„Laikomės nuoseklios pozicijos dėl PVM lengvatų. Manome, kad tai turi būti sisteminiai, aiškiai pagrįsti ir pamatuoti sprendimai“, – sakė S. Skvernelis trečiadienį po Vyriausybės posėdžio.

Jis pažymėjo, kad iki šių metų vidurio Vyriausybė, kaip ir žadėjo, sistemiškai įvertins visas PVM lengvatas ir nuspręs, kurios pasiekia savo tikslus ir kurios gali būti tęsiamos.

„Kitas labai svarbus momentas, kad kiekviena PVM lengvata yra papildoma našta valstybės biudžetui. Trečias momentas, kaip tai atsilieps vartotojui, ar tikrai sumažinimas leis sumažinti kainas“, – sakė S. Skvernelis.

Paskutiniuoju klausimu Vyriausybės narių nuomonės išsiskyrė. Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas yra įsitikinęs tokios PVM lengvatos nauda.

„Pasižiūrėjus, kokia yra situacija Europoje, matome, kad esame tik viena iš, berods, trijų valstybių, kur netaikome PVM lengvatos būtiniausiems maisto produktams. Ir aišku dėl to turime pakankamai nemažų problemų, kad ir su ta pačia Lenkija. Kai visi žinome, kad daug vartotojų važiuoja į Lenkiją ir perka maisto produktus“, – sakė B. Markauskas.

Jo vertinimu, maisto produktai, kuriems būtų taikoma PVM lengvata, turėtų pigti.

„Vartotojai, tikėtina, daugiau nupirktų būtent lietuviškos kilmės maisto produktų, mažiau važiuotų į Lenkiją. Būtų sunkiau paskaičiuoti grąžą biudžetui, bet, mūsų įsitikinimu, tai turėtų išlyginti (skirtumą, – ELTA)“, – sakė B. Markauskas. Tuo tarpu finansų ministras Vilius Šapoka buvo gerokai skeptiškesnis dėl tokios lengvatos naudos.

„Vieną vertus tai ypač brangiai kainuotų viešiesiems finansams ir mes nesilaikytume fiskalinės drausmės. Kitos priežastys – tie šventi tikslai, kurie yra deklaruojami, kad bus sumažinta kaina – tai gyvenimas rodo, kad taip praktiškai niekada neatsitinka ir visą tą naudą pasiima tikrai ne vartotojas“, – kalbėjo jis.

Trečiadienį Vyriausybė nepritarė siūlymams mažinti PVM lengvatą mėsai ir kitiems būtiniausiems produktams.

Skaičiuojama, kad dėl lengvatų šviežiai atšaldytai mėsai ir šviežiai tvenkiniuose išaugintai žuviai valstybės pajamos sumažėtų 43 mln. eurų, sumažinus PVM tarifą būtiniausių prekių krepšeliui – 135 mln. eurų.