Demokratija bei tolerancija yra gerai, bet tikrai nesutinku, kad šias baisias problemas galime spręsti efektyviai nepažeisdami nei vienos visuomenės dalies interesų. Požiūris į smurtą turi keistis iš esmės, smurtaujantis žmogus privalo gerai ir labai aiškiai suvokti smurto pasėkmes visų pirma sau.

Primindamas kelių dienų senumo istoriją Kėdainiuose, norėčiau atkreipti valdžios dėmesį, jog vaikų teisių klausimai tikrai neišsispręs tol, kol valdžia necentralizuos bei neperims į vienas rankas šių klausimų sprendimo iš savivaldybių.

Tol, kol daugumoje iš savivaldybių vietiniai „cariukai“ kiš savo gimines, partijos bendražygius bei tiesiog „draugelius“ į socialinių darbuotojų pareigas, tol šie klausimai nebus tinkamai sprendžiami. Visuomuonė turi pamatyti, kad valdžios bei tam skirtų institucijų požiūris keičiasi.

Siūlau griežtinti įstatymų bazę taip, jog institucijos realiai, o ne formaliai galėtų ginti smurtą patiriančios visuomenės dalį. Kai šeima nori įsivaikinti vaiką, turi ne mažiau kaip 9 mėnesius įrodynėti institucijoms, jog yra to verta ir tik tada gauna teise į globą.

Jau seniai reikėjo sukurti trumpai globai pasiruošusių priimti šeimų tinklą Lietuvoje. Tikrai nemanau, jog būtu blogai, jeigu socialinės tarnybos įgautų teisę iš šeimos paimti vaiką bei perkelti į kitą šeimą, taip apribojant tėvų teises tiems patiems 9 mėnesiams tik nustačius, kad šeimoje buvo smurtauta prieš vaiką.

Per šiuos 9 mėnesius tėvai, kaip ir norintys įsivaikinti vaiką, būsimieji globėjai, turėtų įrodyti, jog yra verti atgauti teisę ugdyti bei auginti savo vaiką. Su šeima turėtų dirbti psichologai, vaiką bei
tėvus stebėti socialinių tarnybų atstovai ir tik įsitikinus, kad šeima pasiruošusi, grąžinti jai vaiką. Tokie tėvai, kurie atgautų teises į vaikų globą, taip pat turėtų žinoti, jog antro karto nebus. Pasikartojus smurtui, vaikas visiems laikams būtų paimtas iš šeimos, be teisės susigrąžinti.

Tik baimė prieš įstatymą bei institucijų galia gali atvesti į protą degradavusią visuomenės dalį. Jei jūs girdite, kas vyksta už jūsų namų sienų ir nesiimate jokių veiksmų, jūs taip pat darote nusikaltimą prieš bejėgį vaiką ar mušamą moterį, kaip ir smurtautojas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!