Tačiau lietuvaitis Artūras Daubaras nepabūgo milžiniškos konkurencijos ir pernai čia atidarė savo NT agentūrą „Capital Realty Group Ltd.“. Kitas lietuvis, Valdemaras Paukštė, pernai rudenį priėmė likimo siųstą iššūkį ir franšizės principu įkūrė nuosavą NT biurą Valensijoje „Capital Valencia“. „Išėjo taip, kaip rašo vienoje knygoje – kai tikrai kažko labai nori, visas pasaulis stengiasi tau padėti“, – sako V.Paukštė, kuris prieš tai kelerius metus dirbo Ispanijoje nepriklausomu NT agentu. Abu lietuviai noriai pasakoja, su kokiais iššūkiais susiduria pasukę verslininkų keliu ir jau planuoja plėtrą, rašoma nekilnojamo turto agentūros „Capital“ pranešime spaudai.

Šiuo metu Valencijoje įkurtame biure jau dirba keturi brokeriai, o per artimiausius metus esą planuojama priimti iki 15 naujų darbuotojų. Tuo tarpu A. Daubaras su verslo partneriu, taip pat lietuviu, Viktoru Vasilkevičiumi, per dvejus metus planuoja priimti iki 20 brokerių ir Londone atidaryti dar vieną biurą.

Anksčiau Lietuvoje A. Daubaras dirbo NT brokeriu bei studijavo NT valdymo magistrantūrą Vilniaus Gedimino technikos universitete. „Nemažai teko lankytis Londone, turėjau pakankamai ryšių, tad vieną dieną kilo mintis, kodėl gi neįkūrus NT kompanijos Londone, juolab kad tuo metu jau domėjausi ir pačių progresyviausių NT kompanijų: Keller Williams, Remax, Century 21, Londone veiklos principais. Viskas prasidėjo nuo noro pamatyti, kaip atrodo sėkmės istorija iš arti“, – šyptelėjo A. Daubaras.

Pasak jo, dirbant su NT Anglijoje skiriasi praktiškai viskas: rinkos dydžiai, multikultūrinė aplinka, reikalavimai, procedūros ir t. t. Tačiau jis tiki, kad lietuvaičių siūlomas veiklos modelis ir paslaugų kainos yra išties patrauklios tiek NT brokeriams, tiek klientams.

„NT Anglijoje perkamas ir parduodamas per NT agentūras. Retas kuris perka ar parduoda savarankiškai. Londono gyventojus būtų galima suskirstyti į tris kategorijas – tie, kas perka, tie, kas nuomojasi, ir tie, kurie prašo pašalpų ar socialinio būsto. Viskas priklauso nuo pajamų. Šiuo metu Londone būsto kainos yra vienos aukščiausių pasaulyje. Labai skiriasi prabangūs rajonai, kaimynystė, namų įvairovė. Pačia bendriausia prasme, vieno miegamojo buto nuomos kaina – 1 000 svarų per mėnesį. Namo kaina Londone prasideda nuo 300 000 svarų“, – pasakojo A. Daubaras.

Šiuo metu, kaip rašoma pranešime, A. Daubato NT biuras daugiausiai dirba su klientais, į Londoną atvykusiais iš Rytų Europos, Indijos ir Pakistano – tarp jų turi nemažai pažįstamų NT savininkų. Nors skelbiama, kad po „Brexit“ išankstinis būstų pardavimas Londone smuko apie 18–20 proc., o gyvenamojo būsto rinkoje sandorių pernai nuo balandžio iki rugsėjo sudaryta beveik 80 proc. mažiau nei pernai atitinkamu laikotarpiu, A. Daubaro tokie skaičiai esą nebaugina.

„Pirmus du mėnesius po referendumo pardavimas iš tiesų smuko, tačiau pardavimo kainos išliko tos pačios. Tiesiog NT rinka sustojo. Ir pardavėjai, ir pirkėjai stabtelėjo susigaudyti, kas įvyko. Labiausiai stojo centre esančio prabangaus būsto pardavimai. Vadinamuosiuose „pigesniuose“ rajonuose pauzė truko labai neilgai ir jau rugsėjį pardavimas kilo. Dar labiau kilo nuomos sandorių skaičius – iki 12 proc., o naujai sudarytų sutarčių padaugėjo 5,5 proc. Tiesa, nuomos kainos Londone per šiuos tris mėnesius sumažėjo vidutiniškai 5 proc. NT tarpininkavimo verslas Londone niekada nenutrūksta, jei sustoja pardavimai, daugėja nuomos sandorių, t. y. keičiantis vienoms aplinkybėms pradeda veikti kitos. Svarstoma, kad net toliau krintant svaro kursui tai išeis į naudą, nes investuotojams iš Azijos šalių bus labai palanku pirkti NT Londone, rinka prisipildys ir NT objektai pigs“, – paaiškino A. Daubaras.

Pasakodamas apie darbo Ispanijoje ypatumus, V. Paukštė teigė, kad šiuo metu komanda daugiausiai dirba atstovaudama nekilnojamojo turto savininkams, kurie turi realų poreikį parduoti savo turtą. Taip pat pradeda bendradarbiauti su bankais, kurie šiuo metu parduoda daug nekilnojamojo turto itin patraukliomis kainomis ir sąlygomis.

Anot jo, pirkėjus Ispanijoje šiuo metu labiausiai domina būstai miesto centre arba šalia jūros. Priemiesčiai kol kas išlieka pasyvesnės paklausos zonomis.

Susidomėjusiems NT Ispanijoje V. Paukštė pirmiausiai patarė pasidairyti objektų didžiųjų miestų centruose – Madride, Barselonoje, Valensijoje. Mat prireikus būstą, esantį miesto centre ar netoli jo, bus lengva išnuomoti arba parduoti. Šiuo metu palankus metas pirkti apleistus butus, juos renovuoti ir parduoti arba nuomoti – taip galima gauti tikrai didelę investicijų grąžą.

Pasak V. Paukštės, mažesni miesteliai šalia jūros gali vilioti itin žema kaina, tačiau tokia investicija gali pasitvirtinti tik ilguoju periodu arba tuomet, kai būstas perkamas ne investuoti tikintis greitos grąžos, o kaip antras būstas poilsiui. „Tarkime, pakankamai naują 100 kv. m butą nedideliame miestelyje šalia jūros galima įsigyti už 50–80 tūkstančių eurų. O didmiestyje tokio ploto būstas kainuoja dvigubai ar trigubai daugiau“, – skaičiavo V.Paukštė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)