Svajonės – nuo veterinarės iki matematikos mokytojos

Edita gimė, augo ir mokėsi Vilniuje, baigė Viršuliškių vidurinę mokyklą.

„Mielai prisimenu mokyklinius metus, klasės draugus ir mus mokiusius nuostabius mokytojus, kurie su mumis dirbdavo ne tik pamokų metų, bet daug laiko skirdavo ir mūsų užklasiniam ugdymui – organizuodavo įvairias keliones, kultūrines išvykas. Iki šiol bendrauju su savo lietuvių kalbos mokytoja Jolanta Labuckaite, kuri uždegė meilę literatūrai, fotografijai ir kelionėms po mūsų gražiąją Lietuvą“, – pasakojo DELFI pašnekovė.

Vaikystėje jos svajonės dažnai keitėsi. Kiek pamena, maža labai norėjo būti veterinare. Vyresnėse klasėse planavo ateitį sieti su vaikais – norėjo būti ikimokyklinukų auklėtoja arba matematikos mokytoja. Kadangi mokėsi labai gerai, po ilgų svarstymų, tėvų ir geriausios draugės paskatinta, vis dėlto pasirinko teisės studijas ir nenusivylė.

„Su malonumu prisimenu profesoriaus Saulius Arlausko rengtus mokslinius būrelius, temines, mokslines diskusijas, didelį jo entuziazmą dirbant su studentais. Vienoje iš jo organizuotų išvykų susipažinau su savo būsimu vyru“, – sakė E. Bumblienė.

Pagal „Socrates–Erasmus“ programą ji mokėsi Suomijoje, kur susipažino ir su šios šalies teise.

„Baigusi bakalauro studijas mokslus tęsiau magistrantūroje, pasirinkau civilinės teisės specializaciją. Tuo pačiu pradėjau dirbti teisininko asistente, vėliau advokato padėjėja. Teisinis darbas patiko, labai šiltai prisimenu advokato padėjėjos praktiką, kurios metu teko susidurti su įvairiausiomis bylomis, teisinėmis problemomis“, – pridūrė pašnekovė.

Vos tapus advokate – rebusas

Advokate ji nutarė tapti besilaukdama pirmojo vaikučio. Advokatūros egzaminui ruošėsi nėštumo metu ir jį išlaikė. „Gimus dukrai teko spręsti – stabdyti teisinę veiklą ar bandyti viską suderinti“, – rebusą prisiminė teisininkė. Sustabdžius veiklą ilgesniam laikui būtų buvę sudėtinga vėl ją pradėti – dėl darbinių įgūdžių praradimo, sparčios teisės aktų kaitos.

„Be to neišeina tiesiog imti ir palikti nebaigtas bylas, nutraukti ryšius su klientais. Todėl, pasitarusi su vyru, nutariau neimti vaiko priežiūros atostogų, tęsti darbus, ir tai pasiteisino“, – sako su civiline teise, civilinėmis bylomis dirbanti advokatė.

Profesinė keturių vaikų mamos kasdienybė – teikti teisines konsultacijas, rengti teismo procesinius dokumentus, atstovauti klientus teismo posėdžiuose. „Tenka ne tik analizuoti teisės aktus, bet ir skaityti teisinę literatūra, mokslines publikacijas, susipažinti su teismų praktika. Dažnai tenka rinkti ir neteisinio pobūdžio informaciją, susijusią su bylos faktinėmis aplinkybėmis. Taigi labai didelė darbo dalis atliekama prie kompiuterio. Kita darbo pusė – atstovavimas teismo posėdžiuose, įvairiuose susitikimuose. Dirbu visoje Lietuvoje, tad tenka vykti ir į kitus miestus“, – vardijo ji.

Jaučiasi laiminga

E. Bumblienė save vadino laiminga moterimi, nes turi nuostabų vyrą: „Vyras labai palaikė mano norą dirbti, be jo paskatinimo aš tikriausiai nebūčiau pasiryžusi tęsti darbų. Vyras man labai daug padeda, jis labai rūpestingas, atsakingas žmogus, puikiai susitvarko su vaikais. Be jo pagalbos ir palaikymo suderinti motinystę ir profesinę veiklą būtų labai sunku. Jis taip pat yra teisininkas, dirba teisinį darbą, turi teisės mokslų daktaro laipsnį. Tad dažnai diskutuojame teisinėmis temomis, iš jo sulaukiu labai daug vertingų patarimų“, – gerų žodžių negailėjo Edita.

Vyriausiajai Bumblių dukrai greitai bus devyneri, vyresniajam sūneliui 6, jaunesnei dukrytei 4, o mažylis neturi vienerių.

„Kaip minėjau, besilaukdama pirmosios dukrytės ruošiausi advokatūros egzaminui. Dėl šios priežasties pirmagimei parinkome su teise susijusi vardą – Justina, kuris kildinamas iš lotyniško žodžio iustus (teisingas). Mažyliui suteikėme Tomo vardą ir tik vėliau sužinojome, kad Šv.Tomas Moras yra advokatų ir teisininkų globėjas. Vidurinėlių vardai – Paulius ir Ieva – kiek žinau su teise nesusiję, bet mums labai gražūs ir prasmingi“, – dalijosi advokatė.

Griežta darbotvarkė – būtina

Darbe jai esminis dalykas – susidėlioti prioritetus. Griežta dienotvarkė yra būtina. Laiką Edita planuoja atsižvelgdama į darbų kiekį, kaip skubiai reikia juos padaryti. Į dienotvarkę advokatė įtraukia ir vaikų, namų reikalus, kuriuos taip pat kruopščiai susiplanuoja. Pasak advokatės, visos šeimos tą daro, nepaisant kiek vaikų augina.

„Aišku, ne visada lengva viską suderinti. Kaip ir kitiems tėvams, mums taip pat būna bemiegių naktų, ligų, kitų sunkumų. Be to, advokato veikla specifinė – klientų teisinės problemos reikalauja gilios analizės, nemažai žmonių kreipiasi besibaigiant terminams, ar jau juos praleidę, tokias situacijas būtina spręsti nedelsiant. Todėl advokato veikloje nėra darbo valandų, kurias atidirbęs gali tiesiog išeiti namo. Tam tikra prasme, visa šeima turi veikti kaip komanda, mokėti vieni kitiems padėti“, – sakė ji.

Tiek į darbines, tiek į šeimos pareigas ji žiūri vienodai atsakingai: „Mano darbas įdomus ir man patinka, tačiau tuo pačiu jis sudėtingas, reikalaujantis išmanymo, patirties, sugebėjimo priimti tinkamus sprendimus. Tą patį galiu pasakyti ir apie savo šeimą. Vaikai ne tik didelis džiaugsmas, bet ir didelė atsakomybė. Su vyru nuolat domimės vaikų priežiūros ir auklėjimo klausimais, skaitome daug literatūros. Jeigu nepavyktų suderinti profesinės veiklos ir šeimos, vienos iš jų kokybė kentėtų ir prastėtų, būtų per sunku, tuomet ieškočiau kitokių sprendimų. Dabar tiek aš, tiek mano šeima dėl mano vykdomos profesinės veiklos jaučiamės gerai“.

Motinystės pamokos

Paklausta, ko ją išmokė motinystė, advokatė minėjo dėmesio koncentraciją, prioritetų nusistatymą ir laiko planavimą, kad galėtų padaryti tai, ką privalo.

„Manau, kad tėvystė, motinystė kiekvieną žmogų moko atsidavimo, kantrybės, atlaidumo. Tapusi mama įgijau stiprų atsakomybės jausmą. Iki vaikų gimimo žmogaus gyvenimas būna laisvesnis, reikia rūpintis tik savimi. Sukūrus šeimą, tapau už ją atsakinga, turiu atsižvelgti į kiekvieno šeimos nario poreikius, jais rūpintis. Išmokau kruopščiai planuoti savo laiką, susidėlioti prioritetus. Taip pat tapau daug pozityvesnė ir linksmesnė, nes būnant su mažais vaikais kitaip tiesiog neįmanoma. Vaikai yra užprogramuotas džiaugsmo šaltinis“, – juokėsi Edita.

Dažnai žmonės klausia, ar ji griežta namuose, juk advokato profesija tokia griežta. „Namuose esu žmona ir mama, ne advokatė, – sakė E. Bumblienė. – Neseniai mokykloje dukrytė darė savarankišką darbelį apie savo šeimą. Mane apibūdino kaip dažnai besišypsančią mamą, dėl kurios namie linksma ir smagu. Mane tai labai pradžiugino“.

Su vaikais teisininkų pora praleidžia visą savo laisvalaikį, stengiasi rinktis veiklas, kad visiems šeimos nariams būtų smagu. Mėgsta lankytis įvairiuose renginiuose, koncertuose, spektakliuose, kino teatruose, žaidimų kambariuose. Visiems patinka aktyvus poilsis, o visų mėgstamiausias užsiėmimas – kelionės po Lietuvą.

„Dažniausiai keliaujame šiltuoju metų laiku, rengiame tiek vienadienes iškylas gamtoje, tiek su palapinėmis. Norime pažinti šalį, kurioje gyvename. Įkvėpti žygeivio Paliaus Juzėno pavyzdžio, išsikėlėme tikslą aplankyti visus Lietuvos regioninius parkus. Mūsų Lietuva labai graži šalis ir norime ją parodyti vaikams“, – sakė Edita.

Apie vien tik sau skiriamą laiką advokatė-keturių vaikučių mama kol kas nekalba: „Asmeninio, vien tik sau skiriamo laiko šiame gyvenimo etape labai mažai, nes mūsų mažasis vis dėlto neturi nė metukų, tad reikalauja viso mamos dėmesio, kiek pavyksta jo suteikti. Kai turiu galimybę, labai mėgstu paplaukioti baseine, ežere ar jūroje. Patinka lankytis įvairiose paskaitose, seminaruose, sužinoti ir išmokti naujų dalykų“.

Daugiavaikių šeimų asociacijos „Mes“ rengiamoje metinėje moterų konferencijoje „Mane įkvepia vaikai“ advokatė Edita Bumblienė pristatys teisines aktualijas, kurias naudinga žinoti tėvams. Su kolegomis ji yra išleidusi tris publikacijas – praktinius patarimus teisinės pagalbos ieškantiems žmonėms. Vertinga teisine informacija dalijasi ir savo paskyroje feisbuke.

Didesnį vaikų skaičių prilygina pasaulio pabaigai

„Statistinei Lietuvos šeimai didesnis vaikų būrys šeimoje – tolygus pasaulio pabaigai, katastrofai arba lyginamas su neatsakingumu bei apsileidimu. Vasario 19 dieną sostinės viešbutyje „Vilnius“ dominuos kitokio gyvenimo pavyzdžiai, kurie galbūt įkvėps ir pakeis senai nusistovėjusius mitus. Konferencijoje susipažinsite su mamomis, savo gyvenimo pavyzdžiu rodančiomis, jog moters galimybės ir galios yra beribės, tik reikia jas tinkamai „sustyguoti“, – sakė konferenciją organizuojanti asociacijos „Mes“ vadovė Jurgita Pocienė.
Jurgitos ir Mindaugo Pocių šeima

Jurgita pastebi nemažai Lietuvoje sklandančių mitų: jog gimus vaikui gyvenimas sustoja, auginant vaikus, karjerai ir bet kokiai veiklai – galas. Neva, daug vaikų šeimoje – vien vargas ir nesibaigiančios problemos, o daugiavaikė mama – pervargusi, su rankomis „iki žemės“ ir nieko nebenorinti žmogysta.

Mitams J. Pocienė priskiria ir pasakymus, jog Lietuvoje didelėms šeimoms išgyventi neįmanoma, kad neįmanoma auginti vaikus ir siekti mokslo bei karjeros. „Metinėje konferencijoje šie mitai bus sugriauti“, – garantavo šešto vaikučio besilaukianti asociacijos „Mes“ vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (329)