Filmas tapo trečiuoju kino istorijoje projektu, kuriam pavyko gauti tiek nominacijų. Prieš tai tokios garbės nusipelnė 1950 metų Josepho Leo Mankiewicho klasikinis filmas apie Holivudą „Viskas apie Evą“ (angl. „All About Eve“), galiausiai laimėjęs šešias „Oskaro“ statulėles, ir vienuolika JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų pelnęs kultinis 1997 metų Jameso Camerono režisuotas filmas „Titanikas“ (angl. „Titanic“).

Žinoma, be paminėtų trijų filmų, yra dar daugybė kitų, kurie taip pat varžysis įvairiausiose kategorijose – pradedant geriausio metų filmo ir užbaigiant geriausia daina. Tačiau, kaip žinia, „Oskaro“ nugalėtoją dažnai galima atspėti atsižvelgus į daug faktorių, kurie lydi vieną ar kitą filmą apdovanojimų sezone.

Panagrinėkime, kas gali tapti šių metų „Oskaro“ laureatais visose pagrindinėse kategorijose, o taip pat įvertinkime visus nominantus: geriausio filmo, aktoriaus, aktorės, antraplanio aktoriaus, antraplanės aktorės, režisieriaus, adaptuoto scenarijaus, originalaus scenarijaus, užsienio filmo ir animacijos kategorijose.

Geriausias metų filmas

1. „Tvoros“ (angl. „Fences“)

2. „Atvykimas“ (angl. „Arrival“)

3. „Kalifornijos svajos“ (angl. „La La Land“)

4. „Mėnesiena“ (angl. „Moonlight“)

5. „Mančesteris prie jūros“ (angl. „Manchester by the Sea“)

6. „Iki pat pragaro“ (angl. „Hell or High Water“)

7. „Paslėpti skaičiai“ (angl. „Hidden Figures“)

8. „Liūtas“ (angl. „Lion“)

9. „Pjūklo ketera“ (angl. „Hacksaw Ridge“)

Šioje, galima sakyti, svarbiausioje JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų kategorijoje rungiasi 9 filmai. Buvo įdomu, kiek šioje kategorijoje bus nominantų, nes sklido gandai, jog jų galėjo būti ir 8, ir net 10.

Berods didžiausia staigmena – filmo „Deadpool“ nebuvimas tarp nominantų. Jo nebuvimas nustebino dėl to, jog „JAV Prodiuserių gildijos“ apdovanojimuose jis gavo nominaciją.

Iš visų devynių nominantų dėl pagrindinio „Oskaro“, turime tris realius pretendentus. Filmas „Kalifornijos svajos“, kurio tema yra apie Holivudą, kiną ir meilę jam bei kurio pateikimas sukelia nostalgiją klasikiniams praeito amžiaus vidurio miuziklams turi tikrai nemažus šansus gauti auksinę statulėlę, atsižvelgus į jo temą. Tačiau filmas turi vieną problemą – jis nėra nominuotas „JAV Aktorių gildijos“ apdovanojimui „Geriausio aktorių ansamblio“ kategorijoje.

Geriausio filmo kategorijoje daugiausia šansų laimėti turi muziklas „Kalifornijos svajos“, sukrečianti drama „Mėnesiena“ arba jausmingas filmas „Mančesteris prie jūros“.

Dažniausiai, jeigu filmas negauna nominacijos minėtoje gildijoje, jis turi mažai šansų gauti „Oskarą“ už geriausią filmą.

Šansus laimėti pagrindinį „Oskarą“ turi ir juosta „Mėnesiena“, kuri turi du pranašumus. Pirmas – „JAV Aktorių gildijos“ nominacija, antras – prieš metus vykęs skandalas su #OscarsSoWhite. Dėl politkorektiškumo, JAV kino meno ir mokslo akademija šiais metais gali skirti apdovanojimą filmui apie juodaodžių žmonių problemas. Ypatingai, kai pagrindinis personažas, būdamas juodaodžiu homoseksualu, susiduria su narkotikų problema visuomenėje. Trigubas „combo“ siekiant apdovanojimų.

Ir filmas „Mančesteris prie jūros“, kuris savo paprastumu ir stipria potekste gali pavergti JAV kino meno ir mokslo akademijos narius.

Visos kitos juostos turi gerus kritikų ir žiūrovų įvertinimus, tačiau nė viena iš jų nesugebėjo pasižymėti svarbiausiuose kino apdovanojimuose. Išskirčiau tik filmą „Atvykimas“, kurio idėja išties išskirtinė ir maloniai stebinanti.

Geriausias aktorius

1. Ryan Gosling, „Kalifornijos svajos“

2. Viggo Mortensen, „Šaunusis kapitonas: gyvenimas be taisyklių“ (angl. „Captain Fantastic“)

3. Andrew Garfield, „Pjūklo ketera“

4. Denzel Washington, „Tvoros“

5. Casey Affleck, „Mančesteris prie jūros“

Šioje kategorijoje turime aiškų lyderį, kuris, galima sakyti, laimi viską iš eilės ir kuriam „Oskaras“ prognozuojamas dar nuo gruodžio mėnesio. Kalba eina apie Casey Afflecką – talentingiausią iš brolių Affleckų, suvaidinusį jautrioje ir prasmingoje dramoje „Mančesteris prie jūros“.

Šioje kategorijoje „Oskaras“ dar nuo gruodžio mėnesio prognozuojamas Casey Affleckui.

Vienintelis aktorius, kuris su juo galės pakovoti – Ryanas Goslingas. Jo pasirodymas „Kalifornijos svajose“ buvo įvertintas „Auksiniu gaubliu“, todėl tikėtina, jog ir „Oskaruose“ jo kandidatūra bus vertinama itin aukštai. Visi kiti aktoriai irgi puikiai pasirodė praeitų metų filmuose, tačiau apdovanojimų skaičiumi jie nesugeba prilygti mano paminėtiems lyderiams.

Geriausia aktorė

1. Natalie Portman, „Žaklina“ (angl. „Jackie“)

2. Isabelle Huppert, „Ji“ (angl. „Elle“)

3. Emma Stone, „Kalifornijos svajos“

4. Meryl Streep, „Florence“

5. Ruth Negga, „Lavingai“ (angl. „Loving“)

Turime šiek tiek netikėtumų. Aktorė Amy Adams už savo pasirodymą filme „Atvykimas“ negavo nominacijos, bet užtat ją gavo puikiai filme „Lavingai“ pasirodžiusi aktorė Ruth Negga. Taip pat smagu matyti ir Maryl Streep, kuriai tai jubiliejinė, dvidešimta, nominacija. Tačiau, kaip bebūtų, nuožmi kova dėl „Oskaro“ statulėlės užvirs tarp Isabelle Huppert, kuri kaip ir Casey‘is Affleckas beveik visur vieną po kito šluoja apdovanojimus, ir Emmos Stone.

Geriausios aktorės kategorijoje nuožmi kova užvirs tarp Isabelle Huppert ir Emmos Stone.

Jaunoji aktorė jau ilgą laiką įvardijama kaip reali pretendentė į apdovanojimą. Ji jau gavo „Auksinį gaublį“ už savo pasirodymą filme „Kalifornijos svajos“. Tikėtina, jog visgi kino veteranei bus suteikta garbė pelnyti šį prestižinį apdovanojimą.

Kalbant dar apie vieną nominantę, jau vieną „Oskarą“ laimėjusią aktorę Natalie Portman, jos kandidatūra irgi yra tarp lyderių.

Geriausias antro plano aktorius

1. Michael Shannon, „Naktiniai gyvuliai“ (angl. „Nocturnal Animals“)

2. Mahershala Ali, „Mėnesiena“

3. Dev Patel, „Liūtas“

4. Jeff Bridges, „Iki pat pragaro“

5. Lucas Hedges, „Mančesteris prie jūros“

Didžiausia šios kategorijos staigmena – aktoriaus Michaelo Shannono nominacija. Tikrai niekas nesitikėjo, jog jo pasirodymas Tomo Fordo režisuotame filme „Naktiniai gyvuliai“ bus įvertintas geriau nei jo kolegos, aktoriaus Aarono Tayloro-Johnsono, pelniusio „Auksinio gaublio“ apdovanojimą.

Absoliutus lyderis – Mahershala Ali.

Tačiau jis nelaimės. Kodėl? Nes tarp nominantų yra Mahershala Ali. Aktorius jau pelnė daug apdovanojimų ir būtent jam yra žadamas „Oskaras“. Kaip ir geriausio aktoriaus kategorijoje, taip ir čia turime vienvaldį lyderį.

Džiugu, jog buvo įvertintas jaunasis aktorius Lucas Hedgesas, kino veteranas Jeffas Bridgesas ir labai talentingas Devas Patelis.

Geriausia antro plano aktorė

1. Naomie Harris, „Mėnesiena“

2. Viola Davis, „Tvoros“

3. Michelle Williams, „Mančesteris prie jūros“

4. Nicole Kidman, „Liūtas“

5. Octavia Spencer, „Paslėpti skaičiai“

Šioje kategorijoje turime du lyderius, todėl čia kova vyks iki paskutinio atodūsio. Galima teigti, jog "Oskaras" bus įteiktas juodaodei aktorei. Tiek Viola Davis, laimėjusi „Auksinį gaublį“ už savo puikų pasirodymą Denzelio Washingtono režisuotoje dramoje „Tvoros“, tiek ir narkomanės vaidmenį filme „Mėnesiena“ atlikusi Naomie Harris, turi didelius šansus pelnyti apdovanojimą.

Geriausios antro plano aktorės „Oskaras“ gali atitekti Violai Davis arba Naomie Harris.

Pasak specialistų, čia yra pagrindinės pretendentes į apdovanojimą šioje kategorijoje.

Geriausias režisierius

1. Mel Gibson, „Pjūklo ketera“

2. Damien Chazelle, „Kalifornijos svajos“

3. Denis Villeneuve, „Atvykimas“

4. Barry Jenking, „Mėnesiena“

5. Kenneth Lonergan, „Mančesteris prie jūros“

Šioje kategorijoje nustebino ir tuo pačiu nudžiugino Melo Gibsono nominacija. Žinant, kaip jo Holivudas nekentė beveik visus dešimt metų, jis galingai sugrįžo ir netgi varžosi dėl geriausio režisieriaus titulo JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimuose.

Tikėtina, kad geriausio režisieriaus apdovanojimą pelnys Damienas Chazelle už darbą kino juostoje „Kalifornijos svajos“.

Vienvaldžio lyderio čia nėra, tačiau tikėtina, jog apdovanojimą pelnys Damienas Chazelle už savo kruopščiai atliktą darbą filme „Kalifornijos svajos“. Visomis prasmėmis – tai iš režisūrinės pusės stiprus darbas.

„Mančesteris prie jūros“ ir „Mėnesiena“ režisieriai irgi turi nemažus šansus gauti apdovanojimą, tačiau jų darbas visgi nėra toks išskirtinis, kaip „Kalifornijos svajų“ kūrėjo.

Geriausias adaptuotas scenarijus

1. „Atvykimas“

2. „Liūtas“

3. „Tvoros“

4. „Paslėptos figūros“

5. „Mėnesiena“

Tikėtina, jog "Oskarą" geriausio adaptuoto scenarijaus kategorijoje pelnys „Mėnesiena“ arba „Atvykimas“. Visur figūruojantys projektai itin gerai vertinami dėl savo istorijos ir parašyto scenarijaus.

Staigmeną gali pateikti „Paslėptų figūrų“ sėkmė.

Žinoma, šioje kategorijoje turime dar ir „Paslėptas figūras“, kurios irgi gali netikėtai iššauti. Kaip matome, tai yra viena iš netikėčiausių kategorijų šiuose 89-uose JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimuose.

Geriausias originalus scenarijus

1. „Kalifornijos svajos“

2. „Omaras“ (angl. „The Lobster“)

3. „20-ojo amžiaus moterys“ (20th Centiry Women“)

4. „Iki pat pragaro“

5. „Mančesteris prie jūros“

„Auksinį gaublį“ šioje kategorijoje laimėjo „Kalifornijos svajos“, tačiau ne vien šis miuziklas yra rimtu konkurentu visiems. Tikėtina, jog šioje kategorijoje gali laimėti „Mančesteris prie jūros“, kurio scenaristams labai simpatizuoja „JAV Scenaristų gildija“.

„Auksinį gaublį“ šioje kategorijoje laimėjusias „Kalifornijos svajas“ gali aplenkti „Mančesteris prie jūros“.

Tiesa, netikėtumų irgi yra. Vienas iš jų – „Omaro“ nominacija. Kitas netikėtumas – „Deadpoolo“ nebuvimas. Net labai keista, nes šis filmas nominuotas „JAV Scenaristų gildijos“ apdovanojimui būtent šioje kategorijoje.

Geriausias užsienio filmas

1. „Tonis Erdmanas“ (angl. „Toni Erdmann“), Vokietija

2. „Tana“ (angl. „Tanna“), Australija

3. „Komivojažierius“ (angl. „The Salesman“), Iranas

4. „Minų žemė“ (angl. „The Land of Mine“), Danija

5. „Gyveno kartą Uvė“ (angl. „A Man Called Uve“), Švedija

Šioje kategorijoje kaip ir viskas aišku. Vokiečių filmas „Tonis Erdmanas“, triumfavęs Europos kino apdovanojimuose, turi išties daugiausiai šansų pelnyti „Oskarą“ geriausio užsienio filmo kategorijoje.

Tvirtas kategorijos lyderis – vokiečių filmas „Tonis Erdmanas“.

Didžiausiu jo konkurentu gali tapti „Oskarui“ už „Išsiskyrimą“ nominuoto režisieriaus Asgharo Fardahi juosta „Komivojažierius“.

Geriausias animacinis filmas

1. „Zootropolis“ (angl. „Zootopia“)

2. „Kubo ir stebuklingas kardas“ (angl. „Kubo and the Two Strings“)

3. „Vajana“ (angl. „Moana“)

4. „Raudonasis vėžlys“ (angl. „The Red Turtle“)

5. „Mano, Cukinijos, gyvenimas“ (angl. „My life as Zucchini“)

Dar nuo praeitų metų pavasario buvo aišku, kas laimės „Oskarą“ geriausio animacinio filmo kategorijoje. Laimėtoju be jokios konkurencijos bus išrinktas studijos „Disney“ projektas „Zootropolis“. Vieninteliu konkurentu, kuris vertas apdovanojimo, gali tapti jautri pasaka „Kubo ir stebuklingas kardas“.

Laimėtoju be jokios konkurencijos bus išrinktas studijos „Disney“ projektas „Zootropolis“

Šnekant apie kitas nominacijas, tai tikėtina, jog geriausio operatoriaus, dainos, garso takelio, montažo, garso montažo kategorijose laimės „Kalifornijos svajos“. Bendrai, šis filmas turėtų gauti minimum 7 „Oskarus“. Kas būtų išties dideliu pasiekimu tiek jam, tiek jo režisieriui Damienui Chazelle.

Ar pasitvirtins šie spėliojimai, sužinosime vasario 26 dieną, kai bus paskelbti 89-ųjų JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų laureatai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)