Tiesa, malonūs, mėgstami ir gerai apmokami darbai ant kelio nesimėto – dažniausiai į vieną darbo vietą pretenduoja keli Konfucijaus mokymų įkvėpti veikėjai. Tačiau nuleisti rankų ir toliau dirbti KAŽKAM tikrai neverta, ypač jei jūsų galvoje knibžda neįtikėtina verslo idėja ar bent jau nenumaldomas noras veikti: tapti viršininku sau pačiam!

Turbūt kiekvienas iš mūsų bent kartą yra pagalvojęs apie savo nuosavą verslą, tačiau iškilę vienas už kitą neaiškesni klausimai apie verslo pradžią Anglijoje, šias mintis nuginė į „gal vėliau“ stalčiuką. Iš tiesų viskas nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio – svarbiausia turėti idėją ir sekti keliais pagrindiniais žingsniais.

Kaip atsidaryti kompaniją D.Britanijoje?

Patikrinkite savo verslo idėją. Net jei manote, kad turite pačią nerealiausią verslo idėją, vienas pirmųjų žingsnių prieš pradedant ją įgyvendinti – išanalizuoti rinką. Ar nišoje, kurią bandysite užpildyti savo verslu, yra pakankamai vietos? O galbūt ji perpildyta? Didelė konkurencija tarp tam tikrai nišai priklausančių verslų turi nemažą įtaką sėkmingai verslo pradžiai. Perpildyta nišinė rinka gali būti labai pavojinga pradedančiajam verslininkui, nes senieji prekės ženklai dažniausiai jau yra užsitarnavę klientų pasitikėjimą bei pelnę gerą, beveik visur atpažįstamą prekinį vardą.

Prieš pradedant kurti nuosavą verslą, apsvarstykite savo idėją ir atsakykite į klausimus: kas yra jūsų potencialūs klientai, kas yra potencialūs konkurentai, kuo jūs ketinate būti išskirtinis, kaip ketinate pritraukti vartotojus bei kodėl klientai turėtų rinktis būtent jus, o ne kitus. Galbūt jūsų verslo idėja yra itin paprasta ir neišskirtinė, tačiau jei rinkoje, kurioje jūs vykdysite veiklą, trūksta tokio tipo verslų – tai gali būti itin pelningas užsiėmimas. Čia labai svarbu patikrinti savo potencialius klientus – atlikti apklausą internete, socialiniuose tinkluose. Taip pat išanalizuokite ir savo konkurentus, kokią strategiją jie naudoja, kaip pritraukia klientus, kiek jų turi, ir panašiai.

Kalbant apie tam tikro naujo produkto įvedimą į rinką, prieš investuojant didelę sumą, rinkos ekspertai rekomenduoja jį patikrinti, t.y. keliolika naujo produkto variantų parduoti asmenims, kurie vėliau sutiktų parašyti objektyvų atsiliepimą bei atsakytų į tam tikrus klausimus: ar produktas atitiko lūkesčius, kodėl produktas patraukė pirkėjo akį ir kt. Jei jūsų produktas ar paslauga sužavėjo bent kelis rinkos segmentus, tai jau ženklas, leidžiantis jums savo veiklą praplėsti. Tačiau jei produktas ar paslauga jūsų numatytoje rinkoje neveikia ar veikia ne taip, kaip norėtumėte, labai nusivilti nereikėtų – taip galite pamatyti savo trūkumus, nenuvildami didelio klientų kiekio bei neišmesdami didelės pinigų sumos.

Susidėliokite verslo planą. Verslo idėjos įgyvendinimo pradžia gali būti itin sunki ir sudėtinga, juolab, kad pirmas žingsnelis visuomet reikalauja pradinės investicijos, tam tikro kapitalo. Smagu, jei po lova slėptoje kojinėje ne vėjai švilpauja, tačiau tokių žmonių dažniausiai būna vienetai. Dauguma pradedančiųjų verslininkų visgi ryžtasi pradinei investicijai reikalingus pinigus pasiskolinti iš banko. Jei bent kažkiek nusimanote finansuose ar pažįstate Anglijos bankų veikimo principus – tai galite padaryti patys. Tačiau bent 8 atvejais iš 10, pradedantieji verslininkai pagalbos kreipiasi į patyrusius šios srities specialistus.

Finansų sprendimų specialistai UJS Financial Services teigia, kad: „Prieš registruojant nuosavą verslą, geriausia tinkamai ir išsamiai pasikonsultuoti verslo steigimo, mokesčių ir buhalterinės apskaitos klausimais. Tik parengus visus Jungtinės Karalystės standartus atitinkantį verslo planą ir gavus pradinę investiciją iš banko, mes savo klientams patariame rezervuoti pageidaujamą pavadinimą Juridinių asmenų registre ir paruošti verslo steigimo dokumentus (įstatus, akcininkų sąrašą), atsidaryti steigiamo juridinio asmens sąskaitą pasirinktame banke“.

„Kaip parengti gerą verslo planą, kuris potencialiam investuotojui žadintų susidomėjimą?“ – dažnas klausimas, į kurį atsakymo ieško daugelis norinčių pradėti savo veiklą. Visgi šiuolaikinėje konkurencingoje rinkoje tai daug kam gali atrodyti kaip neįveikiama misija. Nepaisant visko, tvirtai žinokite, jog net ir sudėtingais laikais geras verslo idėjas galima sėkmingai realizuoti.

Verslo pradžiai reikėtų veiklos plano ir pakankamai finansinių išteklių verslo idėjai įgyvendinti. Lėšų stygius – viena iš dažniausių problemų, kurią turi spręsti pradedantis verslininkas. Bet kuris potencialus investuotojas, būsimas verslo partneris ar kreditorius norės pamatyti aiškų, argumentais paremtą planą, kokie yra įmonės siekiai ir kaip jie bus įgyvendinti. Verslo idėjos įgyja realią vertę, kai viskas išsamiai suplanuojama ir numatoma. Čia jums ir gali pasitarnauti gerai parašytas verslo planas.

„Kruopščiai ir sąžiningai dirbant, verslo planas verčia disciplinuotai mąstyti. Idėja, kuri iš pradžių atrodė nuostabi, pasidomėjus detalėmis ir skaičiais, gali visiškai nublankti“, – teigia rizikos kapitalo investuotojas Eugene Kleiner.

Verslo planas – priemonė, skirta įtikinti būsimus investuotojus arba lėšų skolintojus (bankus), kad jūsų veikla bus sėkminga ir kad jūsų kuriamas produktas ar paslauga yra verti jų pinigų. Be to, nuosekliai paruoštas planas padės jums patiems įvertinti savo galimybes, numatyti galimas kliūtis bei priemones joms įveikti, sustruktūruoti verslo vystymo eigą ir kontrolę.

Pasirinkite verslo formą ir atidarykite kompaniją. Pradedant verslą Jungtinėje Karalystėje, visų pirma reikia pasirinkti tam tinkamiausią verslo formą. Įmanoma įvairių teisinių formų juridinių asmenų registracija:

Individuali veikla (Self-employment);
Partnerinė veikla (Partnership);
Uždaroji akcinė bendrovė (LTD);
Juridinių asmenų filialai ir atstovybės (filialo steigimas, atstovybės steigimas).

Pasirinkus verslo formą ir gavus finansavimą – atsidaryti kompaniją. Kompanijos atidarymas yra vienas paprasčiausių ir lengviausių dalykų kuriant naują verslą. Tai galite padaryti patys arba pasirinkti šioje srityje dirbančius specialistus. Kompanijai atidaryti yra būtini vos keli dokumentai: jūsų adreso patvirtinimas ir asmens dokumentas. Užpildžius specialią formą Kompanijų Registre (Companies House) bei prie laiško prisegus savo asmens dokumentus, jūsų kompanija bus atidaryta per kelias valandas. Visi kompanijos dokumentai, įsteigimo liudijimas ir kompanijos įstatai bus išsiųsti paštu ir jus pasieks itin greitai – vos per kelias darbo dienas. Prieš atsidarant savo kompaniją nepamirškite asmeninių pajamų atskirti nuo pelno – tam jūs turėtumėte pasirinkti vieną banką, kurio verslo sąlygos jus tenkina labiausiai ir su juo bendradarbiauti – atsidaryti verslo sąskaitą.

Atsidarius verslą ir tapus savo kompanijos direktoriumi, jūs turėtumėte nepamiršti dar vieno, itin svarbaus dalyko – įvairių licencijų ir leidimų. Kiekvienas verslas yra individualus, tad priklausomai nuo jūsų planuojamos vykdyti veiklos, gali pareikalauti papildomų, vietos savivaldybės išduodamų dokumentų. Pavyzdžiui, prieš atsidarant lietuviškų maisto prekių parduotuvę, jūs turėtumėte gauti licenciją prekiauti alkoholiu, vaistinę – licenciją prekiauti vaistais, ir pan. Jei jūsų vykdoma veikla reikalauja tam tikrų techninių žinių, yra ar gali būti pavojinga, jums tikrai teks laikytis darbo saugos reikalavimų, kuriuos įprastai išduoda jūsų vietos savivaldybė (council).

Išvada. Prieš besiimdami bet kokios veiklos ar verslo, turėtumėte labai atsakingai apsvarstyti visus pliusus ir minusus. Svarbu ne tik begalins noras tapti viršininku sau, tačiau ir suprasti, koks tai atsakingas ir begalinio įdirbio reikalaujantis darbas. Būtina suvokti, kad kartais itin didelės pradinės investicijos neatsiperka per pirmą mėnesį ar net pusmetį, tačiau čia svarbiausia nenuleisti rankų ir nepasiduoti – tik sistemingas ir sunkus darbas gali jus paversti tikru lyderiu, sėkmingu verslininku.

Svarbiausia į situaciją pažvelgti realistiškai – nė vienas nuo absoliutaus 0 verslą pradėjęs direktorius milijonieriumi netapo per naktį. Vietoj to, įvertinkite savo galimybes ir atsidarę kompaniją nemeskite esamo darbo: nepamirškite, kad verslo pradžia neretai būna itin sunki, o tiek jums, tiek jūsų šeimai vis tiek reiks gyventi. Pirmieji verslo gyvenimo metai visuomet būna patys sunkiausi, tačiau juos įveikę – galite įveikti viską.

Pradinis kapitalas

Anot UJS buhalterių, vieni populiariausių verslų Londono lietuvių tarpe yra grožio salonai bei statybų bendrovės. Pagrindinės išlaidos, su kuriomis susiduria naujai iškepti verslininkai, apima:

Verslo planas, nuo 400 £

Verslo planas daugiausia reikalingas tam, kad naujam verslui įsibėgėti padėtų bankas. Daugumai naujų verslų yra būtina tam tikra įranga, pasiruošimas, tačiau tai kartais reikalauja per didelių pajamų, todėl pagalbos tenka kreiptis į banką. Kad bankas suteiktų paskolą, verslo planas yra būtinas.

Ltd kompanijos atidarymas, nuo 135 £

Uždarosios (Limited) kompanijos atidarymas yra svarbus, tačiau greitai įvykdomas procesas. Jūs arba jūsų buhalteris privalo kompaniją užregistruoti Įmonių registre (Companies House) bei susimokėti kompanijos atidarymo mokestį.

Patalpų nuoma, vidutiniškai 800 £ – 1000 £

Priklausomai nuo to, kuriame D. Britanijos mieste pradėsite savo verslą, vienas iš pagrindinių iššūkių, su kuriuo susidursite, bus patalpų nuomos kaštai. Londone nediduko ofiso nuoma skaičiuojama nuo 800 £, prie kurios dažniausiai prisideda mėnesinės nuomos dydžio užstatas. Prieš įsikeliant į darbo patalpas, kiekvienam pradedančiajam verslininkui pravartu šiek tiek pataupyti, nes nuoma, užstatas bei agentūros mokestis kartu gali sudaryti nemenką sumelę.

Darbuotojų atlyginimai, nuo 1000 £

Pagrindinis jaunus verslininkus slegiantis aspektas yra ne kas kita, o finansinis įsipareigojimas savo darbuotojams. Tam, kad verslas klestėtų, yra būtini darbštūs ir išsilavinę darbininkai, kurie neabejotinai nusipelno mažų mažiausiai minimalaus atlyginimo. Pradedant verslą, klientų gali būti ne tiek jau daug, todėl kartais atlyginimų mokėjimas gali nustekenti ant kojų vos ne vos besistojantį versliuką.

Reklama, internetinė svetainė, nuo 500 £

Kad potencialūs klientai apie jus sužinotų, svarbiausias dalykas yra reklama. Galite sutaupyti besireklamuodami socialiniuose tinkluose, tačiau patikimos organizacijos įspūdį sustiprins internetinė svetainė, kuri, beje, ir lengviau aptinkama Google paieškose. Internetinės svetainės sukūrimas vidutiniškai kainuoja apie 500 £.