Praėjusiais metais marias dengiantis ledas nuo Kuršių nerijos krantų pasitraukė dar prieš prasidedant neringiškių bei miesto svečių taip laukiamam „Stintapūkiui“, į kurį atvykėliai plūdo ne tik iš visos Lietuvos, tačiau ir iš kaimyninės Latvijos bei Rusijos. Tačiau šiltesnius orus į Vakarų Lietuvą tąsyk atnešusios gamtos išdaiga šventės nesugadino – Nidos gatvės praėjusiųjų metų vasario pabaigoje šurmuliavo taip, lyg vasaros sezonas tąsyk būtų prasidėjęs keliais mėnesiais anksčiau.

Neapsieita ir be pagrindinio kasmetinės „Stintapūkio“ šventės akcento – į krantą persikėlusio bumbinimo, kuris vietiniams puikiai žinomas kaip tradicinis poledinės baidomosios žūklės būdas, kai žuvis į tinklus subaidoma, ritmingai kaukšint į vandenį panardintos lentos galą. Per visą Nidą skambėjo ir nuo seno įprastas žvejų pritarimas bumbinimo veiksmui: „Stinta pūki, stinta pūki, lysk į tinklą, lysk į tinklą; stinta pūki, stinta pūki, lysk į tinklą, lysk į tinklą.“

Nors šiemet tikimasi, kad šventės metu amžius skaičiuojančios tradicijos galės persikelti į sau įprastą vietą ant Kuršių marių ledo, visą savaitgalį ūžti žadantis „Stintapūkis“ kiekvienam, atvykusiam į jį pažers ir visą šūsnį įvairiausių pramogų, iš kurių širdžiai mielą užsiėmimą sau galės atrasti kiekvienas. Nidos kavinės ir restoranai renginio proga jau ruošia ypatingą meniu, kurį sudarys penktadienio vakarienei, šeštadienio pietums ir sekmadienio pusryčiams siūlomi įvairūs žuvies patiekalai. Tuo tarpu šeštadienį nuo 11 iki 17 val. Nidos Naglių gatvėje veiks tradicinė „Stintapūkio gardumynų alėja“ – čia bus prekiaujama ne tik žuvimi, tačiau ir vietinio kulinarinio paveldo produktais, bus siūlomos įvairios Neringos įstaigų ruošiamos atrakcijos.

Pirmąją šventės dieną, penktadienį, vasario 3 d. Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“ (Taikos g. 4) dizainerė Danutė Keturakienė pristatys Lietuvos nacionalinio kultūros centro I – XIV amžiaus archeologinių kostiumų kolekciją. Pristatymo pradžia – 18:30 val.

Šeštadienio šventinė programa prasidės nuo tradicinės poledinės žūklės varžybų „Nidos blizgė 2017“ atidarymo – šis numatytas 10 val. Po valandos prie molo, esančio šalia UNESCO paminklo duris atvers pramogas sveikuoliams siūlanti pirtis. O iš karto po vidurdienį įvyksiančio oficialaus šventės atidarymo, į Nidos centrą persikėlę pasieniečiai rengia programą „Košė iš kirvio“ – čia pareigūnai pristatinės savo profesiją, demonstruos pasieniečių techniką ir kvies paragauti ką tik išvirtos košės.

12:30 į liaudiškų šokių pamokas „Pūkis pasipūtęs pamokėna šokti“ vilios Neringos „Kalnapūšės“ kolektyvas, o folkloro ansamblis „Giedružė“ suteiks progą prisiminti vietos žuvininkų papročius ir tradicijas. Nuo pirmos iki ketvirtos valandos popiet Nidos Žvejo etnografinėje sodyboje vyks kuršiški edukaciniai užsiėmimai bei bus rodomas filmas apie bumbinamąją žvejybą. Tuo pat metu Naglių gatvėje vyks sportinės rungtys ir žaidimai visai šeimai „Lovoje gulėdamas žuvies nesugausi“, o čia pat įsikūrusioje scenoje kapelos „Mingė“ ir „Joldija“ pristatys šventinę programą „Vai linksmai plaukia“.

Tradicinio bumbinimo demonstravimo pasižiūrėti ir patiems bumbinti išmokti 14 ir 15 val. kvies žvejas Vincas Chlebavičius. O sušalusius nuo 14 iki 17 val. Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“ kvies po savo stogu, kur Lietuvos jūrų muziejus vykdys edukacinę programą visai šeimai „Žvejo ABC“. „Edukacija yra labai svarbus šios šventės akcentas, tad į ją koncentruojamės itin stipriai – pasakoja Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė Edita Lubickaitė – Neringos krašto tradicijos, demonstruojamos „Stintapūkio“ metu yra senos ir gyvos, tad stengiamės, kad jos būtų plačiai žinomos, žmonės jas kuo geriau išmanytų ir galėtų prisidėti prie jų puoselėjimo. Ir „Stintapūkio“ šventė – tik pirmoji iš trijų Lietuvos kultūros tarybos ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos finansuojamų renginių ciklo „Ašaka“ – štai, pavyzdžiui, jau pavasarį tokiu pat tikslu kviesime į žvejų šventę „Žiobrinės“.

Dar vienas naujas ir netikėtas „Stintapūkio“ šventės akcentas - šeštadienio popietę vyksianti aitvarų fiesta ant Kuršių marių ledo, žadanti išties įspūdingą renginį. Be to, savo aitvarus atsinešti ir prisijungti prie fiestos raginami visi norintys - renginį koordinuos profesionalus aitvarų instruktorius, pasaulio „Blokart“ vėjaračių čempionas Matas Mizgiris.

Šeštadienio vakare, 18 val. Neringa sulauks svečiuose kaimynų – šiemet Lietuvos kultūros sostine paskelbtos Klaipėdos, su kuria Neringa ir Palanga kartu pretenduoja būti paskelbta „Europos kultūros sostine 2020“, vizitas žada nepalikti abejingų. Nuo 18 iki 19 val. visi „Stintapūkio“ šventės svečiai kviečiami stebėti įspūdingą Smilgininkų – Klaipėdos – 2017 m. Lietuvos kultūros sostinės šviesos nešėjų pasirodymą. Šeštadienio programą užbaigs grupės „Hit-Kick“ koncertas Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“.

Tuo tarpu sekmadienį ypatingo dėmesio susilauks patys mažiausieji šventės svečiai – jų lauks Klaipėdos lėlių teatro spektaklis kūdikiams ir vaikams iki 3 metų „Sapnų pasakėlė - vandenynas“ (režisierius – Donatas Savickis).

„Stintapūkio“ šventė vyks Nidoje vasario 3-5 d.

Daugiau informacijos:

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“

Taikos g. 4, Nida