Kodėl apskritai reikia ką nors žinoti apie M. Trump?

Pirmosios ponios įtaka politiniams sprendimams dažnai nepelnytai sumenkinama: juk jos pareigos toli gražu neapsiriboja viešais pasirodymais ir labdaringa veikla. Kaip rašo Kati Marton knygoje „Hidden Power: Presidential Marriages That Shaped Our History“ (Nematoma valdžia: istorinius sprendimus nulėmusios prezidentų santuokos), prezidentavimas – tai darbas dviem: pirmoji ponia turi vis priminti prezidentui apie svarbias problemas, kurių jis galbūt nepastebi, ir atvirai pasakyti, jei jo sprendimai neteisingi. Knygos autorė M. Trump apibūdina kaip labiausiai savo darbui nepasirengusią pirmąją ponią šalies istorijoje. Tokios nuomonės laikosi daugelis amerikiečių. Visgi tai ne vienintelis M. Trump skirtumas nuo pirmtakių: ji pirmoji šias pareigas užimsianti moteris, kuriai anglų kalba nėra gimtoji, be to, pirmoji per kone 200 metų, gimusi ne Jungtinėse Valstijose.

Kokia M. Trump kilmė?

M. Trump gimė ir užaugo Slovėnijoje. Jos vaikystė prabėgo Sevnicoje – 5 tūkst. gyventojų turinčiame miestelyje, iš kurio sostinę pasiekti galima per valandą. Melanios tėvas, Viktoras Knavsas, pardavinėjo automobilius, o motina, Amalia Knavs, dirbo vaikiškų drabužių fabrike. Viename iš interviu M. Trump pasakoja, kad vaikystę prisimena su malonumu, o jos sūnus Barronas net moka slovėnų kalbą, nors jos tėvynainiai, nepaisydami šio fakto, ir kaltina ją savo šaknų nepripažinimu. D. Trumpas savo žmonos tėviškėje lankėsi tik kartą, 2002-aisiais metais, ir praleido ten vos tris valandas.

Argi D. Trumpas nėra priešiškas imigrantų atžvilgiu?

Per visą prezidento rinkimų kampaniją D. Trumpas iš tiesų pabrėžtinai akcentavo būtinybę sugriežtinti nelegaliems migrantams taikytinas sankcijas. Jis tvirtino, kad visi jo šeimos nariai į Jungtines Valstijas atvyko nepažeisdami galiojančių įstatymų. Vis dėlto leidinio „New Yorker“ duomenimis, yra ne visiškai taip. Dešimtajame praeito amžiaus dešimtmetyje Melania dirbo Niujorke modeliu, turėdama vizą, kuri išduodama aukštos kvalifikacijos darbuotojams ir tik pateikus aukštojo mokslo baigimo diplomą, Deja, Melania, kaip ir kiti tokią vizą turintys ir šalyje dirbantys modeliai, aukštojo mokslo nebaigusi. D. Trumpas gi pasisakė būtent prieš tokį piktnaudžiavimą. Jo teigimu, imigrantai – „tai laikini darbuotojai, importuojami, kad už mažesnį atlygį pakeistų amerikiečius“.

Ar M. Trump pritaria savo vyro politinėms pažiūroms?

Kalbėdama su žurnaliste Julia Ioffe, rengusia publikaciją žurnalui GQ, M. Trump pabrėžė, kad viešai savo politinių pažiūrų skelbti neketina: „Nutariau nesikišti į politiką. Tai mano vyro darbas.“ Tai tikrai nereiškia, kad M. Trump neturi jokių politinių pažiūrų. Pati nurodo, kad jos politinės pažiūros labai griežtos, bet dalijasi jomis tik su vyru. M. Trump sutinka ne su visomis savo vyro mintimis, bet viešai apie jokius nesutarimus niekada nebuvo skelbiama. Net į klausimą, ar jai patinka vyro šukuosena, M. Trump labai rimtai atsakė: „Myliu jį tokį, koks yra“. Mokėjimas kalbėti paslaptimis ir reikšti prieštaringas idėjas akivaizdžiai būdingas abiem sutuoktiniams. Pavyzdžiui, komentuodama J. Ioffe užsipuolimą po GQ pasirodžiusios publikacijos M. Trump pasakė, kad „negali kontroliuoti savo gerbėjų, nors jų ir nepalaiko“, be to, pridūrė, kad žurnalistė „juos išprovokavo“.

Vadinasi, M. Trump prie rinkimų kampanijos nė kiek neprisidėjo?

Nuo rinkimų kampanijos M. Trump laikėsi išties atokiai. Žymiai daugiau palaikymo D. Trumpas sulaukė iš vyriausiosios savo dukters Ivankos. Konsultanto politikos klausimais Franko Luntzo nuomone, toks sprendimas buvo teisingas: „Politika jai svetima. Tai ne jos stichija. O jei tai ne tavo stichija, neabejotinai padarysi klaidą.“ Šį teiginį patvirtina vienas iš įsimintiniausių kampanijos epizodų, kuriame M. Trump dalyvavo. Tai jos kalba per Respublikonų partijos nacionalinį suvažiavimą. Atgarsio sulaukė ne pats M. Trump pasirodymas, o tai, kad jos kalba labai priminė 2008-aisiais metais Michelle Obamos pasakytą kalbą. Kalbos buvo tiek panašios, kad daugelis žurnalistų prabilo apie plagijavimą. Net pats D. Trumpas pripažino, kad kalbos rengėjai padarė „klaidelę“.

Tai kuo gi M. Trump užsiima?

Dešimtajame praeito amžiaus dešimtmetyje Melania užėmė antrą vietą Slovėnijos žurnalo „Jana“ surengtame modelių konkurse. Tada ji metė mokslus Liublianos universitete, kad galėtų pradėti modelio karjerą Milane. 1996-aisiais metais Melania persikėlė į Niujorką. Jos karjera klostėsi gana sėkmingai, nors supermodeliu ji visgi netapo. Melania pozavo tokiems žymiems fotografams kaip Mario Testino ir Patrickas Demarchelier. Su D. Trumpu Melania susipažino 1998-aisiais metais, o 2005-aisiais už jo ištekėjo. Nuo tada visą savo laiką ji skiria šeimai. Tik kartkartėmis kuria papuošalų kolekcijas arba odos priežiūros priemones.

Ar tai reiškia, kad M. Trump tėra žmona, kuria galima pasipuikuoti?

Ir taip, ir ne. Viena vertus, Melanios gyvenimas iš tiesų primena pelenės istoriją – kukli, rami mergina iš Slovėnijos miestelio atsiduria Baltuosiuose rūmuose. Vargu ar ji pati galėjo tikėtis tokios sėkmės. Tokiomis aplinkybėmis sunku įrodyti, kad šio to pavyko pasiekti ne tik todėl, kad nusišypsojo laimė sėkmingai ištekėti. Kita vertus, D. Trumpo ir Melanios pažintis neprimena turtingo vyro medžioklės. Juk labai gerai žinoma, kad Melania iš pradžių atsisakė duoti D. Trumpui savo telefono numerį, o vėliau ilgai nesutiko su juo susitikinėti dėl jo užsitarnautos širdžių ėdiko reputacijos. Be to, Melania užsiima asmeniniu verslu: jos kuriamų papuošalų linija (gana sėkminga) ir kosmetinių priemonių linija (gana nesėkminga) nesusijusios su „Trump Corporation“.

Kodėl M. Trump taip keistai atrodo nuotraukose?

Daugelyje nuotraukų M. Trump veido išraiška iš tiesų labai keista. Atrodo, tarsi ji tuoj tuoj nusičiaudės. Tai išties stebina, nes modeliai privalo būti fotogeniški. Šis faktas (kaip ir daugelis kitų) pakurstė kalbas, kad M. Trump atlikta keletas plastinių operacijų, be to, darytos botulino toksino injekcijos ir padidinta krūtinė. Ji pati šiuos gandus griežtai neigia: „Nieko nesu dariusi. Laikausi sveiko gyvenimo būdo režimo, be to, rūpinuosi oda ir kūnu. Apie botulino toksino injekcijas mano nuomonė neigiama. Manau, jos kenkia ir veidui, ir psichikai.“ Trumpų šeimos advokatai net pagrasino paduoti į teismą M. Trump biografę, tvirtinusią, kad M. Trump buvo įsodinti krūtinės implantai.

Ar M. Trump pozavo apsinuoginusi?

Modelio darbas dažnai neapsieina be atvirų fotosesijų. Melaniai jų taip pat nepavyko išvengti. Ypatingo visuomenės dėmesio sulaukė 2000-aisiais metais darytos nuotraukos, kuriose būsima pirmoji ponia guli lovoje visiškai apsinuoginusi, antrankiais prirakinta prie lagamino. D. Trumpo priešininkai pasinaudojo šiomis nuotraukomis politinėje kovoje ir paskelbė jas su prierašu „Sutikite Melanią Trump – savo būsimą pirmąją ponią. Arba balsuokite už Tedą Cruzą.“ Jų užmačios buvo aiškios – atsikovoti dalį konservatyvių pažiūrų auditorijos. Į tai atsakydamas D. Trumpas šalia Melanios nuotraukos įkėlė nevykusią T. Cruzo žmonos fotografiją ir parašė, kad nuotrauka verta tūkstančio žodžių (vėliau, beje, D. Trumpas pripažino, kad pasielgė netinkamai). Nepaisant atvirai abiejų politikų demonstruojamo žeminančio požiūrio į moteris, tik nedaugelis feministinės pakraipos leidinių stojo ginti Melanios. Leidinyje „Bustle“ pastebima, kad Malanios atžvilgiu demonstruojamas priešiškumas dėl nepakankamų jos pastangų kovojant už moterų teises yra ne mažiau ydingas nei patriarchalinių vertybių propagavimas.

Ar M. Trump feministė?

Skurdžios visuomenei pasiekiamos žinios apie Trumpų šeimą leidžia daryti išvadą, kad greičiausiai yra priešingai. Duodama interviu „Harperʼs Bazaar“ M. Trump išdidžiai pareiškė, kad nieko iš savo vyro nereikalauja, nes nenori būti „burbanti, kaprizinga žmona“. Interviu GQ ji nurodo, kad ir sutuoktinis paiso jos norų, pavyzdžiui, nepriekaištauja už vonioje praleistas ir masažo terapijai skiriamas valandas. Pats D. Trumpas ne kartą minėjo, kad jam nėra tekę keisti kūdikių vystyklų ar vaikščioti su vaikais parke, nes tai – išskirtinė jo žmonos prerogatyva.

Ar pasikeitė požiūris į M. Trump, kai jos vyras tapo išrinktuoju šalies prezidentu?

Kai D. Trumpas tapo išrinktuoju šalies prezidentu, žiniasklaida ėmė kurti ištaigą ir komfortą gal net per daug mėgstančios pirmosios ponios įvaizdį. Skelbiama, kad pirmieji darbai, kurių ji imsis Baltuosiuose rūmuose, – tai atskiro kambario, kuriame galėtų užsiimti grožio procedūromis, t. y. darytis makiažą ir šukuotis, įsirengimas. Ne kartą M. Trump buvo lyginama su Nancy Reagan ir Jacqueline Kennedy – elegantiškomis ir kantriomis žmonomis, visų laikytomis veikiau stiliaus ikonomis nei visuomenės nuomonės formuotojomis.

Reikia pasakyti, kad M. Trump susidūrė su tam tikrais sunkumais: ne vienas Jungtinių Valstijų drabužių dizaineris, įskaitant Tomą Fordą ir Marcą Jacobsą, atsisakė teikti jai savo paslaugas. Taip jie pasielgė dėl nepritarimo D. Trumpo propaguojamai politikai. Dizainerė Sophie Theallet net parašė atvirą laišką, kuriame agitavo kolegas paskelbti M. Trump boikotą: „Moterų žeminimas, rasizmas ir ksenofobija, kuriuos propaguoja jos vyro komanda, nesuderinami su mūsų vertybėmis.“

Ar M. Trump koneveikiama ne be pagrindo?

Savaime suprantama, tie, kurie M. Trump pažįsta asmeniškai, tvirtina, kad iš tiesų ji labai mandagi, maloni ir rami moteris, tikrai nesugebanti ko nors įžeisti. „M. Trump – supratinga žmona, rūpestinga motina ir apskirtai puikus žmogus“, – sakė buvusi Ruperto Murdocho žmona interviu leidiniui „New York Times“. Kiti gi tvirtina, kad M. Trump – tikras D. Trumpo firminio ženklo įsikūnijimas ir sėkmės simbolis. Nors daugelis M. Trump stengiasi suversti visas jos vyro nuodėmes, sunku nuspėti, kaip susiklostys būsimos pirmosios ponios karjera. Pati M. Trump pripažino, kad ilgainiui išmoko nereaguoti į aplinkinių užgauliojimus – juk tai būtina ir modeliams, ir politikams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)