Klementinai, tikrieji mandarinai, likeriniai mandarinai, apelsinai, laisvai nusilupantys mandarinai – galima rasti daugybę panašių citrusinių vaisių ir dauguma mūsų net nežinome, kuo jie skiriasi. Dar daugiau sumaišties įneš naujas šios kategorijos vaisius – pasisveikinkite su Super Nova.

Šis vaisius yra ypač patrauklus, nes jis neturi sėklų, yra tuo pat metu saldus ir rūgštus, pasižymi puikiu aromatu ir yra ryškiai oranžinės spalvos.

Super Nova iš tiesų yra mandarinų rūšis, tačiau jai atsirasti prireikė net 50 metų. 1966 metais citrusų selekcininkas iš Orlando Jackas Hearnas kryžminimo metodu sukūrė vaisių iš dviejų mandarinų veislių: Lee ir Nova. Jis norėjo sužinoti daugiau apie tai, kaip jie apsidulkino, o vienas iš jo sukurtų hibridų buvo ypač vertingas, nes neturėjo sėklų. Deja, dėl kažkokių priežasčių šie medžiai nevedė jokių vaisių.

„Per 34 metus mačiau duotą gerą derlių lygiai vieną kartą“, – sako mokslininkas Randallas Driggersas iš JAV Žemės ūkio departamento.

Praėjus 22 metams, 1988-aisiais, J. Hearnas nusprendė kelias jaunas šakas nusiųsti į Kaliforniją ir pažiūrėti, ar čia pasiseks geriau. Nors medžiai subrandindavo šiek tiek daugiau vaisių, tai nebuvo didelis pagerėjimas.

Pirmojo šio amžiaus dešimtmečio pradžioje Kalifornijoje suklestėjo mandarinų pramonė. Keletas augintojų pasodino hibridinio vaisiaus, tada vadinto USDA 88-2, Lee x Nova arba Novalee giraites. Tai padarė ir kompanija „LoBue Citrus“, 2010 metais užsodinusi juo beveik 30 hektarų. Tik dabar medžiai duoda pirmus padorius derlius.

Buvo sutarta, kad vaisiui reikia formalaus pavadinimo, juk USDA 88-2 kažin ar privilios pirkėjus vaikštinėjant po prekybos centrų lentynas.

„LoBue Citrus“ generalinis direktorius Robertas LoBue galiausiai apsistojo ties Super Nova. Pasak jo, šiam pavadinimui jį „įkvėpė vaisiaus ryškiai oranžinė spalva ir ryškus skonis“, rašė „LA Times“.

Nors šių vaisių jau dabar galima rasti JAV rinkoje, gali tekti palaukti, kol Super Nova įveiks vandenyną ir pasieks europiečius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)