Taip jau sutapo, kad šią savaitę rubrikoje „Aš skaiTAU“ svečiuojasi viešnia, kuri kasdieniu savo darbu mus taip pat dabina. Tai – „Tadam!“ papuošalų kūrėja Deimantė Litvinaitė. Kviečiame drauge pasirausti po jos literatūrinių brangenybių dėžutę.

C. P. Estés knygos viršelis

„Jei niekuomet neisi į girią, tau nieko niekada nenutiks, ir tavo gyvenimas taip ir neprasidės.“

„Nuo tos akimirkos, kai ši knyga pateko į mano smalsumo lauką, jau bus praėjęs beveik dešimtmetis. Šiandien ji vėl tyko manęs prie lovos. Su nekantrumu laukiu antro susitikimo. Žinau, jis bus netrumpas – pirmą kartą knygą jaukinausi beveik metus, siurbdama kiekvieną žodį, kaip kūdikis naujai atsivėrusį pasaulį. Drąsiai galiu sakyti, kad tai yra gyvenimo knyga, išjudinusi mano vidines jūras, pažadinusi pirmapradžius žvėris ir suleidusi stiprią dozę išminties į mano pasąmonę. Skaitant šį psichoanalitinį, dvidešimt metų statytą kūrinį dėjosi keisti dalykai: pabusdavau naktį ir užrašinėdavau nevaldomai sklindantį srautą eilėraščių pavidalu. Ryte sunkiai patikėdavau, kad tai mano kūryba. Specialiai nedetalizuosiu, apie ką yra ši stebuklinga knyga, – kviečiu atrasti.

Vaivos Grainytės knygos viršelis

„Miestas buvo toks pats – ūžiantis ir nutviekstas fluorescencinių šviesų. Vakarų ežeras buvo paverstas geizerių ir fontanų diskoteka – tokiu būdu komunistai dalijo liaudžiai duoną ir žaidimus. Žvaigždės nuo dangaus partijos įsakymu buvo nuraškytos, nes būtų trukdžiusios lazerių šou.“

Autobiografinis pasakojimas, užrašytas Kinijoje ir parvežtas į Lietuvą. Pagaulus rašymo stilius, dėmesingumas detalėms, vidiniai virsmai, kontrastingos egzistencinės įžvalgos, daugialypis pasaulio narstymas. Šią knygą skaičiau kaip desertą prie kavos.

T. Ramanausko ir K. Saboliaus knygos viršelis

„Be abejonės, devyneri metai be šviesos yra neįmanomas variantas nė vienam Vakarų pasaulio gyventojui. Tačiau net ir pusvalandį trunkanti sensorinė deprivacija – arba laikinas juslių apribojimas – gali pasitarnauti kaip sąmonės išsiplėtimas. Nes kiekviena kūryba yra ne tik produkavimas, bet ir atsisakymas.“

Tai ne žinynas ir ne dešimt patarimų, kaip būti superžmogumi. Tai 98 durys, pro kurių rakto skylutę gali žvilgtelėti į skirtingų žmonių istorijas, ir šios gali įkvėpti unikaliems užmojams. Gausiai iliustruota, kruopščiai sukonstruota ir sutvirtinta išmoningomis autorių išvadomis.

Gerdos Jord knygos viršelis

„Ir dar senelis prašė, kad duotumėt spanguolinės, kiek išeina už šiuos talonus. Ir prašė, kad nesakytumėte mano mamai. Jis jums parašė raštelį.“

Šis šmaikštus komiksų romanas mane tiesiog įtraukė, perskaičiau vienu ypu. Juokiausi, linksėjau galva, nusikeldavau į vaikystę. Atpažinau save, prieš akis ryškiai iškilo tie laikai, kai mes, gyvendami už geležinės uždangos, turėjome specifinių, šiandien sunkiai suprantamų, įpročių, buvome pririšti prie deficitiškumo baubo.“

Visas knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Rubrika „Aš skaiTAU“ – bendras Nacionalinės bibliotekos ir portalo DELFI projektas. Kviečiame grįžti prie knygos ir dalytis literatūros atradimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)