Pirkėja Raimonda tvirtino, jog kainos parduotuvėse kaskart iš nuostabos priverčia kilstelėti antakius, nes iš esmės nuolat brangsta visi maisto produktai: pradedant jogurtu, sūriu, bakalėja, baigiant paprastu geriamuoju vandeniu.

„Tačiau kai kurios maisto produktų kainos parduotuvėse, tiesą pasakius, jau net šokiruoja. Pavyzdžiui, anądien užsukusi į vieną prekybos centrą likau be žado, kai pamačiau vienos rūšies vynuogių kainą – 5,99 euro. Skaičiuojant litais, daugiau nei 20 litų. Ar kada matėte neypatingų vynuogių už tokią kainą? Suprantama, ne sezonas, bet, man regis, kaina vis tiek neatitinka jokių ekonominių dėsnių“, – pakraupusi buvo Raimonda.

Statistikos departamento duomenimis, pernai gruodį, palyginti su lapkričiu, vynuogių kilogramo kaina šoktelėjo net 39,4 proc. Sausį kainos nesumažėjo.

Analogiška situacija buvo ir užpernai. 2015 metų gruodį, palyginti su lapkričiu, vynuogių kilogramo kaina išaugo 41,5 proc. Tačiau tuomet jų kilogramas net ir po drastiško pabrangimo kainavo apie 3 eurus, o šiuo metu už vynuogių kilogramą reikia mokėti apie 5 eurus.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas teigė, jog vynuogių kaina gruodį priklauso nuo oro sąlygų ir vynuogių kiekio pietų Europoje, iš kur jos ir atkeliauja į Lietuvą. Gruodžio pradžioje vynuoges iš Italijos keičia vynuogės iš Pietų Afrikos, Namibijos ir Peru.

„Regiono pasikeitimas sąlygoja kainos pasikeitimą, kadangi vynuogės gabenamos iš tolimesnių regionų. Fiksuojami antri metai iš eilės, kai Italijoje lapkritį atvėsta ir gruodžio mėnesiui jie jau neturi derliaus, taigi gruodį vynuogės gabenamos iš tolimesnių regionų, o tai atitinkamai lemia ir šių uogų kainas.

Kalbant apie tai, kad 2015 metų gruodį vynuogių kilogramas kainavo 3 eurus, o dabar apie 5 eurus, manau, kad Statistikos departamentas lygina skirtingų vynuogių rūšių kainas, todėl jos taip ir skiriasi“, – teigė L. Vilimas.

Tačiau jis pripažino, kad vynuogių kaina vis didėja, nes jas ir kitus vaisius bei daržoves auginanti pietų Europa šiuo metu yra arba užsnigta, arba potvyniuose.

„Tad, tikėtina, kad ir kitos šiltuose kraštuose auginamos daržovės artimiausiu metu gali brangti“, – teigė L. Vilimas.

Patys prekybos tinklai panašiai aiškino vynuogių brangimo priežastis.

Bendrovės „Palink“, valdančios prekybos tinklą IKI, viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė tvirtino, jog vynuogių kainų pokyčiams įtakos turi daugelis veiksnių, tokie kaip sezoniškumas, tiekimo kainos pasikeitimai, derlius ir daugelis kitų.

„Konkrečiai vynuogių kaina labiausiai priklauso nuo kilmės šalies, taigi, ir sezoniškumo. Nuo vasaros vidurio iki lapkričio mėnesio vynuogės į mūsų prekybos tinklą atkeliauja iš Pietų Europos – Italijos, Ispanijos, Graikijos – kur šių vaisių kainos yra gana žemos, o transportavimo laikas neilgas.

Nuo gruodžio mėnesio vynuogės atkeliauja iš Pietų Amerikos – Argentinos, Brazilijos, Čilės, Peru – arba Pietų ir Šiaurės Afrikos. Aukštesnė vynuogių kaina laikysis iki naujo vynuogių sezono pietų Europoje“, – neslėpė B. Čaikauskaitė.

Panašų atsakymą pateikė ir „Lidl Lietuva“.

„Vynuogių kaina rinkoje svyruoja dėl įvairių veiksnių – sezono, vynuogių rūšies bei kilmės šalies, paklausos ir pasiūlos santykio tarptautinėje bei šalies rinkoje, konkurencinės aplinkos. Kainą taip pat lemia pakuotės tipas.

Kalbant apie sezoniškumą, vynuogių kainos mažėjimo laukiama pasibaigus žiemai, kai Europoje bus nuimamas vynuogių derlius. Išvardytos aplinkybės ir veiksniai daro įtaką vynuogių kainai ir mūsų prekybos tinklo parduotuvėse, tačiau galime atsakingai patikinti, kad vynuogių kilogramo, priklausomai nuo rūšies ir pakuotės, kaina „Lidl“ parduotuvėse yra mažesnė nei 5,99 euro“, – tvirtino bendrovės „Lidl Lietuva“, valdančios prekybos tinklą „Lidl“, atstovė Agnė Dalia Gaižauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (383)