Daugelį metų sveikatos ekspertai ieškojo ryšio tarp nuolatinio streso bei širdies ir kraujagyslių problemų, tačiau atrodo, jog pagaliau jie rado atsakymą.

Jungtinių Amerikos Valstijų mokslininkų atliktas tyrimas pirmą kartą tiesiogiai susiejo aukštą streso lygį su padidinta širdies priepuolio ar insulto rizika ir nustatė, kuri smegenų dalis yra už tai atsakinga.

Mokslinio tyrimo, kuriam vadovavo Harvardo medicinos mokyklos (angl. Harvard medical school) mokslininkų grupė ir kuris buvo paskelbtas medicinos žurnale „The Lancet“, metu buvo skenuojami 293 pacientų smegenys, kaulų čiulpai, blužnys ir arterijos. Šie pacientai buvo stebimi apytiksliai ketverius metus, kad galėtų būti atpažintos širdies ir kraujagyslių ligos. Šiuo laikotarpiu 22 pacientai turėjo tam tikrų širdies ir kraujagyslių sutrikimų, įskaitant širdies smūgį, anginą, širdies funkcijos nepakankamumą, insultą ir periferinių arterijų ligą.

Kito mažesnio mokslinio tyrimo, kuriame dalyvavo vos 13 pacientų, metu buvo stebimas streso lygio bei organizmo uždegimo santykis. Šio tyrimo rezultatai parodė, jog didesnį stresą patiriančių pacientų migdolinio kūno (emocijų, tokių kaip baimė ir pyktis, emocinio elgesio bei motyvacijos centras) aktyvumas buvo didesnis.

Mokslininkai taip pat išsiaiškino, jog didesnis migdolinio kūno aktyvumas yra susijęs su padidėjusia kaulų čiulpų veikla bei arterijų uždegimu. Mokslininkai teigia, jog migdolinis kūnas tikėtinai duoda signalą kaulų čiulpams, kad šie pagamintų papildomų baltųjų kraujo ląstelių, kurios gali sukelti širdies smūgį ar insultą.

Tyrimui vadovavęs mokslininkas, daktaras Ahmed Tawakol, pareiškė: „Šie rezultatai suteikia unikalią įžvalgą į tai, kaip stresas gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas. Yra galimybė, kad streso sumažinimas gali suteikti naudos, kuri peržengia geresnės psichologinės savijautos ribas.“