Koncertai vyks kovo 4 dieną – Klaipėdos koncertų salėje, kovo 7 dieną – Kauno filharmonijoje, o paskutinysis, šventinis, skirtas Moters dienai – kovo 8-ąją Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

„Muzika, kuriai skambant sustoja laikas...“ – taip apie būsimą koncerto programą sako pats pianistas. Koncertuose skambės gerai klausytojams pažįstama įstabioji Ludwigo van Beethoveno „Mėnesienos sonata“, taip pat K. Uinsko itin mėgstamo ir dažnai atliekamo romantizmo epochos genijaus Fryderyko Chopino opusai: didinga, audringas žmogaus emocijas ir išgyvenimus atskleidžianti sonata, virtuozinis skerco bei du lyriški noktiurnai, kuriais K. Uinskas pradės savo pasirodymą.

„Pastaruosius porą metų Lietuvoje koncertavau su scenos partneriais, tačiau solinis rečitalis – intymiausia susitikimo su klausytojais forma, labiausiai atskleidžianti mano vidinį pasaulį. Visuomet ilgai dėlioju programą, ieškodamas kūrinių sąsajų. Tai nėra šiaip atsitiktinis atskirų kūrinių kratinys. Koncertą pradėsiu dviem F. Chopino noktiurnais. Tai nakties, romantiška, kontempliatyvi muzika. Po jos seks L. van Beethoveno „Mėnesienos sonata“, tarsi pratęsianti noktiurnų sukurtą nuotaiką. Beje įdomus sutapimas, kad šie noktiurnai ir sonata, nors dviejų skirtingų kompozitorių, bet turi vienodą 27 opusą. „Mėnesienos sonata“ labai gili minties prasme, tarsi sustabdanti laiko tėkmę ir nunešanti į gyvenimo prisiminimus, tarsi akistata su pačiu savimi. Rečitalį pabaigsiu F. Chopino sonata Nr. 3. Neįsivaizduoju savo solinio koncerto be šio kompozitoriaus muzikos. Jo kūryba yra aukščiausia pianizmo muzikos viršūnė, kurios paslaptis bando įveikti tūkstančiai atlikėjų. Ji perfekciškai tobula, ir jeigu atlikta meistriškai, tuomet klausytojui aukščiausias malonumas jos klausytis“, – apie būsimų koncertų programą pasakoja K. Uinskas.

Ypatingą F. Chopino vietą pianisto kūryboje byloja ir jo išleisti įrašai. Paskutinysis – 2015 m. Didžiosios Britanijos įrašų kompanijos „Stone Records“ išleista solinė K. Uinsko plokštelė „Passions and reflections.“ „Seen and Heard International“ kritikas R. Beattie apie įrašą atsiliepė taip: „K. Uinskas yra vienas geriausių jaunosios kartos F. Chopino muzikos atlikėjų, kurių teko klausytis pastaraisiais metais.“ „Tai buvo aukščiausio lygio išskirtinis grojimas, kurį galima lyginti su geriausiais F. Chopino etiudų atlikimais.“

Pastarieji keli metai buvo intensyvūs K. Uinsko kūrybiniame gyvenime. Jis pasirodė su skirtingais orkestrais: Royal Chamber Orchestra of Wallonia (Belgija), Philharmonie Südwestfalen (Vokietija), Liepojos simfoniniu orkestru (Latvija), North Czech Philharmonic orkestru (Čekijoje), West Bohemian Symphony orkestru (Čekijoje), Slovakijos radijo simfoniniu orkestru, Krokuvos simfoniniu orkestru, Filarmonica de Stat Targu Mures orkestru Rumunijoje, o taip pat surengė solinius pasirodymus Londono Wigmore Hall, Baerum Kulturhus salėje cikle „Piano Master Series“ ir Bodø Festival Nordland Musikkfestuke – Norvegijoje, BoZar salėje Briuselyje bei Brussels Piano Festival, koncertų ture Japonijoje „Fantastic Pianist“ serijoje, solinių ir kamerinės muzikos koncertų ture Norvegijoje su smuikininku Nikita Borisoglebskiu, kamerinės muzikos ture su legendiniu violončelininku Aleksandru Kniazevu, duete su pianistu Jevgenijumi Božanovu.

Į klausimą, ar nepavargsta, pianistas K. Uinskas atsako: „Būti scenoje, ruošti naujus kūrinius, susitikti su publika – atlikėjo prasmė ir tikslas. Žinoma, nuovargis būna didelis, bet muzika yra geriausias variklis, uždegantis ir neleidžiantis sustoti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją