Dvejus metus Geteborge, vyresnio amžiaus žmonių globos namuose „Svartedalen“ trukęs eksperimentas, kurio metu slaugės dirbo trumpiau už tą patį atlyginimą, dabar baigiasi. Eksperimento nauda didelė – slaugės jautėsi geriau, sveikesnės, taigi sumažėjo jų sergamumas, o rūpinimasis pacientais pagerėjo, informuoja bloomberg.com.

Tačiau globos namuose ar kitose įstaigose neketinama įvesti trumpesnės darbo dienos. Norint tai padaryti, reikėtų daugiau pinigų ar net paramos iš vyriausybės. Siekiant padengti 68-ių slaugių darbo dalį, reikėjo pasamdyti dar 17 darbuotojų, o tai kainavo apie 12 mln. kronų (maždaug 1,2 mln. eurų).

„Žinoma, tai reiškia didesnes išlaidas. Toli gražu per brangu sutrumpinti darbo valandas“, – sakė kairiosios pakraipos politikas Danielis Bernmaras, miesto savivaldybėje atsakingas už vyresnio amžiaus žmonių priežiūrą.

Eksperimentas Geteborge – vienas iš kelių atliktų bandymų sutrumpinti darbo dieną Švedijoje, besididžiuojančioje aukštu gyvenimo lygiu. Eksperimentus atidžiai stebėjo visas pasaulis, daugelis kėlė Švediją pavyzdžiu, kaip sutrumpinti darbo valandas.

Debatai Prancūzijoje

Debatai dėl darbo valandų vyksta ir Prancūzijoje, kur konservatorių kandidatas į prezidentus Francois Fillonas žada naikinti 35 valandų darbo savaitę, kuri, jo teigimu, „padarė daug žalos“.

Istoriniai duomenys rodo, kad per pastaruosius 100 metų darbo dienų skaičius Švedijoje sumažėjo, tačiau nėra planų nacionaliniu lygiu įtvirtinti 6 val. darbo dienos.

Švedijoje eksperimento metu pasamdžius daugiau slaugių, per pusantrų metų 4,7 mln. kronų (daugiau nei 490 tūkst. eurų) sumažėjo išlaidos nedirbančiųjų paramai.

D. Bernmaras norėtų, kad būtų atlikta daugiau tyrimų ir pasiaiškinta, ar sutrumpinta darbo diena duotų ilgalaikės naudos visai visuomenei. Vienas iš argumentų – kad tam tikrų profesijų žmonėms tai suteiktų galimybę dirbti iki vyresnio amžiaus.

„Aš asmeniškai tikiu, kad trumpesnės darbo valandos – ilgalaikis sprendimas, – sakė jis. – Kuo turtingesni tampame, tuo daugiau reikia naudotis kitokiais turto teikiamais privalumais, ne vien tik įsigyjant naujesnį automobilį ar didinant vartojimą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)