Štai sąrašas dalykų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį bendraujant su žmogumi – jie padės jums išsiaiškinti, kokia to žmogaus asmenybė.

Tai mažos detalės, nes norint jas įžvelgti, reikia atidžiai stebėti žmogų, bet ši taktika pasiteisina, ypač jei tai potencialus (-i) verslo partneris (-ė), bičiulis (-ė), širdies draugas (-ė) ar pan.

Kaip jis (ji) ginčijasi?

Kai iškyla nesutarimai su artimais žmonėmis arba draugais ar bendradarbiais, ar jie užsipuola žmogų, ar puola spręsti problemą? Pozityvūs žmonės, su kuriais jums ir reikėtų palaikyti ryšį, ginčijasi tik tam, kad išspręstų problemą, o ne tam, kad parodytų kitą (-us) žmogų (-nes) nepalankioje šviesoje.

Kaip dažnai keičiasi žmogaus emocijos?

Ar jis (ji) supyksta dėl visiškų niekų? Idealiu atveju vertėtų ieškoti tokių žmonių, kurie moka kontroliuoti savo emocijas – tik tokiems žmonėms verta skirti savo laiką ir dėmesį. Mokėjimas kontroliuoti emocijas parodo, kad žmogus yra emociškai stabilus.

Kaip jis (ji) reaguoja į atmetimą?

Kokia jo (jos) reakcija išgirdus žodį „ne“? Ar jis (ji) iškelia sceną kaip vaikas, manydamas (-a), kad privalo gauti viską, ko tik užsigeidžia? Tai jums atskleis, kokią svarbą jis (ji) teikia sau ir ar jis (ji) yra realistas (-ė). Realistas (-ė) ir žmogus, kuris save vertina objektyviai, nesusireikšmina, ir į atmetimą dažniausia reaguoja ramiai.

Kaip greit tas asmuo atsako į klausimą?

Tai atskleis, ar žmogus ramus, ar plepus – intravertas ar esktravertas. Tai taip pat parodys, ar žmogus atidus ir dėmesingas, o gal nugrimzdęs į save.

Ar jis (ji) liežuvautojas (-a)?

Paprastai, žmogus, kuris jums skleidžia paskalas apie kitus, be jokių skrupulų apkalbinės ir jus su kitais. Tik turėkite omenyje, kad būna gerų ir blogų paskalų, todėl iš karto neatmeskite liežuvautojo (-os). Įsigilinkite į paskalos turinį: ar tai teisybė? Ar konstruktyvu? Tai atskleidžia, ar žmogus dėmesingas ir pozityvus, ar atvirkščiai – negatyvus.

Kaip jis (ji) reaguoja į pasikeitusius planus?

Na, gyvenimas ne visad būna nuspėjamas, planai gali keistis – net ir paskutinę minutę. Tai, kaip žmogus reaguoja į pasikeitusius planus, atskleidžia, ar jis lankstus, ar nelankstus. Abiem atvejais nėra blogai, tik reikia nuspręsti, kuris bruožas labiau dera prie jūsų asmenybės.

Kieno kaltė?

Kaip jis (ji) reaguoja į kaltę? Ar jis (ji) pripažįsta, kad kažkas nutiko dėl jo (jos) kaltės, ar vis siekia suversti kaltę kažkam kitam? Tai parodo, ar žmogus yra atsakingas ir sąžiningas, ir tai, kaip jis vertina save.

Koks jo (jos) požiūris į žmones, kuriems pasiekė mažiau nei jam (jai)?

Įsiklausykite, kaip žmogus kalba apie likimo nuskriaustuosius. Stebėkite, kaip jis (ji) su jais elgiasi. Tai parodys, ar žmogus empatiškas, o gal susitelkęs vien į save, ir atskleis, ar jam (jai) iš tiesų rūpi kiti žmonės. Tik užjausti mokantis žmogus rūpinasi nepažįstamais žmonėmis, kuriems pasisekė mažiau nei jam (jai).

Kur tas žmogus gyvena?

Turime omenyje ne adresą, o tai, į ką žmogus sutelkęs savo dėmesį. Stebėkite, ar jis (ji) pokalbiuose susitelkęs (-usi) į praeitį, dabartį ar ateitį? Taip galėsite suprasti, ar žmogus linkęs apgailestauti, gal yra linkęs į nostalgiją, o gal net kiek sentimentalus.

Kita vertus, žmogus gali būti linkęs nerimauti. O būna žmonių, kurie tvirtai stovi ant žemės – čia ir dabar. Vėlgi, pastebėję šiuos bruožus galite nuspręsti, ar jūs norite būti su tokiu žmogumi, nes bendraudami su juo (ja) jūs galite persiimti jo (jos) pasaulėžiūra.

Kodėl jis (ji) bendrauja su jumis ar jūsų bendrais draugais?

Na, tai gali būti kiek skausminga, ypač jei suprasite, kad jūsų brangus draugas (-ė) su jumis bendrauja tik todėl, kad jūs turite automobilį ir galite jį (ją) nemokamai pavėžėti iki darbo (mokslo įstaigos). Stebėkite, ar tam žmogui išties patinka būti su kitais žmonėmis, ar jis (ji) bendrauja tik siekdamas (-a) asmeninės naudos.

Ar jis (ji) atsižvelgia į kitų žmonių jausmus?

Ar priimdamas (-a) sprendimus jis (ji) atsižvelgia į kitų žmonių jausmus, ar visada tik į savo? Tai parodo, ar žmogui apskritai rūpi kiti žmonės, ar jis (ji) yra atidus kitiems, ar yra savanaudiškas (-a) ir galvoja tik apie save.

Ar jo (jos) žodžiai dažnai ką nors įžeidžia?

Tai susiję su pirmiau paminėtu punktu ir parodo, ar žmogus yra savanaudis. Bet taip pat tai gali parodyti žmogaus sąžiningumą, tiesmukumą ir netaktiškumą. Vėlgi, jūs patys turite nuspręsti, kokios savybės jums priimtinos.

Ar jis (ji) punktualus (-i)?

Stebėkite, ar žmogus deda pastangas, kad kažkur suspėtų laiku. Tai parodys, ar jis (ji) gerbia kitus, ir ar yra linkęs (-usi) paklusti autoritetams.

Kokia jo (jos) išvaizda ir kaip atrodo jo (jos) aplinka?

Ar jo (jos) drabužiai švarūs? Ar jo (jos) kambarys ir automobilis švarūs? Dažniausiai tai atskleidžia, ar žmogus organizuotas. Netvarka žmogaus aprangoje ir aplinkoje dažniausiai atskleidžia ir netvarką galvoje. Kas jį (ją) supa? Tai padės atskleisti, ar žmogus meniškas, sportiškas, o gal santūrus.

Kokia žmogaus energija?

Kai žmogus įžengia į kambarį, kokį poveikį jo (jos) buvimas padaro aplinkiniams? Ar žmonės kambaryje staiga prityla? O gal jo (jos) net nepastebi? Ar jam (jai) įėjus pasijunta įtampa, o gal viskas kaip tik nušvinta ir visiems tampa lengviau?

O į kokius dalykus jūs atkreipiate dėmesį? Kuo jūs papildytumėte šį sąrašą? O gal ką iš jo išbrauktumėte? Juk visiems mums tenka priimti sprendimus, su kuo kasdien bendrauti arba su kuo leisti bendrauti savo vaikams. Šie subtilūs, maži dalykai padės atskleisti, ar žmogus geras, puikus, ar jums visiškai netinkamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)