Konsultacijos ir peticijos – priemonės dalyvauti

LR vyriausybė vykdo projektą „E. pilietis“. Tai yra elektroninė vieno langelio svetainė, kurioje kiekvienas gyventojas gali kreiptis į Vyriausybės valdymo srities įstaigas, centralizuotai elektroniniu būdu gauti atsakymus. Taip pat žmonės, neišeidami iš namų, turi galimybę teikti peticijas ar dalyvauti šioje platformoje vykdomose konsultacijose ir apklausose, o joms pasibaigus susipažinti su rezultatais ir stebėti, ar pateikti pasiūlymai turėjo įtakos priimtiems sprendimams.

Taip visuomenę bando įtraukti ir kitos šalys. Toli žvalgytis nereikia. Štai Suomija 2012 metais paleido platformą „Piliečių iniciatyva" (angl. Citizens Initiative (CI)). Tai tiesioginės demokratijos įrankis, leidžiantis balsavimo teisę turintiems piliečiams pateikti iniciatyvą Suomijos parlamentui, kuris ją gali įgyvendinti išleisdamas naują teisės aktą ar pakeisdamas įstatymą.

Iniciatyvą turi paremti ne mažiau nei 50 tūkstančių balsavimo amžiaus sulaukusių suomių. Jų parašai turi būti surinkti per pusmetį. Tik tada jie pateikiami Parlamento plenarinėje sesijoje, kur sprendžiama priimti ar atmesti iniciatyvą.

„Platforma „Piliečių iniciatyva“ suteikia visuomenei naujas galimybes veikti viešąją politiką, stiprina pilietinę visuomenę, leidžia piliečiams daryti įtaką valstybiniams sprendimams. Kartu kyla tiesioginės demokratijos lygis", – sako Suomijos gyventojų registrų centro plėtros vadovas Pauli Pekkanen.

Iki šiol reikiamą kiekį parašų surinko 16 iniciatyvų. Pavyzdžiui, bent 50 tūkst. pritarimo balsų sulaukė iniciatyvos drausti auginti gyvūnus dėl kailių, įvesti daugiau griežtų bausmių už vairavimą neblaiviam, įteisinti medikams teisę atsisakyti atlikti abortą, įteisinti galimybę išvaryti iš šalies nusikaltimą įvykdžiusius užsieniečius.

Italus įtraukia išlaidų stebėsena

Štai Italija sukūrė piliečių informavimo sistemą „Open Coesione“. Joje galima rasti žinių apie tai, kaip šalyje naudojamos 2007-2013 metų laikotarpio Europos Sąjungos (ES) sanglaudos politikos fondų lėšos. Piliečiams teikiama informacija, kaip įgyvendinami ES finansuojami projektai, ar jiems skiriami pinigai naudojami efektyviai, įgyvendinimo laikotarpis. Pateikiama gana detali statistika, interaktyvios diagramos. Teikiama ir informacija apie vietinę ekonomiką ir socialinis kontekstas.

„Viešųjų pinigų panaudojimo skaidrumo trūkumas yra viena priežasčių, dėl kurių lėtai įgyvendinami plėtros politikos projektai. Neaišku, ar investiciniai projektai iš tikrųjų atliepia vietinius poreikius. Apie tai Italijoje šiuo metu yra aktyviai diskutuojama. Mat mūsų šalyje Europos Sąjungos Struktūrinių fondų įsisavinimas yra labai nedidelis. Be to, ir Europoje diskutuojama, ar po dešimtmečių subsidijų teikimo ES regioninė politika yra efektyvi“, – savo svetainėje sako „Open Coesione“ organizatoriai.

Kanadiečiai sprendžia savo namų problemas

Kanada sukūrė visuomenės įtraukimo platformą „Place Speak“. Joje internetu vykdomos tiesioginės konsultacijos, į kurių klausimus atsakyti kviečiami visi kanadiečiai.

„Ši platforma nuo kitų konsultavimosi erdvių skiriasi savo pobūdžiu. Konsultacijos skirstomos į geografinius regionus, kuriems aktualūs vieni ar kiti klausimai. Tad savo gyvenamąją arba buvimo vietą registruoja ir vartotojai“, – teigia „Place Speak“ atstovė Mary Leong.

Ji sako, kad „Place Speak“ pasisakyti ir sekti savo regiono aktualius klausimus gyventojai turi registruotis, patvirtinti savo buvimo vietą. Tada kanadiečiai gauna informacijos, gali įsitraukti į diskusijas, išreikšti savo nuomonę ir taip bandyti paveikti vietinius sprendimus.

O štai organizacijos turi teisę pačios žymėti problemų paveiktus regionus ir sukurti konkrečių temų puslapius. Kiekviename jų gali skatinti diskusiją apklausomis, forumais. Taip pat surinkti nuomones ir idėjas.

„Šiandieniniame pasaulyje žmonės nemano, kad jų nuomonė turi įtakos jų gyvenimus liečiančių problemų sprendimams. Tradicinės internetinio įsitraukimo formos – apklausos, balsavimas, rinkos tyrimų skydai – uždaros sistemos, tad dalyvių atsakymai patenka į juodą dėžę, iš kurios grįžtamasis ryšys neturi jokios įtakos politikų sprendimams. Nėra jokios atskaitomybės ar skaidrumo. Žmonės negali matyti, kaip jų atsakas lėmė sprendimus“, – įsitikinusi M. Leong.

Ji pabrėžia, kad „Place Speak“ sukuria erdvę, kurioje sprendimų priėmimų procesas yra atviras ir skaidrus. Žmonės konsultacijų puslapyje gali matyti visus duomenis ir kaip jie keičiasi. Taip pat galima stebėti diskusijas, komentarus. Organizacijos gali būti tikros, kad atsakymai gaunami iš tikrų gyventojų, tad juos drąsiai naudoti sprendimų priėmimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)