, o vos ne kaip psichologo. Pvz., ar man nebus blogiau, jei pranešiu apie kaimyną, kurio namuose nuolat triukšmaujama, girdisi verksmai“, – sakė advokato padėjėjas.

Pasak K. Pužaičio, smurto tema Lietuvoje visada labai aktuali, tik tiek, kad paskutiniai įvykiai išjudino visuomenę. Gripuojantis teisininkas vakar iki trečios nakties atsakinėjo į laiškus, žinutes.

„Patikėkite, tokio antplūdžio tikrai nesitikėjau, tačiau pažadu į visus klausimus atsakyti. Stengsiuosi, sėdėsiu vakare, naktį, tačiau visi bent trumpus atsakymus gausite. Ačiū visiems už gerus žodžius, kartu mes galime daugiau”, – patikino teisininkas, prieš tris mėnesius su žmona Raminta įkūręs Vaikų nukentėjusių nuo nusikalstamų veikų paramos fondą www.padekvaikams.lt

Telkia teisininkus

„Įkurti fondą Ramintą ir mane paskatino pernai šulinio tragediją sekusi nelaimė Šakiuose, kai nukentėjo pusantrų metukų vaikas. Susėdom tada abu ir nutarėm, kad reikia kažką daryti. Analizuodami situaciją atradom, kad visokių paramos vaikams fondų yra – padedama vaikams, sergantiems vėžiu, netekusiems tėvų – tačiau nėra fondo, padedančio tiesiogiai nukentėjusiems nuo smurto. Pradėjome nuo kolegų teisininkų telkimo padėti tokiems vaikams, smurtą patyrusioms mamoms. Susibendravome su Kauno kolegija, kuri rengia teisininkus, dėl nemokamos pagalbos. Būsimiems teisininkams, jauniems žmonėms tai bus reali, ne vadovėlinė patirtis, o reikalingiems pagalbos – reali parama“, – sakė K. Pužaitis.

Iš 40 išgirstų istorijų teisininkui labiausiai įstrigo emigracijoje su kitos šalies piliečiu santuokoje gyvenančios ir smurtą patiriančios lietuvaitės pasakojimas. Taip pat čia, Lietuvoje gyvenančios moters liudijimas, kad kasdien girdi kaimynų vaiką verkiantį, rusiškus keiksmus. „Kai vaikas labai pradeda verkti, tėvai pasigarsina muziką. Ta moteris bandė kreiptis į kaimynus, tačiau jie kategoriškai liepė nesikišti į svetimus gyvenimu, pradėjo rašinėti grasinančias žinutes. Labai liūdna, kai kažkas nori padėti kenčiantiems smurtą, o kiti savo pasyvumu užgožia”, – dalijosi teisininkas.

Jeigu Jūs pažįstate prasmingus darbus darančių žmonių ar norėtumėte pasidalinti skaudžia savo, pažįstamų patirtimi, rašykite mums el. paštu gyvenimas@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)