Fiksuota mąstysena reiškia, kad mūsų asmenybė, intelektas ir kūrybiniai gebėjimai yra statiški, įgimti, rašoma brightside.me.

Augimo mąstysena būdinga tiems, kas nebijo spręsti problemų, kuriems nesėkmė – ne jų kvailumo įrodymas, o atsispyrimo taškas naujoms galimybėms ir tolimesniam vystymuisi.

Žmogaus karjera, santykiai, galiausiai – sugebėjimas būti laimingam priklauso nuo to, koks mąstymo tipas vystosi nuo vaikystės.

Štai keli pavyzdžiai, kaip skatinamas vienoks ar kitoks mąstymas. Vaiką reikia girti ne talentą, o už sugebėjimą mokytis.

Kai vaikas jums skaito:
Fiksuota mąstysena: „Koks tu protingas.“
Augimo mąstysena: „Daug stengeisi, mokeisi ir štai – jau skaitai, sveikinu.“

Kai vaikas greitai sudeda dėlionę:
Fiksuota mąstysena: „Koks protingas vaikas.“
Augimo mąstysena: „Vaje, dėlionė tau buvo per lengva. Paieškosiu kitos, sudėtingesnės ir įdomesnės. Tikiu, mums pavyks.“

Kai vaikas puikiai parašo testą:
Fiksuota mąstysena: „Teisingai atsakei 80 proc. klausimų? Šaunu.“
Augimo mąstysena: „Surinkai 80 proc., vadinasi, daug gilinaisi. Jei peržiūrėtum neatsakytus klausimus ir rytoj laikytu testą, tikiu, kad atsakytum į visus 100 proc. klausimų.“

Šie bendravimo skirtumai labai subtilūs, bet jų įtaka vaiko ateičiai didžiulė. Kai giriate vaikus ne už turimus talentus, o už tai, kad stengiasi, kad mokosi, padeda jiems suprasti, kad jie ne šiaip gimė su tam tikrais gebėjimais, kad gyvenime norint kažko pasiekti, reikia įdėti pastangų, reikalingas atkaklumas ir kantrybė. Kad natūralu susidurti su sunkumais. Šiuo atveju vaiko nuomonė apie save nesuprastės, jis supras – daug priklauso nuo pastangų, o nesėkmių visiems pasitaiko.

C. Dweck su kolegomis atliko tyrimą. Dvejus metus jie stebėjo klasę septintokų, kurie buvo auginami ir auklėjami įvairiais metodais. Pasirodo, nors mokiniai gaudavo panašius pažymius, jų tikslai mokykloje buvo visiškai skirtingi.

Vaikų su fiksuota mąstysena pagrindinis tikslas buvo bet kokia kaina atrodyti protingiems kitų akyse. Jų elgesį lėmė pastangos atrodyti protingiems. Na o mokiniai su augimo mąstysena nebijojo nesėkmių. Pagrindinis jų tikslas buvo mokytis.

Aišku, kuriems mokiniams ateityje bus lengviau įveikti gyvenimo sunkumus ir tobulėti. Taigi atkreipkite dėmesį, kaip auginate vaikus ir kokią mąstyseną jiems skiepijate.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)