Kingsley universiteto duomenimis, seksualinis potraukis yra tiesiogiai susijęs su santykių trukme: tai reiškia, kad kuo ilgiau tęsiasi santykiai, tuo labiau blėsta aistra. Statistiniais duomenimis, daugiausia porų Jungtinėse Amerikos valstijose seksu užsiiminėja vos vieną kartą per savaitę, 18 proc. apklaustųjų mylisi 2-4 kartus per savaitę, o vos 3 proc. amerikiečių mylisi 4 ir daugiau kartų per savaitę.

Sumažėjus seksualiniam apetitui, nereikėtų iš karto kaltinti monogamijos. Nenoras mylėtis nereiškia, kad jūsų partneris jums nebetinka – galbūt jūs pasidavėte išorės įtakai arba turite problemų su hormonais. Pirmiausia, ką reikia daryti ištikus „miegamojo krizei“, – tai išsiaiškinti problemos priežastis.

Išvykite atostogų. Santykių ekspertas, seksoterapeutas daktaras M. Felmingas teigia, esą seksualinę krizę išgyvenančios poros turėtų susėsti ir pasišnekėti, kas kiekvieno iš jų nuomone sunaikina norą užsiimti seksu. Svarbiausia čia – nekaltinti vienas kito, o nuoširdžiai pažvelgti į savo vidų. Kiekvienas šios žemės gyventojas nori meilės ir geismo, tačiau kartais gyvenimo rutina, stresas, įtemptas gyvenimo ritmas, vaikai ir daug kitų aspektų tiesiog atima per daug laiko ir jėgų, kurios galėtų būti išnaudotos miegamajame.

Būtent todėl vienas pagrindinių patarimų poroms, išgyvenančioms seksualinį alkį, yra išvykti atostogų. Pabėkite nuo rutinos, darbo, streso, įtampos, namų ruošos ir savo vaikų kažkur, kur galėsite būti tik dviese. Atsipalaiduokite ir visą savo dėmesį skirkite tik partneriui. Netrukus pamatysite, kad bambeklė žmona ar surūgėlis vyras iš tiesų visai mielas ir patrauklus žmogus. Užsidarykite viešbučio kambaryje, mėgaukitės šampanu ir vienas kitu, be baimės, skubos, telefono ir televizoriaus. Didžiausias žmogaus seksualinis organas yra jo smegenys, todėl kasdieniai rūpesčiai ir įtampa daro tiesioginę įtaką seksualiniam gyvenimui.

Susidarykite meilės tvarkaraštį. Kiekvienas iš mūsų giliai viduje svajoja apie spontanišką, laukinį ir nevaržomą seksą, tačiau būkime realistiški: tokios meilės scenos dažniau matomos televizijos ekranuose nei realiame gyvenime. Galbūt nuskambės ir keistokai, tačiau santykių ekspertai rekomenduoja seksu užsiiminėti pagal tvarkaraštį. Laukiant progos „kada būsiu ne toks pavargęs“ ar „kada nereikės taip anksti keltis“, tam kad užsiimti seksu su antrąja puse, gali praeiti ir ne viena savaitė, todėl meilės tvarkaraštis čia gali naudingai pasitarnauti.

Svarbiausia, kad kalendoriuje pažymėtos dienos kiekvienai pusei taptų šventomis ir nelaužomomis. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad mylėtis pagal tvarkaraštį tikrai kvaila ir visiškai neromantiška, tačiau patikėkite, planuotas seksas geriau nei jokio sekso, o bevalgant kyla ir apetitas.

Atkurkite ryšį. Seksas yra ne kas kitas kaip dviejų žmonių ryšys, kurio trokšta abu partneriai. Tačiau seksualinio ryšio sutrikimai – tai tik rezultatas nusilpusio emocinio ryšio, kurį daugiausia įtakoja fizinis kontaktas. Žodžiu, užburtas ratas. Tam, kad sužadintumėte savo emocinį ryšį ir geismą partneriui, turite palaikyti stabilų fizinį kontaktą. Išeikite kažkur kartu pavakarieniauti ir užuot stebeiliję į išmaniųjų telefonų ekranus, visą laiką žiūrėkite savo partneriui į akis.

Lieskitės rankomis, vaikščiokite susikibę. Grįžę namo vienas kitą palepinkite masažu, lieskite rankas, pėdas, nugarą. Glostykite partnerės veidą, žiūrėkite į akis, pasakykite kažką malonaus. Netrukus pastebėsite, kaip krūtinėje tampa šilčiau, o kūną apima nedidelis virpuliukas. Kiekvieną rytą ir vakarą bučiuokitės, apsikabinkite. Fiziniai prisilietimai skatina emocinį prisirišimą, o tai bene geriausiai pakursto ugnelę miegamajame.

Įjunkite fantaziją. Milijoninė sekso žaisliukų pramonė tokia tapo ne be reikalo, tad kodėl ir jums neišbandžius kažko naujo, pikantiško ir neįprasto? Tai toli gražu nereiškia, kad jums būtina kulniuoti į erotinių prekių parduotuvę ir, nudelbus akis, kasininkei pirštu rodyti į odinius pakinktus. Šiais laikas seksualinį gyvenimą paįvairinančių žaisliukų galima įsigyti ir neišėjus iš namų, t.y. internetu.

Internetinėse parduotuvėse galite rasti įvairiausio tipo, dydžio, paskirties ir kitų specifikų sekso žaisliukų, kurie jūsų namus pasieks konfidencialiai ir be jokios rizikos, kad neįprastą siuntinį išvys 90-metė kaimynė. Svarbiausia, kad pirkinys patiktų abiems partneriams ir būtų naudojamas tik esant kartu.

Atsiverkite ir su partneriu pasidalinkite savo fantazijomis, kurios jūsų seksualinį gyvenimą perkels į kitą lygį. Jei jaučiatės nemaloniai kalbėdamas apie savo seksualines svajones su partneriu, pažaiskite žaidimą: užrašykite po penkias labiausiai jaudinančias fantazijas ir įmeskite į vokelį, stiklainį ar bet kokį kitą indą. Kartą per mėnesį ar dažniau traukite po lapelį ir burtų keliu išsirinkite, kokia meilės naktis jūsų laukia.

Santuoka nėra pastovus ir statiškas dalykas, lygiai taip pat kaip ir jūsų seksualiniai santykiai. Miegamajame jūsų gali laukti ne tik dangiškos ekstazės akimirkos, bet ir kartūs nusivylimai, kuriems nereikėtų skirti per daug dėmesio. Tam, kad liepsna miegamajame nepaliautų rusenti, svarbiausia yra išlaikyti ryšį ir fizinį kontaktą su savo partneriu. Nesigėdykite ir pamirškite visuomenės brukamus stereotipus – jūsų laimė ir meilė priklauso tik nuo jūsų pačių požiūrio, įdirbio ir įdėtų pastangų.