Turkmėnija tiekia į Iraną dujas nuo 1997 metų – nuo tada, kai buvo paleistas 200 km ilgio Turkmėnijos-Irano dujotiekis „Korpedže-Kurtkui“. 2008 m. pradžioje Ašchabadas pristabdė tiekimą, nustatęs naujas kainas, atsižvelgdamas į energijos išteklių dinamiką pasaulinėje rinkoje. Galiausiai į Iraną tiekiamų dujų kaina išaugo devynis kartus.

Dėl nutraukto dujų tiekimo iš Turkmėnijos 2008 metais iškilo rimtų dujų tiekimo trikdžių šiauriniuose Irano rajonuose. Vėliau Irano valdžia sutiko pirkti turkmėniškas dujas naujomis kainomis ir suderinti žydrojo kuro tiekimo sąlygas per ekspertų derybas.

„Press-TV“ televizijos kanalo duomenimis, Ašchabadas vėliau pareikalavo iš Teherano apmokėti susidariusį įsiskolinimą už dujų tiekimą 2007-2008 m. laikotarpiu – 1,8 mlrd. dolerių. Teheranas tokius reikalavimus atmetė ir pagrasino kreiptis į tarptautinį arbitražą, pažymi televizijos kanalas.

„Per pastaruosius trejus metus Iranas padengė visą įsiskolinimą Turkmėnijai.

Tarp dviejų bendrovių prasidėjo derybos dėl skolų padengimo ir pradelstų mokėjimų išmokėjimo tvarkos, – teigiama NIGC pareiškime. – Šalys per paskutinį derybų raundą pasiekė susitarimą, tačiau „Turkmengaz“ netikėtai apribojo dujų tiekimą į Iraną nuo sausio 1 d. ryto, nepaisydama susitarimo“.

Irano agentūros IRNA duomenimis, Turkmėnija eksportuoja iki 4,3 mln. kubinių metrų dujų per parą į Iraną. Dujos importuojamos daugiausia į šiaurinius Irano rajonus, nes pagrindiniai Irano dujų telkiniai yra pietinėje šalies dalyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)