Vokietijos žiniasklaida įvardijo įtariamąjį

Dienraštis „Die Welt“ įtariamąjį įvardijo kaip 23 metų Navedą B. iš Pakistano, teigiama, kad jis gimė 1993 m. sausio 1 d. Die Welt teigia, kad įtariamasis galėjo glaustis pabėgėlių prieglaudoje.

Policija patvirtino, kad išpuolis tiriamas kaip „galima teroro ataka„ tiriama versija, kad sunkvežimis specialiai rėžėsi į žmonių minią Kalėdinėje mugėje. Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maizière teigė, kad pirminiai įrodymai rodo, kad tai buvo teroristinis išpuolis.

Svarbiausi faktai:


- kalėdinės mugės metu Berlyne į minią įvažiavo sunkvežimis


- žuvo 12 žmonių, sužeisti 48


- vairuotojas sulaikytas, šalia sėdėjęs asmuo žuvo


- sunkvežimis buvo registruotas Lenkijoje


- apie žuvusius lietuvius duomenų nėra


- įtariama, kad tai teroro išpuolis

Policija Twitteryje pranešė, kad Kalėdinės mugės metu į žmonių minią įvažiavusio sunkvežimio vairuotojas buvo sulaikytas, o šalia jo sėdėjęs keleivis mirė nuo sužalojimų.

Kalėdų mugė yra įsikūrusi Breitscheidplatz aikštėje, netoli pagrindinės parduotuvių gatvės Kurfuerstendamm, vakarų Berlyne.

BBC rašo, kad po šio išpuolio beveik 50 žmonių atsidūrė ligoninėje, o mažiausiai keturi patyrė labai rimtus sužalojimus.

Vokietijos naujienų agentūra DPA cituoja saugumo tarnybų atstovus teigiančius, kad sunkvežimį vairavo prieglobsčio prašytojas iš Afganistano ar Pakistano, į šalį atvykęs vasario mėnesį.

Dienraštis „Tagesspiegel“ nurodė, kad šis vyras buvo žinomas policijai, tačiau ne dėl ryšių su teroristais, o dėl nesunkių nusikaltimų.

Berlyno policijos atstovas Winfriedas Wenzelis sakė, kad įtariamas sunkvežimio vairuotojas buvo sulaikytas apie 2 km nuo išpuolio vietos, netoli Berlyno Pergalės kolonos, ir šiuo metu yra apklausiamas.

Sunkvežimio numeriai rodo, kad jis buvo registruotas Lenkijoje.

Policija mano, kad jis galėjo būti pavogtas.

Policijos teigimu, miręs sunkvežimio keleivis buvo lenkas.

Kaip antradienio rytą rašo BBC, sunkvežimio savininkas Arielis Zurawski patvirtino, kad jo vairuotojas dingo ir buvo nepasiekiamas nuo pirmadienio 16 val. (17 val. Lietuvos laiku).

„Nieko apie jį negirdėjome nuo popietės“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

„Nežinoma, kas su juo atsitiko. Jis mano pusbrolis. Pažįstu jį nuo vaikystės. Galiu garantuoti už jį“, – sakė A. Zurawski.

Pagrindinis klausimas šiuo metu, ar tai, kas nutiko Breitscheidplatz aikštėje, buvo teroristinis išpuolis.

Vokietijos politikai kol kas nenori to vadinti teroristine ataka, nes esą dar daug detalių yra nepatvirtintos ar neaiškios.

Vidaus reikalų ministras Th. de Maiziere ARD televizijai sakė: „Šiuo metu dar nenoriu naudoti žodžio „ataka“, nors daug dalykų kalba apie tai“.

„Yra psichologinis efektas visoje šalyje renkantis žodžius. Norime būti labai labai atsargūs ir remtis faktiniais tyrimo rezultatais, o ne spekuliacijomis“, – pridūrė jis.

Vokietijos pareigūnai nurodė, jog nesama požymių, kad žmonėms tebegrėstų pavojus tame rajone, kur buvo surengtas numanomas teroro išpuolis.

„Tiriame, ar tai buvo teroro ataka. Kol kas nežinome, kas už to slypi“, – sakė policijos atstovas spaudai.

Vidaus reikalų ministras ir Berlyno meras informavo kanclerę Angelą Merkel apie situaciją, socialiniame tinkle Twitter pranešė jos atstovas spaudai Steffenas Seibertas.

Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas pareiškime sakė, kad tai buvo „bjaurus vakaras Berlynui ir šaliai“.

Preliminariais duomenimis, incidentas įvyko netoli Kurfiurstendamo alėjos pietvakarinėje miesto dalyje.

Incidentas įvyko Breitscheidplatz aikštėje, šalia Kaizerio Vilhelmo atminimo bažnyčios.

Pasirodė pranešimai, kad sulaikytasis sunkvežimio vairuotojas yra pakistanietis, o žuvęs keleivis buvo lenkas. Iš pradžių buvo skelbiama, kad keleivis žuvo incidento metu, tačiau paskui pranešta, kad jis buvo nušautas.

Sunkvežimis - su lenkiškais numeriais

„The Guardian“ praneša, kad sunkvežimis buvo pažymėtas lenkiškais valstybiniais numeriais ir registruotas Gdansko mieste. Krovinių gabenimo kompanijos, kuriai priklausė sunkvežimis, savininkas Arielis Zurawskis Lenkijos radijo stočiai teigė, kad sunkvežimiu į Berlyną važiavo jo pusbrolis, tačiau jis sakė neįsivaizduojantis, kaip 15 metų vairavimo stažą turintis žmogus galėjo sukelti tokį incidentą.

Jis teigė, kad sunkvežimis galėjo būti pavogtas. Kompanijos atstovo teigimu, su vairuotoju lenku nebuvo įmanoma susisiekti jau nuo pirmadienio popietės.

„Jie kažką padarė mūsų vairuotojui“, - sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Reuters“ skelbia, kad žuvęs sunkvežimio keleivis buvo lenkas, vairuotojo tautybė ir tapatybė neskelbiama.

Vokietijos policija įtaria, kad tai buvo iš anksto suplanuota ataka, svarstomas galimas teroro išpuolio variantas.

Berlyno policijos pareigūnai pranešė, kad sunkvežimio priekaboje buvo rasti plieniniai strypai.

CNN duomenimis, sužeista 50 žmonių.

Pasirodė pirmieji pranešimai apie žuvusius žmones, rašoma, kad tokių jau yra devyni.

Sunkvežimio vairuotojas kol kas neidentifikuotas, teigiama, kad jis puolė bėgti, tačiau buvo sučiuptas ir sulaikytas. „Reuters“ praneša, kad dar vienas sunkvežimyje buvęs žmogus neišgyveno. Apie jų tapatybes duomenų kol kas nepateikiama.

Įtariamas ISIS prisidėjimas

„New York Post“ skelbia, kad už šios nelaimės slypi „Islamo valstybė“. Esą socialiniame tinkle „Twitter“ buvo paskelbta, kad ši teroristinė organizacija jau prisiėmė atsakomybę už šį įvykį. Vis dėlto tai dar kol kas nėra patvirtinta.

Įvykio liudytojai teigia, kad šis incidentas jiems primena tragišką įvykį Nicoje, kuris pareikalavo net 86 aukų.

Scene at the #Berlin Christmas market after semi truck plows into crowd. Several injured. pic.twitter.com/jG2L5uaLJZ
— Daniel Nisman (@DannyNis) December 19, 2016

Apie nelaimės metu nukentėjusius lietuvius žinių nėra

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) neturi žinių, kad per išpuolį Berlyne būtų nukentėję lietuviai.

„Susisiekėme su ambasada, kol kas duomenų, kad būtų nukentėję Lietuvos piliečiai, neturime“, – BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovas spaudai Kęstutis Vaškelevičius.

Įvykio liudininkė Emma Rushton savo išgyvenimais pasidalijo "Twitter" paskyroje:

"Sėdėjome, mėgavomės Kalėdų lemputėmis ir karštu vynu. Ketinome stotis, tačiau išgirdome garsų trenksmą. Pažvelgę į kairę pamatėme krentančias kalėdines lemputes ir sunkvežimį, traiškantį prekybvietes ir žmones.

Norėjome kuo greičiau iš ten ištrūkti. Norėjome pasiekti saugią vietą. Mano nuomone, sunkvežimis važiavo maždaug 65 kilometrų per valandą greičiu. Greta nebuvo jokių kelių. Nebuvo jokių ženklų, kad jis bando stabdyti. Tai neatrodė kaip nelaimingas atsitikimas. Negali būti, kad visa tai buvo nelaimingas atsitikimas. Sunkvežimis važiavo vidury Kalėdų mugės. Vieta, kurioje buvo pilstomas karštas vynas, buvo suknežinta. Mačiau kraujuojančius, ant šaligatvio gulinčius žmones".

Berlyno policija prašo pagalbos, išlaikyti rimtį ir neskleisti paniką galinčių sukelti gandų. Taip pat policijos atstovai įspėjo visus Berlyno gyventojus likti namuose.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel gedi žuvusiųjų, kai pirmadienį į Kalėdų mugę Berlyno centre įsirėžus sunkvežimiui žuvo mažiausiai devyni žmonės, pranešė jos atstovas.

„Gedime žuvusiųjų ir tikimės, kad sužeistieji gali būti išgelbėti“, – tviteryje parašė jos atstovas Steffenas Seibertas.