Sausio 1 d., be kitų asmenų, „Sodros“ įmokos padidėjo daliai gyventojų, kurie pajamas gauna pagal autorines sutartis, iš sporto ar atlikėjo veiklos. Įmokos naujai įvestos ir tiems, kas atlyginimą gauna už kūrinių (kad ir mirusių autorių) panaudojimą pagal suteiktas licencijas.

Visuomenėje kilus pasipiktinimui, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis DELFI teigė, kad jam „niekas nesakė“ apie padidėjusius mokesčius, o jeigu žmonės kelia klausimą, reikia, kad jis būtų peržiūrėtas.

Tarsi ketindamas įgyvendinti tokį pažadą, sausio 13 d. jis registravo įstatymo pataisas, kuriomis padidinimas būtų atšaukiamas, o už minėtų rūšių pajamas, gautas nuo sausio 1 d., būtų skaičiuojamos buvusios mažesnės įmokos.

Viltį gyventojams sukėlusios pataisos po pateikimo antradienį buvo priimtos, tačiau jau dabar aišku, kad R. Karbauskio pažadas „grįžti į buvusią padėtį“ nebus išpildytas.

Pirma, kaip pastebi finansininkai, naujas įstatymas teisiškai negalės būti taikomas praeityje gautoms pajamoms. Taigi, jau už sausį ir vėlesnius mėnesius pajamas faktiškai gausiantys jau privalo mokėti didesnius mokesčius.

Antra, kaip Seimo posėdyje pastebėjo politikai, teikdamas pataisą R. Karbauskis nenurodė, iš kur bus paimtos jai įgyvendinti reikalingos lėšos, jis tik tikisi, jog „Vyriausybė jas ras“.

Nors Seimas ypatingos skubos tvarka galėjo svarstyti minėtas pataisas, valstiečių ir žaliųjų vadovas ir kiti valdantieji, paprašę Vyriausybės išvadų, klausimą dėl didesnių mokesčių perdavė premjerui Sauliui Skverneliui.

„Jisai patikino, kad kompleksiškai bus pažiūrėta į šituos dalykus, paieškota sprendimo tokio, kad jis būtų optimalus visais atžvilgiais. Kad žmonės būtų apdrausti ir kad mokesčiai nedidėtų. Labai sunkus dalykas du dalykus padaryti kartu, bet iš tikrųjų noras yra rasti sprendimus ir šita Vyriausybė tikrai pasiryžus pačiu artimiausiu metu iki mūsų pavasario sesijos tą padaryt“, – antradienį Seime kalbėjo R. Karbauskis.

Beje, Seimo ir Vyriausybės užkulisius gerai pažįstantis ir susidariusią padėtį suprantantis žmogus neoficialiai DELFI sakė manantis, kad šis klausimas perduotas Vyriausybei norint jį numarinti.

Tai jau kažkur matyta

Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos tarybos narys Justinas Garliauskas nevienareikšmiškai vertino Seimo sprendimą viską nukelti į pavasarį.
Justinas Garliauskas

„Balsavimas Seime ir parlamentaru komentarai aiškiai parodo, kad pataisas ketinama priimti ir grįžti prie galiojusios tvarkos. Tačiau, bent jau iki pavasario sesijos niekas nesikeis ir sausio 1 d. įsigaliojusios pataisos liks galioti. Kokias išvadas pateiks Vyriausybe sunku prognozuoti. Gal būti, kad šios pataisos bus svarstomos kartu su visu socialinio modelio projektu.

Tikras deja vu jausmas. Lygiai tokia pati situacija, kaip po 2008 m. naktines reformos, 2009 m. pavasarį atskiri dėmenys buvo atšaukiami“, – komentavo pašnekovas.

Pasak jo, nerimą kelia kad daugelis visuomenės ir parlamento narių galbūt klaidingai suprato problemą dėl „Sodros“ įmokų licencinėms sutartims.

„Gyventojų pajamų mokesčiai yra mokami nuo pajamų, gaunamų licencijų pagrindu. O intelektinė nuosavybė yra turtas. Joks kitas turtas nėra apmokestinamas „Sodros“ mokesčiais.

Taip pat reikia atkreipti dėmesį ir ypač socialinio modelio autoriams, kad autoriai, turintys darbo santykius ir mokantys visus su tuo susijusius mokesčius, suteikdami licencijas į su darbo santykiais ir darbdaviu nesusijusią intelektinę nuosavybę dar kartą apmokestinami „Sodros“ mokesčiais, taip pat ir mirusių autorių teisių paveldėtojai“, – aiškino asociacijos atstovas.

Kiek kartų per metus bus viskas keičiama?

Paklausta, kaip vertina naujausias iniciatyvas vėl keisti ką tik pakeistus mokesčius, Lietuvos auditorių ir buhalterių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė sakė, kad jai dėl to liūdina, tačiau čia ne pirmas toks atvejis:
Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos pirmininkė Daiva Čibirienė

„Normaliai, mes pripratę. Pagal įstatymą Vyriausybė negali pakeisti mokesčių skaičiavimo tvarkos atgaline data. Nesvarbu, kad projektas užregistruotas ir pasakyta, kad jis taikomas nuo 2017 m. Naujausios pataisos vis tiek bus taikomos nuo jose nustatytos datos arba nuo jų paskelbimo. Kol pataisos nepriimtos ir neįsigaliojo, privalu taikyti dabar galiojančias taisykles“.

Įstatymo pataisose numatyta, kad pagal jį įmokos bus taikomos nuo metų pradžios gautoms pajamoms. Tačiau, anot asociacijos vadovės, į Seimo narius reikėtų žiūrėti atlaidžiau, nes jie skuba. Esą jeigu kažkas neapsižiūrėjo ar suklydo, priimant projektą galutinai, klaidos bus ištaisytos.

Pašnekovė pripažino, kad priėmus R. Karbauskio teiktas pataisas, gali šiek tiek pasikeisti „Sodros“ biudžeto pajamos ir išlaidos, tačiau abejojo, ar dėl to reikėtų keisti ir jas nustatantį įstatymą, nes jis susijęs ir su Valstybės biudžeto įstatymu.

Ji pabrėžė, kad nesvarbu, ką galiausiai nuspręs Seimas, jo priimtas mokesčių pakeitimas nebus taikomas atgaline data, nes jau privalu skaičiuoti įmokas nuo dabar galiojančios įstatymo redakcijos, o pagal ją (ir didesnes įmokas) gyventojams jau apskaičiuojamos ir mokamos „Sodros“ išmokos.

Kita vertus, kai kurie įmokų pakeitimai įsigaliojo nuo metų pradžios, kiti numatyti metų viduryje, jei bus priimta ir naujausia pataisa, tai bus jau trečias pakeitimas per tokį trumpą laiką.

„Tai kodėl taip skubėjo? Manau, iš tikrųjų visuomenė pakėlė šį klausimą. Daug kam buvo naujiena, šokas. Daug žmonių turbūt gauna tą autorinį atlyginimą, jie sukilo ir buvo atsižvelgta į visuomenės norus“, – kalbėjo asociacijos vadovė.

Ministerija nemato problemų dėl kaitaliojimo

Pagal Statutą Seimas privalo prašyti Vyriausybės išvados dėl galimų lėšų šaltinių, jeigu įstatymui įgyvendinti reikės lėšų, susijusių su valstybės biudžeto koregavimu. Vyriausybės išvados turi būti pateikiamos ir dėl mokesčių įstatymų, kuriuose nustatomi nauji mokesčiai, jų tarifai, lengvatos.

R. Karbauskio registruotose įstatymo pataisose nurodyta, kad „dėl naujos apmokestinimo tvarkos pajamoms, gautoms pagal autorines sutartis, iš sporto ar atlikėjo veiklos, nustatymo Valstybinio socialinio draudimo fondo pajamos sumažės apie 3 mln. Eur“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija DELFI atsiųstame komentare susidariusią padėtį dėl pataisų komentavo taip:

„Įstatymo projektui pritarta po pateikimo. Šie pakeitimai Seime turės praeiti svarstymo ir priėmimo procedūras. Projektas bus svarstomas kovo mėnesį Seimo pavasario sesijoje. Be to, Seimas paprašė Vyriausybės išvados dėl minėto įstatymo projekto.

Už asmenis, gaunančius pajamas pagal autorines sutartis, socialinio draudimo įmokos turi būti mokamos pagal galiojančius įstatymus. Jei bus priimtas įstatymo projektas ir pagal šį įstatymą bus permokėtos socialinio draudimo įmokos, tai šios įmokos bus perskaičiuotos ir grąžintos įmokas sumokėjusiems asmenims.

Priėmus įstatymo pataisas, planuojama, kad esminio poveikio visam „Sodros“ biudžetui nebus. Faktinė situacija dėl galimai sumažėjusių pajamų pasimatys tik pasibaigus kalendoriniams metams, tad rezultatas bus aprašytas 2017 m. „Sodros“ biudžeto ataskaitoje. „Sodros“ biudžeto rodiklių patvirtinimo įstatymo keisti neplanuojame“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)