Aišku, norėtųsi, kad pyragas būtų kuo mažiau kaloringas, bet šį kartą, prisipažinsiu, atostogų apakinta, nusprendžiau nekreipti dėmesio į kaloringumą ir naudoti tiesiog tradicinius geros kokybės produktus.
24 cm skersmens formai reikės:
500 g cukinijų
200 ml rudojo cukraus
100 g sviesto
550 ml miltų
20 ml romo
10 ml vanilinio cukraus
150 ml kakavos
100 g juodojo šokolado (62 proc.)
2 kiaušiniai
sauja džiovintų spanguolių
žiupsnis druskos
Glajui:
80 ml grietinėlės (35 proc.)
100 g juodojo šokolado
šaukštas sviesto
Cukinija sutarkuojama smulkiausia tarka. Užberiami keli šaukštai rudojo cukraus ir paliekama, kol paruošiami likę ingredientai.
Sviestas išlydomas. Į kiek atvėsusį sviestą įmušami ir kiaušiniai. Įpilama romo. Viskas gerai suplakama. Masė įmaišoma į tarkuotas cukinijas.
Druska, cukrus, vanilinis cukrus, miltai ir kakava labai gerai sumaišomi kartu. Mišinys įmaišomas į cukinijų masę.
Šokoladas sukapojamas į smulkesnius gabalėlius ir kartu su spanguolėmis įberiamas į paruoštą masę, atsargiai išmaišoma.
Masė perpilama į sviestu išteptą kepimo formą (naudojau keksinę) ir pašaunama į įkaitintą orkaitę (180 laipsnių C), kepama apie 30-40 minučių.
Pyragui iškepus, išimama iš orkaitės, leidžiama vėsti ant grotelių.