„2017 metais prognozuojame, kad išmaniuosius telefonus vis aktyviau naudosime daiktų interneto sprendimuose ir vis dažniau mūsų išmanieji įrenginiai bus susieti su įvairiais kitais išmaniaisiais įrenginiais“, - komentavo „Bitė Lietuva“ rinkodaros vadovas Arūnas Mickevičius.

Keli tokių įrenginių pavyzdžiai: vaizdo kameros, laikrodžiai, apyrankės, žaislai, svarstyklės, grotuvai ar televizoriai.

Taip pat vis dažniau mobiliaisiais įrenginiais naudojamasi elektroninėmis paslaugomis, kurios kuriamos panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

„Išmanių daiktų pasirinkimas sparčiai auga, ir vis daugiau gamintojų įprastus daiktus paverčia išmaniaisiais, tad juos susieję su savo išmaniuoju telefonu, mes galime stebėti, ar saugūs namai ir šeimos nariai, nuotoliniu būdu valdyti buities techniką, stebėti savo sveikatos būklę ir pažangą sporto treniruotėse, ir daug kitų dalykų“, - kalbėjo A. Mickevičius.

Arūnas Mickevičius

Jo nuomone, šiemet telefonas Lietuvoje bus aktyviau naudojamas kaip mokėjimo priemonė.

„Atsiskaitant už kasdienius pirkinius ar naudojantis paslaugomis pakaks turėti telefoną“, - teigė A. Mickevičius.

Dar viena paslauga, kurios vartojimui šiemet prognozuojamas augimas - įvairių rūšių televizijos žiūrėjimas mobiliuosiuose įrenginiuose.

„Tele2“ prognozuoja, kad šiemet toliau augs mobiliųjų duomenų vartojimas.

„Vartotojai vis daugiau turinio vartos internete, kuris toliau spaus tradicinius kanalus, tokius, kaip televizija, - komentavo „Tele 2“ atstovas Baltijos šalims Andrius Baranauskas. - Be to, interneto ypač daug vartoja jaunoji karta: jau šiandien matome, kad 18-20 metų jaunuoliai atsisiunčia 7 kartus daugiau nei vidutinis vartotojas ir 3,5 kartus daugiau nei 25 metų amžiaus vartotojai. Akivaizdu – ši tendencija tik stiprės.“

Antra, pasak jo, augs mobiliojo interneto naudojimas namuose, kai mobilieji modemai keis fiksuoto ryšio linijas.

„Ypač tai aktualu žmonėms, priverstiems naudotis pasenusiomis technologijomis, kaip kad DSL. Mobilusis internetas, padengęs jau visą šalies teritoriją, suteikia jiems naujų galimybių. Toliau populiarės mobilieji aksesuarai – laikrodžiai, kameros, išmaniosios ausinės ir kiti. Mažėjanti kaina lems, kad jie taps labiau prieinami vartotojams“, - kalbėjo A. Baranauskas.

Andrius Baranauskas

Jis primena ir gerą žinią keliaujantiems: nuo kitų metų birželio 15 d. mažinami tarptinklinio ryšio tarifai Europos Sąjungoje, o tai didins vartojimą užsienyje, ypač – duomenų.

„Toliau stiprės konkurencija verslo segmente. Ne tik kainomis, nors ir jos liks svarbios, bet ir siūlomais sprendimais: vadinamieji M2M, (angl. machine-to-machine, liet. įrenginys įrenginiui) sprendimai labai greitai tobulėja ir tampa vis svarbesni įmonių procesų valdyme. Kitąmet ši tendencija dar labiau stiprės“, - apibendrino A. Baranauskas.

Vis aktyvesnį mobiliųjų duomenų naudojimą numato ir „Omnitel“. Bendrovė prognozuoja, kad daugės daiktų, su kuriais žmonės naudosis mobiliaisiais duomenimis.

„Vaizdo perdavimas taps esmine telekomunikacijos rinkos paslauga. Tai apims vaizdo turinį, vaizdo pokalbius, vaizdo stebėjimą, sudėtingų sprendimų virtualizacijas. Nuo vaikų iki gyvūnų stebėjimo realiuoju laiku, nuo virtualios realybės iki asmeninės sveikatos būklės. Internetas, taip kaip mes jį suvokiame dabar, jau artimiausioje ateityje bus suprantamas tik per jo teikiamas vertes“, - dėstė „Teo“ ir „Omnitel“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis.

Pasak jo, asmeninis išmanusis telefonas ateityje bus platforma, per kurią bus jungiamasi prie daugelio kasdieniniame gyvenime reikalingų paslaugų.

Audrius Stasiulaitis

„Daiktų internetas ir debesų kompiuterijos paslaugos jau šiandien yra plačiai naudojamos, bet jų augimas ateityje bus tikrai didelis. Tai rodo ir verslo įmonių tendencija, kai didžiausios pasaulio bendrovės tampa ne produktų gamintojomis, o paslaugų tiekėjomis ir platformomis“, - komentavo A. Stasiulaitis.

Įdomu tai, kad Lietuvoje paslaugas teikiantys mobiliojo ryšio operatoriai skaičiuoja, kad apie 90 proc. parduodamų telefonų yra išmanieji. Likusi dalis yra mygtukinių telefonų pardavimai.

RRT ataskaitos duomenys rodo, kad naudojamasis mobiliaisiais duomenimis Lietuvoje auga.

2016 m. III ketv. abonentų, kurie naudojosi mobiliajame tinkle teikiamomis duomenų perdavimo paslaugomis, naudojantis GPRS/EDGE, UMTS, UMTS HSDPA ir LTE technologijomis, iš viso buvo 2 371 600 arba 9 proc. daugiau negu prieš metus.

1 049 800 abonentai, arba 44,3 proc. visų aktyvių vartotojų, paslaugas gavo, naudojant pažangesnę judriojo ryšio LTE technologiją, kitaip 4G. Per metus tokių vartotojų padaugėjo 2,3 karto.

Naujoji karta auga su mobiliaisiais

Lietuvoje ryšio bendrovės siūlo naudotis ne tik greitu 4G ryšiu, bet ir ankstesnės kartos 3G ar kitomis ryšio galimybėmis. Visgi, 4G technologija šiuo metu yra naudojama labiausiai.

Yra ne viena priežastis, kodėl auga naudojimasis mobiliuoju 4G internetu.

„Pirma, yra kokybiškų ir už prieinamą kainą įperkamų išmaniųjų su 4G funkcija, plius Lietuvoje yra vienas geriausių 4G padengimų pasaulyje, - sakė A. Baranauskas. - Be to, žmonės atranda naujų galimybių, pavyzdžiui, internetu išmaniajame galima klausyti muzikos, žiūrėti filmų, skaityti naujienų.“

„Bitė“ skaičiuoja, kad dabar apie 70 proc. viso interneto srauto sudaro video srautas, tai „Youtube“, filmų peržiūros, nuolat augantis video turinys naujienų portaluose. Be to, žmonės ir patys sukuria vis daugiau video turinio ir dalinasi juo su kitais.

„Išmanusis telefonas tapo pagrindiniu išmaniuoju įrenginiu, su kuriuo žmonės nebesiskiria visą parą. Lietuviai jau įpratę išmaniaisiais telefonais bendrauti, ieškoti naujienų, skaityti ir žiūrėti žinias internete, pramogauti, - kalbėjo A. Mickevičius. - Auga išmaniųjų įrenginių funkcionalumas ir mobiliojo interneto prieinamumas, todėl vis daugiau laiko praleidžiame su išmaniaisiais įrenginiais.“

Anksčiau bendrovės „Omnitel“ pranešime buvo skelbiama, kad vertinant dabartines tendencijas, duomenų suvartojimas Lietuvoje sparčiai didės ir toliau, nes tam Lietuvoje yra visos reikalingos sąlygos: šalies padengimas 4G ryšiu, vienos žemiausių kainų Europos Sąjungoje ir išmaniųjų telefonų pardavimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)