„Weetabix“, „Shreddies“, „Mars“, „Snickers“ ir „Batchelors Cup a Soup“ – tai vos keli prekės ženklai, šiais metais rinkoje pristatę daug baltymų sudėtyje turinčias produktų versijas, skirtas patenkinti vis didėjančią paklausą. Daugybė prekybos centrų netgi turi įsirengę atskiras tokiems produktams skirtas lentynas, o vien sportuojantiesiems skirtos baltymų produkcijos rinkos, kaip rašo „Euromonitor“, vertė dar šiais metais pasieks 413 mln. svarų (482 mln. eurų) ribą, o per artimiausią penkmetį – beveik 750 mln. svarų (876 mln. eurų).

Vis tik ekspertai skuba įspėti vartotojus, ypač tuos, kurie dažnai lankosi sporto klubuose, netapti gudrių marketingo triukų aukomis, rašo „The Guardian“.

„Žmonės klaidingai mano, kad jų organizmui reikia baltymų, nors dauguma mūsų suvartoja pakankamai jų – baltymų poreikis nėra didelis. Sportuojančiųjų organizmui baltymų reikia daugiau, tačiau jų vis tiek galima gauti pakankamai valgant kiaušinių jogurto ir mėsos. Kadangi dauguma iš mūsų į sporto salę užsuka porą kartų per savaitę ir ten praleidžia geriausiu atveju valandą, nėra jokio poreikio vartoti baltymų papildų, nes garantuotai pakankamą jų kiekį galima gauti subalansavus mitybą,“ – teigė dietologė Anna Daniels.

Anglijos visuomenės sveikatos agentūros (PHE) parengtose rekomendacijose teigiama, kad 19-64 m. asmenims per parą baltymų derėtų suvartoti 55,5 g (vyrams) ir 45 g (moterims). Tiesa, specialistai vis tik teigia, kad baltymų norma priklauso nuo žmogaus svorio (JAV medicinos instituto rekomenduojama paros norma – 0,8 g vienam kilogramui). Remiantis PHE rekomendacijomis, 11 proc. kalorijų į organizmą turėtų patekti būtent iš baltymų. Vis tik atlikus viešąsias apklausas paaiškėjo, kad realus suaugusiųjų iš baltymų gaunamų kalorijų kiekis – 17-18 proc.

„Dauguma žmonių vartoja kur kas daugiau baltymų, nei rekomenduojama. Taigi net ir reguliariai lankydamiesi sporto klube kažin ar suteiksite savo organizmui papildomos naudos pinigus leisdami baltymų papildams.“ – įsitikinusi PHE vyriausioji mitybos specialistė Alison Tedstone.

Kaip rodo „Euromonitor“ pateikiami duomenys, apimantys paruoštus vartoti gėrimus, baltymų miltelius ir baltymų batonėlius, kurių sudėtyje esančių baltymų kiekis siekia 20 g, nuo 2011 m. papildų sportuojantiesiems rinka augo apie 160 proc. Mitybos specialistas Tomas Sandersas įsitikinęs, kad žmones pavyko įtikinti skleidžiant kliedesius mitybos tema.

„Sporto klubuose itin reklamuoti baltyminiai kokteiliai, dar jaučiamas poreikis atsikratyti pieno pramonės šalutinio produkto – išrūgų baltymų. Kitaip tariant, pigiu produktu prekiaujama didelėmis kainomis,“ – patikino jis.

Mitybos specialistas Danny Commane’as teigia, kad nepaisant įrodymų, liudijančių, kad vartojant daugiau baltymų auga ir raumenų masė, vis tik faktas, kad jau ir taip vartojame per daug baltymų, akivaizdžiai liudija, kad papildų mums tikrai nereikia. D. Commane‘as teigia sėkmingai dirbęs su irkluotojų komanda, kurios dalis baltymų papildų nevartojo, nepaisant per dieną suvartojamų 6 tūkst. kalorijų.

„Visa esmė – gudrūs rinkodaros triukai, - įsitikinęs jis. – Jei nesate itin daug sportuojantis asmuo ir nesiekiate ekstremalių tikslų, jums papildomų baltymų šaltinių nereikia.“ Baltymų perteklius pašalinimas su šlapimu, taigi būtų teisinga sakyti, kad suvartotų baltymų perteklius – tai į klozetą nuleidžiami pinigai. Tiesa, kažin ar baltymų perteklius galėtų žaloti organizmą, nebent tik tais atvejais, kai inkstų ligos jau kamuoja. Tiesa, net ir tokiu atveju problemų kyla tik tada, kai vartojama itin daug baltymų sudėtyje turinčio maisto ir pamirštama apie sveikatai itin naudingus vaisius, daržoves ir viso grūdo produktus. „Daugybė produktų turi daug cukraus, mažai skaidulų, todėl jie nėra sveiki pasirinikmai“, - patikino A. Daniels.

Darrenas Beale‘as – musclefood.com svetainės įkūrėjas. Šioje svetainėje galima įsigyti liesos mėsos, daug baltymų turinčių picų, šokolado ir netgi alaus. D. Bealo teigimu, sporto klubuose besilankantieji vis dažniau išreiškia pageidavimą kontroliuoti produktus, kurie patenka į jų organizmą.

„Ar žmonės vartoja per daug baltymų? Priklauso nuo jų sveikatos ar kūno rengybos tikslų, - mano jis. – Atliktas tyrimas, kurio rezultatai rodo, kad vartojant daug baltymų galima padidinti raumenų masę, tačiau būtina nepamiršti apie balansą, kurį svarbu išlaikyti vartojant tinkamą angliavandenių ir riebalų kiekį. Mūsų tikslas – suteikti galimybę įsigyti produktų, kurie padės nenukrypti nuo sveikos mitybos plano.“

„Maisto gamintojai reaguoja į didėjančią vartotojų paklausą ir siūlo daug baltymų turinčių maisto produktų ir gėrimų, tinkamų vartoti tiems, kurie laikosi sveiko gyvenimo būdo principų. Be to, egzistuoja įrodymų, patvirtinančių, kad daug baltymų turintis maistas suteikia ilgiau trunkantį sotumo jausmą, didina pasisotinimo pojūtį ir padeda veiksmingiau kontroliuoti apetitą, o tai savo ruožtu gali būti naudinga tiems asmenims, kurie deda pastangas siekdami palaikyti suvartojamų energijos šaltinių balansą. Vartotojai tinkamai informuojami ant produktų nurodant tikslų jų sudėtyje esančių baltymų kiekį ir dažnai šalia pateikiant rekomenduojamą paros normą suaugusiajam,“ – teigia Maisto ir gėrimų federacijos atstovas.

Pranešime teigiama, kad baltymai pusryčiams padeda reguliuoti apetitą ir per dieną suvartojamo maisto kiekį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)