Programėlė veikia nuo 2012 m. - per tą laiką dėl informavimo priemonėmis gautos informacijos VMI nustatė daugiau kaip 36,4 mln. eurų nuslėptų mokesčių, išaiškino per 1,5 tūkst. nelegaliai dirbusių asmenų.

„Sukurti informavimo priemonę – programėlę „Pranešk“, VMI paskatino pokriziniu laikotarpiu nuosekliai didėjantis pasitikėjimo telefonu 1882 gaunamų parnešimų kiekis, auganti išmaniųjų telefonų rinka, didėjantis VMI klientų informacinių technologijų raštingumas. Vis dėlto pagrindinis akstinas naujai paslaugai sukurti buvo jos „atsiperkamumas“. „Pranešk“ tuomet papildė jau veikiančias paslaugas, skirtas informuoti mokesčių administratorių apie pastebėtus mokesčių pažeidimus - pasitikėjimo telefoną 1882 ir e. anketą“, - komentavo Mokesčių inspekcijos atstovė spaudai Rūta Asadauskaitė.

Didžiausia nustatyta nuslėptų pajamų suma – beveik 300 tūkst. eurų.

Iš viso VMI pasitikėjimo linija, elektroninė anketa ir programėlė „Pranešk“ sulaukė daugiau nei 30 tūkst. įvairių pranešimų.

DELFI primena, kad Valstybinės mokesčių inspekcijos elektroninės paslaugos kuriamos panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

Dažniausiai praneša apie kavines

Visgi programėlę pranešti apie galimai nuslėptus mokesčius gyventojai naudoja gana specifinėms sritims.

„Jei išskirtume programėlę „Pranešk“, tai daugiausiai, apie 30 proc., pranešimų pateikiama apie viešojo maitinimo įmones, kuriose neišduodami kasos aparatų fiskaliniai kvitai, o tik pateikiamos išankstinės sąskaitos, taip neapskaitant gautų grynųjų pinigų“, - pasakojo R. Asadauskaitė.

Įdomu tai, kad remiantis pranešimų statistika, apie mokestinius pažeidimus vienodai praneša tiek vyrai, tiek moterys.

„Pusė gyventojų sutinka aktyviai bendradarbiauti su mokesčių administratoriumi tiriant pažeidimus“, - teigė pašnekovė.

Iš viso naudodamiesi išmaniesiems telefonams skirta programine įranga gyventojai yra pranešę apie daugiau kaip 700 pastebėtų mokestinių pažeidimų, iš jų šiemet – daugiau kaip 160 kartų.

Naudojantis programėle galima ne tik parašyti apie galimą pažeidimą, bet ir fotografuoti, daryti audio ar video įrašą, pažymėti pastebėto pažeidimo vietą žemėlapyje ir visą informaciją perduoti Mokesčių inspekcijai.

Pranešti galima anonimiškai arba pateikiant savo kontaktinius duomenis.

Jei reikalinga, informaciją apie galimus pažeidimus Mokesčių inspekcija perduoda kitoms institucijoms, pagal kompetenciją.

Programėlė skirta išmaniesiems telefonams su „Android“ operacine sistema ir „Apple iPhone“ telefonams.

Nors šios programėlės neplanuojama pritaikyti senesniems įrenginiams, tačiau yra atliekami programėlės atnaujinimai, kurių paskutinis vyko šiemet lapkritį.

DELFI primena, kad stokojantys kompiuterinio raštingumo įgūdžių neturėtų nusiminti. Norėdami išmokti naudotis internetu arba pagilinti jau turimas žinias žmonės gali pasirinkti viešosios interneto prieigos taškus, kur dirba specialistai, kurie nusiteikę padėti. Šie taškai sukurti ir toliau bus plėtojami panaudojant Europos Sąjungos fondų lėšas. Pagrindinis šių taškų tikslas yra teikti gyventojams galimybę pasinaudoti interneto teikiamomis galimybėmis ir taip skatinti informacijos visuomenės plėtrą. Taigi visi norintys gali visoje šalyje surasti viešosios interneto prieigos taškus, kurie aprūpinti kompiuteriais ir interneto ryšiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)