Pagal sudarytas sutartis daugiau nei šešiolikoje savivaldybių bešeimininkių gyvūnų paėmimo ir laikinos globos paslaugas vykdanti įmonė „Nuaras” gruodžio pradžioje iš Kauno rajono gyventojos paėmė jos neprižiūrimus šunis. Tačiau vaizdo reportaže užfiksuota, kaip atlikdama paslaugą „Nuaro” atstovė gyvūnų gaudymo ir fiksavimo kilpą panaudojo ne tik šuniui pagauti. Naudodamasi ta pačia kilpa „Nuaro” atstovė net kelis metrus nešė gyvūną ir įkėlė į transportavimo dėžę, taip sukeldama jam baimę, stresą ir kančią, pranešime spaudai teigia gyvūnų teisių aktyvistai. Smaugiamas gyvūnas cypė ir bandė išsivaduoti.

Tai jau antras užfiksuotas atvejis, kai pagal iškvietimą paslaugą atlikti atvykę „Nuaro” atstovai gyvūnų gaudymo priemonę naudoja grubiai pažeisdami jos paskirtį bei tarptautinę jos naudojimo praktiką. 2015 m. rugsėjo mėnesį pagal gautą iškvietimą atvykęs „Nuaro“ direktorės vyras Vytautas Gustaitis buvo nufilmuotas fiksavimo ir gaudymo kilpa keliantis sužalotą šunį į transporto priemonę.

„Su gaudymo ir fiksavimo kilpa yra griežtai draudžiama gyvūną nešti, kelti ar naudojant stiprią fizinę jėgą tempti, nes dėl smaugimo jausmo gyvūnui sukeliama ne tik baimė, bet ir fizinis skausmas, be to, gyvūnas gali uždusti. Amerikos Humaniškosios Draugijos nurodo, kad ši priemonė skirta tik gyvūnams pagauti ir fiksuoti, užtikrinant kuo mažesnį skausmą ir stresą”, - sakė LGTAO vadovė Brigita Kymantaitė.

B. Kymantaitės teigimu, atsižvelgiant į pakartotinai daromus grubius gyvūnų gerovės pažeidimus, žiaurų elgesį su gyvūnais ir žiauraus elgesio su jais viešą propagavimą netiesioginiu būdu, LGTAO prašo, kad VMVT sustabdytų „Nuaro” leidimą vykdyti gyvūnų globos veiklą.

VMVT reikalavimuose gyvūnų globėjams yra nurodyta, kad gyvūnų globėjai, tokie kaip „Nuaras”, privalo užtikrinti, kad gyvūnus prižiūrėtų asmenys, turintys žinių apie gyvūnų laikymą ir priežiūrą, bei privalo laikytis Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo nuostatų, kuriose nurodoma, kad Lietuvoje draudžiama žiauriai elgtis su gyvūnais ir juos kankinti.

LGTAO veterinarijos tarnybos prašo ne tik atimti „Nuaro” turimą leidimą, tačiau ir parengti bei įgyvendinti atitinkamus teisės aktus, reglamentuojančius gyvūnų globos veikloje naudojamų priemonių tinkamą panaudojimą.