Dėl rizikos žemdirbiai ryžtasi iš anksto realizuoti ne daugiau kaip 50 proc. planuojamo derliaus. Kol kas kainos (bent kviečių) mažesnės nei buvo siūloma tuo pačiu metu pernai, rašo „Valstiečių laikraštis“.

Pasak „Litagros“ grūdų supirkimo vadovės Daivos Minkuvienės, daugumos grūdinių kultūrų kainos nustatomos remiantis kviečių kaina pasaulinėse biržose.

Palyginti su to paties laikotarpio kaina pernai, būsimo derliaus kviečiai MATIF biržoje (atspindinčioje bendrąsias europietiškų kviečių kainas) apie 10 eurų už toną pigesni.

„Tokia situacija susidarė dėl gausių derlių, kuriais gamta pradžiugino JAV, Rusijos, Ukrainos ir kitų šalių ūkininkus. Todėl pasaulinėje grūdų rinkoje sukauptos didelės kviečių atsargos. Net ir 2017 m. viduryje pasaulyje liks rekordiniai kviečių likučiai, kurie neleis kviečių kainai reikšmingai didėti. Dėl šios priežasties ūkininkams siūlomos šiek tiek mažesnės kainos nei prieš metus. Vis dėlto pokytis nėra toks ryškus kaip biržoje, o, pavyzdžiui, būsimo derliaus ekstra klasės kviečių kaina beveik nepakitusi“, – „Valstiečių laikraščiui“ sakė „Litagros“ grūdų supirkimo vadovė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)