Daugelis žmonių paauglystėje turi iškęsti aknę. Tenka kovoti ne tik su šia odos problema, bet ir bjauriais aplinkinių komentarais, tačiau dauguma tikisi, kad sulaukę pilnametystės galėsime visą likusį gyvenimą džiaugtis lygia oda.

Deja, dėl prastos mitybos spuogai gali mus kankinti ir vėliau. Pasak ekspertų, šia prasme ypač pažeidžiamos yra moterys. Naujausio tyrimo duomenimis, jeigu valgote mažai vaisių ir daržovių, taip pat patiriate didelį stresą, visa tai gali tapti aknės priežastimi.

Manoma, kad apie 80 procentų žmonių nuo 11 iki 30 metų kuriuo nors metu susiduria su akne. Nors dažniausiai tai yra paauglių problema, kartais ji žmones kankina ir vėliau. Pasitaiko ir tokių atvejų, kad pirmasis spuogas atsiranda tik vyresniame amžiuje.

Maždaug penki procentai moterų ir vienas procentas vyrų virš 25 metų turi riebią ir dėmėtą odą. Moterims suaugusiųjų aknė pasitaiko dažniau nei vyrams. Pasak dermatrologų, taip yra dėl dailiosios lyties atstovių hormonų svyravimų.

Italijos mokslininkų tyrimas

Siekdami išsiaiškinti suaugusiųjų aknės rizikos veiksnius Italijos mokslininkai apžiūrėjo 500 moterų, vyresnių nei 25 metai. Mažiau nei pusė jų turėjo aknę. Mokslininkai nustatė, kad tos moterys, kurios per savaitę vos tris kartus valgė daržoves, su akne susidurdavo du kartus dažniau. Tos, kurios prisipažino patiriančios didelį stresą – tris kartus dažniau.

Taip pat buvo nustatyta, kad tikimybė turėti aknę vyresniame amžiuje priklauso ir nuo to, ar ši liga būdinga jūsų šeimai.

Vis dėlto, šios mokslininkų išvados, paskelbtos leidinyje „Journal of the American Academy of Dermatology“, nereiškia, kad daržovės yra panacėja nuo aknės.

Pasak dermatologų, ją paskatinti gali įvairūs maisto produktai, turintys aukštą „glikemijos indeksą“, tokia kaip balta duona, bulvių traškučiai ir ryžiai, nes jie staigiai pakelia cukraus kiekį kraujyje. Tai gali tapti uždegimo priežastimi ir pakelti hormonų, atsakingų už odos riebalų liaukų veiklą, lygį.

Dermatologė Debra Jaliman iš Icahn medicinos mokyklos Maunt Sinai ligoninėje Niujorke teigia: „Matome, kad žmonės, kurie valgo prastą maistą, dažniau susiduria su šia problema“.

Aknė sukelia psichinės sveikatos problemas

Spuogų kamuojamiems pacientams reikia didesnio palaikymo. Ekspertų teigimu, bendras nepasitenkinimas odos būkle gali paskatinti mintis apie savižudybę, savęs žalojimą, taip pat būti verbalinių užgauliojimų katalizatoriumi.

Pernai metais „British Skin Foundation“ nustatė, kad pusė aknę turėjusių žmonių yra patyrę draugų ar šeimos narių išpuolius.

Tyrimas, kurį užsakė „British Skin Foundation“, taip pat atskleidė, kad 10 procentų su šia problema susidūrusių asmenų mano, kad dėl aknės jie buvo neteisėtai atleisti iš darbo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)